Kawa Dalgona, kawa po koreańsku – hit, tylko 4 składniki
Kawa Dalgona (Dalgona Coffee) jest szalenie popularna. To gorąca nowość, w której zakochali się kawosze. Nic dziwnego, zrodziła się z potrzeby chwili. W trakcie światowej izolacji. Cel był prosty – stworzyć napój, który będzie prosty w przygotowaniu, tani, ze składników dostępnych w domu i żeby wyglądał jak te podawane w najlepszej kawiarni. Tak powstała kawa po koreańsku – aksamitna, gęsta, aromatyczna, trudno się jej oprzeć. Jak zatem ją przygotować w warunkach domowych? To naprawdę proste!
Jedna kawa, wiele nazw, kawa koreańska, kawa Dalgona
Kawa Dalgona, koreańska kawa (달고나 커피) magiczna kawa, kawa piankowa. Nieważne, jak ją nazwiesz, ta zimna kawa latte to hit ostatnich tygodni. Stała się bardzo popularna na kwarantannie, zwłaszcza w Korei, szybko obiegła internet i teraz przyrządza się ją wszędzie.
Nic dziwnego, ma bardzo kuszącą delikatną piankę kawową na wierzchu, którą dopełnia zimne mleko. Doskonale orzeźwia i daje mnóstwo energii. A do tego jest szalenie prosta w przygotowaniu, co czyni ją bezkonkurencyjną. Większość z nas ma potrzebne składniki w kuchni! Nie musisz wychodzić z domu, by przygotować świetną kawę.
Przepis na kawę po koreańsku jest inspirowany cukierkami Dalgona popularnymi w Korei Południowej, czyli biszkoptowymi cukierkami toffi.
Gotowa, by poznać przepis? Czytaj zatem dalej. 🙂
Jak zrobić kawę Dalgona? Potrzebujesz tylko 4 składniki
Najlepsze jest to, że kawę Dalgona przyrządzisz w domu. Nie potrzebujesz żadnych umiejętności. Nie musisz mieć zdolności, ani specjalnego sprzętu. Wystarczą 4 proste składniki i mikser kuchenny.
Oto przepis.
W dużej misce do miksowania umieść kawę, cukier i gorącą wodę (w proporcjach 1:1:1).
Możesz wybrać takie proporcje – 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru i 2 łyżki gorącej wody.
Używając miksera, ubijaj aż wszystkie składniki staną się aksamitne i kremowe.
3/4 szklanki napełnij zimnym mlekiem i dodaj kostki lodu. Uzupełnij spienioną wcześniej kawą. Możesz ozdobić przygotowany napój pokruszonymi herbatnikami lub miodem. Smacznego!
Chcesz wypić kawę po koreańsku na ciepło? Dodaj zamiast zimnego mleka, gorące mleko.
Nie wiesz, jak zrobić Dalgona Coffee? Obejrzyj poniższy film!
I co Wy na to?
6 komentarzy
Próbowałam. Dobra (chociaż dałam mniej cukru bo w ogóle nie słodzę kawy) , ale szału nie ma
Samo mleko, dla mnie odpada, bo piję czarną☕
Dobra kawa z kawy rozpuszczalnej? dzięki, wolę swoją latte z ekspresu 🙂 nawet pyszne kawy mrożone w kawiarniach są z ekspresu… Tak, wiem, to tylko luźna propozycja autora artykułu, ale raczej trzeba uświadamiać ludzi, że rozpuszczalna to lipa 🙂 i cukru też masa, przecież mleko jest słodkie 🙂
Na czasy kryzysu…;)
Próbowałam tej kawki, zrobiła mi ją Koleżanka i mi bardzo smakowała, w moim odczuciu to takie latte
To nie kawa tylko mleko z kawową pianką z kawy rozpuszczalnej