Kawa z masłem orzechowym smakuje idealnie
Kawa to idealny napój. Możemy ją pić z różnymi dodatkami, także tymi mniej typowymi, jak na przykład masło orzechowe. Połączenie to zdobyło wielkie uznanie wśród celebrytek. Nic dziwnego, jest smaczne i do tego kryje w sobie mnóstwo wartości odżywczych. Kawa z masłem orzechowym to prawdziwy hit! Wypróbuj.
Wypróbuj przepis na kawę z masłem. Idealny napój, który dodaje energii i odchudza.
Kofeina plus cenna dawka białka
Kawa ma kofeinę, która wiadomo jak działa. Pobudza, dodaje energii, rozjaśnia umysł. Z dodatkiem dobrej jakości masła orzechowego może jednak więcej. Dostarcza cennego białka (zwłaszcza tryptofanu – źródła energii), kwasów omega 3, przeciwutleniaczy, które doskonale wpływają na nasze samopoczucie i zdrowie. Poza tym masło orzechowe to doskonałe źródło błonnika, który ma wielką moc. Wspomaga trawienie i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Ponadto masło orzechowe zawiera witaminę E, nazywaną witaminą młodości, która dodatkowo usuwa z organizmu wolne rodniki, chroniąc przed przedwczesnym starzeniem.
Choć masło orzechowe jest dość kaloryczne, to paradoksalnie może wspomagać odchudzanie.
Dla kogo kawa z masłem orzechowym?
Kawa z masłem orzechowym jest szczególnie polecana osobom:
- aktywnym,
- zapracowanym,
- przemęczonym,
- chcącym wyostrzyć koncentrację,
- poprawić pracę mózgu.
Dodatek masła orzechowego do kawy sprawia, że zyskuje ona bardzo orzechowy smak, jest gęściejsza i sycąca.
Jak zrobić kawę z masłem orzechowym?
Istnieje wiele przepisów i jeszcze więcej pomysłów na domową kawę z masłem orzechowym.
1) Najprostszy to połączenie łyżki masła orzechowego z łyżką syropu czekoladowego. Warto całość podgrzać i zmiksować.
Następnie zaparz pół szklanki mocnej kawy. Dodaj rozmieszane masło orzechowe w syropie czekoladowym. Ubij trzepaczką pół szklanki mleka (jakiego lubisz). Połącz wszystkie składniki. Smacznego!
2) Możesz wypróbować też inny przepis. Będziesz potrzebować 1/2 szklanki świeżo parzonej kawy, 1/2 szklanki mleka (krowiego lub np. migdałowego), średni banan i 1,5 łyżeczki masła orzechowego, 1/4 łyżeczki kakao (przepis dostępny tutaj).
Banana obieramy ze skóry, kroimy. Podgrzewamy mleko, dodajemy banana i miksujemy. Gorącą kawę dodajemy do mleka, wrzucamy masło orzechowe, kakao i całość miksujemy. Możesz udekorować całość bitą śmietaną. Smacznego!
2 komentarze
Coś dla mnie. Mniami 🙂
Fajna, wypróbuję, bo masło orzechowe bardzo lubię 😉