Główne menu

Kawa z koglem moglem – to Cię zaskoczy

Kawa może nas zaskoczyć na wiele sposobów. Jednym z nich jest połączenie tradycyjnej małej czarnej z koglem moglem. Za pośrednictwem tego napoju można nasycić zmysły, zasmakować w najlepszym, niebanalnym zestawieniu, idealnym dla osób ceniących słodycz. Poza tym to szybki i prosty sposób na kawę, którą chce się pić nie tylko zimą…

Kawa z koglem moglem – jak przygotować?

Kawa z koglem moglem, inaczej kawa wietnamska jest prosta i szybka w przygotowaniu. Nie wiadomo, czy to bardziej kawa czy smaczny deser, który zaspokaja naszą ochotę na coś naprawdę pysznego.

Pozwala wrócić wspomnieniami do dawnych czasów, kiedy kogel mogel kręciło się często i z wielką radością. Smak jajek z cukrem był wtedy najlepszą, a często jedyną opcją przygotowania słodkiego deseru. I nie brakuje osób, które wracają do tej tradycji z sentymentem. Dzisiaj także w całkiem nowej odsłonie.

Jak zatem przygotować kawę wietnamską? Cały sekret tego napoju, co raczej nie będzie zaskoczeniem, tkwi w klasycznej masie jajecznej oraz w dodatku słodkiego skondensowanego mleka (można pominąć). Ale o tym poniżej…

kawa z koglem moglem

Najprostsza wersja zakłada sparzenie dwóch filiżanek kawy. Następnie pora na utarcie dwóch żółtek z trzema łyżeczkami cukru. Gdy otrzymamy jajeczną gładką masę, układamy ją na kawie. Możemy też dodać ulubiony likier.

Można zdecydować się też na kawę z mlekiem skondensowanym. Wtedy po zaparzeniu kawy, ubijamy  żółtka jaj z 3 łyżkami słodkiego mleka.

Kawę wlewamy do szklanki lub filiżanki, a na górę wykładamy masę mleczno-jajeczną. Możemy dodać też nieco startej na tarce czekolady lub odrobinę cynamonu. I gotowe!

I co, gotowa na coś zupełnie innego? A może znasz kawę w tym wydaniu?

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>