Kawa z mlekiem jest po prostu lepsza?
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Większość z nas nie wyobraża sobie bez niego dnia. Uwielbiamy pić kawę w wielu odmianach, a dwie najczęstsze formy to czarna kawa i kawa z mlekiem? Która lepsza? Którą wybierasz?
Wolisz latte w wysokiej szklance czy małe, mocne, czarne, podwójne espresso?
Dzień bez kawy dniem straconym?
Kawa to napój, który ma działanie pobudzające, poprawia koncentrację, sprawia, że nasza wydolność organizmu wzrasta, a metabolizm przyspiesza. Wszystko za sprawą kofeiny.
Czy tak samo działa kawa z mlekiem? Czy może jest słabsza i do tego tucząca? Niestety eksperci wskazują, że dodanie do kawy mleka czy śmietanki dramatycznie zwiększa jej kaloryczność. Niektórzy twierdzą, że to sprawia, że tak przygotowaną kawę należałoby traktować jako posiłek, a nie napój.
Jeśli do tego dodamy cukier, słodkie syropy, to kawa może stać się prawdziwą bombą kaloryczną, która pita systematycznie może bardzo negatywnie wpływać na naszą sylwetkę.
Kawa z mlekiem jest bardziej kaloryczna. Jeśli się odchudzamy, warto wybrać czarną kawę.
Czy kawa z mlekiem jest gorsza?
Od lat naukowcy sprzeczają się, czy mleko krowie jest zdrowe i co najważniejsze potrzebne dla osoby dorosłej, czy też nie.
Jedni zdecydowanie odradzają picie mleka, inni zachęcają, by po nie sięgać. Większość utrzymuje, że warto, ale należy uważać na ilość spożywanego mleka. Bezpiecznie są maksymalnie dwie szklanki mleka dziennie. I to w rozumieniu sumarycznym (mleko jest składnikiem wielu przetworzonych produktów).
Mleko jest źródłem witaminy D, niezbędnej dla dobrego zdrowia kości, dobrego samopoczucia, czy odporności.
Jedna filiżanka 2% mleka zawiera 122 kalorie. Mleko pełne lub półtłuste dostarcza 28% dziennego zapotrzebowania na wapń. Poza tym jest cenne z uwagi na potas, który zawiera, a który pomaga stabilizować ciśnienie krwi.
Przeprowadzono wiele badań, które pokazują, że niestety dodanie mleka do kawy nie wpływa korzystnie na działanie kawy, ani mleka. Robimy to zazwyczaj z uwagi na walory smakowe, jednak korzyści zdrowotnych nie ma z tego zbyt wielu. Poza tym dodatek mleka nieznacznie zmniejsza pobudzające działanie kawy.
Z dobrych wiadomości warto jednak dodać, że dodanie mleka do kawy nie zmniejsza dobroczynnego działania polifenoli zawartych w czarnym napoju. Zarówno czarny jak i biały napój pozwala na minimalizowanie negatywnego wpływu wolnych rodników.
Poza tym biała kawa pozwala uniknąć refluksu, u osób na niego narażonych.
Co zatem jest lepsze? Czarna kawa czy kawa z mlekiem? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od naszej indywidualnej sytuacji. Każdy napój pity w umiarkowanych ilościach może być dobrze tolerowany i przynosić wiele korzyści.
Zostaw komentarz