Główne menu

Inf. prasowa
Kawa bez tajemnic – wiedziałaś o tych ciekawostkach?

Pijesz ją każdego ranka, a potem jeszcze poprawiasz sobie nią humor po południu. Jest w różnych wersjach: czarna, z mlekiem, mrożona, a nadal tak mało o niej wiesz. Chociaż wydaje ci się, że już nic nie zaskoczy cię, jeśli chodzi o ten napój, na pewno chociaż kilka faktów będzie dla ciebie nowością. Sprawdź swoją wiedzę i przeczytaj o kawowych ciekawostkach dotyczących samej kawy oraz o procesie jej przygotowywania.

To nie Włosi są najlepszymi kawoszami

Jeżeli zapytasz przeciętnego Europejczyka, jaki kraj kojarzy mu się z kawą, z pewnością usłyszysz o włoskim espresso. Rozczarujemy cię, ponieważ kawy nie uprawia się we Włoszech, natomiast importuje się ją z innych zakątków świata. Włoskie palarnie kawy są za to uznawane za jedne z najlepszych na całym globie, stąd też kojarzenie kawy właśnie z tym krajem. Włoski styl picia tego napoju też jest znany niemal w każdym zakątku. Rano z mlekiem, o innych porach tylko espresso, koniecznie na stojąco. Nic dziwnego, że ta kultura delektowania się kawą jest tak bardzo popularna na całym świecie.

Skąd zatem sprowadzamy kawę? Przede wszystkim uprawiana jest m.in. w Azji, Afryce czy w Ameryce Południowej. Najdroższa kawa świata, Kopi Luwak, pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Jej wyjątkowość polega na tym, że zjada ją cyweta, czyli niewielki ssak przypominający nieco kota, a następnie wydala, przez co ziarna zyskują delikatniejszy aromat. Innym drogim gatunkiem jest Blue Mountain, uprawiana na wzniesieniach jamajskich Gór Błękitnych. Właśnie dzięki tym wyjątkowym warunkom jest tak ekskluzywna.

Pierwszy ekspres powstał niecałe 200 lat temu

Chociaż kawę odkryto jeszcze przed naszą erą, dopiero w XIX wieku skonstruowano pierwszy ekspres, a właściwie zaparzacz. Niektóre źródła podają również, że wydarzenie to miało miejsce wcześniej. Wtedy pomoc stanowiły m.in. dzbanki, dlatego też cały proces był dużo mniej skomplikowany. Przypominał raczej przygotowywanie napoju w dzisiejszych bardzo prostych urządzeniach. Ciekawe jest to, że tak naprawdę pierwszy elektryczny ekspres przelewowy skonstruowano dopiero przed zakończeniem II wojny światowej, na długo po stworzeniu automatu.

Nieco bardziej złożone urządzenie do kawy, czyli wspomniany już ekspres automatyczny, powstał na początku XX wieku we Włoszech, a wynalazcą był Luigi Bezzera. Jeszcze wiele lat, prób i błędów minęło, zanim zaczęto konstruować maszyny, jakie znamy teraz. Porównaj choćby ekspresy przelewowe od De’Longhi do pierwszych wynalazków, a zobaczysz różnicę. Dzisiejsze możliwości przygotowywania kawy w ekspresach są o wiele większe, mamy do dyspozycji m.in:

  • ekspresy kolbowe
  • automatyczne
  • kombinowane
  • kapsułkowe

Polacy uwielbiają kawę

Kiedyś tzw. „parzucha” w szklance z koszyczkiem, dziś coraz częściej malutkie espresso z własnego urządzenia – tak właśnie zmienia się nasze podejście do tego cudownego napoju. Według danych Euromonitor za rok 2016, rynek kaw w Polsce wart był 4,67 mld złotych. Dużo? Mało? W stosunku do poprzednich lat widać sporą różnicę na plus. Dzisiaj możemy mieć w domu zarówno prosty ekspres przelewowy, jak i skomplikowaną maszynę niczym z kawiarni. Dostęp do sprzętu, możliwość sprowadzania dobrych jakościowo ziaren i większa świadomość produktu to jedne z przyczyn.

Jaką kawę najchętniej piją Polacy? Triumf święci tutaj caffè latte, czyli mleczny napój kawowy. Występuje pod różnymi postaciami i może być podawany z różnymi rodzajami mleka, dlatego właśnie wszyscy go tak uwielbiają. Caffe lattè najszybciej przygotujemy w ekspresie kapsułkowy i automatyczny, jednak nawet posiadanie ekspresu przelewowego czy zwykłej kawiarki nie dyskwalifikują przygotowania pysznego latte. Wystarczy tylko własna inwencja i odrobina chęci.

Kawa kiedyś była uznawana za dzieło szatana

Może wydawać się to zabawne w dzisiejszych czasach, ale jeszcze w XVI-wiecznej Europie nie było pewności, że napój ten można bezpiecznie spożywać. Chociaż został odkryty jeszcze przed naszą erą w Etiopii, do Europy dotarł dopiero w średniowieczu, budząc niepokój i zainteresowanie jednocześnie. Wcześniej mieli z nią do czynienia Arabowie, dlatego więc uznano z góry, że to dzieło szatana. Dopiero na początku XVII wieku papież Klemens VIII rozsmakował się w kawie na tyle, że postanowił niejako ochrzcić napój, aby chrześcijanie mogli również go doświadczać.

Do Polski kawa trafiła za sprawą Turków, a stała się popularna dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku. Miała swoich zwolenników i przeciwników, jednak ostatecznie Polacy rozsmakowali się w przepysznym aromacie kawowym, co miało swoje odzwierciedlenie nawet w literaturze. Pierwsza kawiarnia w Polsce powstała w 1724 roku w Warszawie, jednak nie odniosła wielkiego sukcesu, ponieważ początkowo nie chciano pić kawy w miejscach publicznych. Dopiero otwieranie wraz z biegiem czasu kolejne kawiarnie stopniowo zyskiwały popularność, a dziś mamy ich w Polsce tysiące.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>