Główne menu

Kawa z cukrem czy bez cukru? Która lepsza?

Kawa to najpopularniejszy pobudzający napój na świecie. Pije się ją właściwie wszędzie, o poranku i w ciągu dnia, choć najlepsze efekty przynosi pita do 11 godziny. Błyskawicznie wzmacnia, dodaje energii i doskonale smakuje. By nieco zminimalizować jej gorzki smak, wiele osób decyduje się na dodanie do kawy cukru. Jednak czy to rzeczywiście dobry pomysł? Lepsza jest kawa z cukrem czy bez cukru?

Najlepsza kawa bez cukru

Nie ma co ukrywać. Najlepsza, bo najzdrowsza jest kawa bez cukru. Ma po prostu mniej kalorii. Poza tym sam cukier jest problematyczny, nie wnosi niczego dobrego, a w nadmiarze szkodzi. Odpowiada za nadmierny apetyt, gorszą odporność, a nawet wypadanie włosów. Poza tym nadmiar cukru powoduje cukrzycę, jest odpowiedzialny za choroby serca. Jeśli musisz posłodzić kawę, eksperci zalecają użycie zastępnika, na przykład stewii.

Jednak nie o samo zdrowie chodzi…

kawa z cukrem

Cukier ma zniekształcać smak

Prawdziwy barista dwa razy zapyta, czy na pewno chcesz dodać cukru do kawy. Być może będzie nawet próbował Cie zniechęcić do tego kroku.

Dlaczego?

Dla niektórych parzenie kawy to sztuka. I sztukę tą psuje właśnie…cukier.

Tylko pomyśl, prawdziwa szlachetna kawa wymaga czasu. Jej uprawa, doglądanie, a potem zbieranie, selekcjonowanie, palenie to długi proces, który ma doprowadzić do stworzenia idealnego napoju. I gdy w końcu masz okazję poznać cały aromat, poczuć każdą nutę kawy, decydujesz się na profanację i…dodajesz do kawy cukru. Osoby poświęcające całe życie kawie twierdzą, że tak być nie może! Ci, którzy są zdania, że ich rodzaj kawy jest najlepsze mówią jedno – tylko nie cukier!

Cukier zapewnia z jednej strony słodki smak, ale według ekspertów z drugiej strony równocześnie zaburza klasyczny smak kawy, nie pozwalając na cieszenie się jej wszystkimi walorami.

Dla niektórych posłodzona kawa nie jest już wręcz kawą. Dodanie cukru to jeden z największych grzechów, który ma utrudniać poznanie smaku prawdziwej kawy.

Kawa z cukrem jest gorsza?

To, że osoby, które zjadły zęby na kawie zazwyczaj zalecają niedodawanie cukru do kawy to jedno. Jest też drugi ważny aspekt. Nasze preferencje. Pijmy po prostu to, co nam smakuje. Jeśli jest to właśnie kawa z cukrem, to czemu nie?

Pewnym rozwiązaniem jest spróbowanie…zanim dosypiemy cukru. Skosztujmy kawy w podstawowej wersji. Być może się okaże, że właśnie taka nam zasmakuje?

Można też powoli zrezygnować z cukru, dodając go w ograniczonej ilości. Za każdym razem dosypywać nieco mniej, w ten sposób przyzwyczajając swoje kubki smakowe do całkiem innej kawy.

A może kawa z cukrem i śmietanką?

Jeśli chcesz dodać cukier do kawy, zrób to dobrze. Najpierw wsyp cukier, który rozpuści się w gorącym napoju, a dopiero później dodaj mleko lub śmietankę.

Każdego dnia na świecie wypija się 2,2 miliarda filiżanek kawy. Według statystyk 67% Amerykanów pije kawę z dodatkami – cukrem, śmietanką. 73% Polaków pije kawę codziennie, a 46% kilka razy dziennie. W ciągu ostatnich 10 lat spożycie kawy w Polsce wzrosło o 80%. W Polsce kawy z dodatkami częściej piją kobiety, mężczyźni chętniej sięgają po czarne kawy.

Jest też inny, ważny argument, o którym warto wspomnieć na zakończenie. Hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetu Barcelony odkryli, że kawa z cukrem znacznie lepiej pobudza niż kawa gorzka. To dlatego, że cukier, niezależnie od tego, jak zły jest, dodaje nam energii i poprawia nastrój. Sama kofeina, według badaczy, dużo lepiej działa w połączeniu z cukrem niż bez niego. Skuteczniej pobudza kreatywność, ułatwia zapamiętywanie i wzmacnia utrzymanie uwagi.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>