Kawa z koglem moglem – to Cię zaskoczy
Kawa może nas zaskoczyć na wiele sposobów. Jednym z nich jest połączenie tradycyjnej małej czarnej z koglem moglem. Za pośrednictwem tego napoju można nasycić zmysły, zasmakować w najlepszym, niebanalnym zestawieniu, idealnym dla osób ceniących słodycz. Poza tym to szybki i prosty sposób na kawę, którą chce się pić nie tylko zimą…
Kawa z koglem moglem – jak przygotować?
Kawa z koglem moglem, inaczej kawa wietnamska jest prosta i szybka w przygotowaniu. Nie wiadomo, czy to bardziej kawa czy smaczny deser, który zaspokaja naszą ochotę na coś naprawdę pysznego.
Pozwala wrócić wspomnieniami do dawnych czasów, kiedy kogel mogel kręciło się często i z wielką radością. Smak jajek z cukrem był wtedy najlepszą, a często jedyną opcją przygotowania słodkiego deseru. I nie brakuje osób, które wracają do tej tradycji z sentymentem. Dzisiaj także w całkiem nowej odsłonie.
Jak zatem przygotować kawę wietnamską? Cały sekret tego napoju, co raczej nie będzie zaskoczeniem, tkwi w klasycznej masie jajecznej oraz w dodatku słodkiego skondensowanego mleka (można pominąć). Ale o tym poniżej…
Najprostsza wersja zakłada sparzenie dwóch filiżanek kawy. Następnie pora na utarcie dwóch żółtek z trzema łyżeczkami cukru. Gdy otrzymamy jajeczną gładką masę, układamy ją na kawie. Możemy też dodać ulubiony likier.
Można zdecydować się też na kawę z mlekiem skondensowanym. Wtedy po zaparzeniu kawy, ubijamy żółtka jaj z 3 łyżkami słodkiego mleka.
Kawę wlewamy do szklanki lub filiżanki, a na górę wykładamy masę mleczno-jajeczną. Możemy dodać też nieco startej na tarce czekolady lub odrobinę cynamonu. I gotowe!
I co, gotowa na coś zupełnie innego? A może znasz kawę w tym wydaniu?
Zostaw komentarz