Kawowa mąka – czy to ma szansę się przyjąć?
Firma Belliveau postanowiła wkroczyć na całkiem nieznany obszar, jakim jest produkcja kawowej mąki. Wykorzystuje w tym celu opatentowaną metodę przekształcania owoców kawy na drobno mielony, bezglutenowy proszek, który następnie uciera się na mąkę.
Końcowy produkt ma być bogaty w potas, żelazo, białko. Główny atut to wysoka zawartość błonnika – na poziomie 60%. Poza tym wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, pozytywnie wpływające na zdrowie i samopoczucie.
Z mąki kawowej można przygotowywać ciasteczka, które są smaczne, chrupiące i specyficznie pachną – nie kawą, ale sianem i orzechami. W smaku ciasteczka przygotowane na mące kawowej oczywiście odwołują się do kawy i melasy…A podczas pieczenia czy gotowania kawowa mąka ma przypominać mąkę owsianą.
I co o tym sądzicie? Byłybyście zainteresowane pieczeniem przy wykorzystaniu mąki kawowej?
Zostaw komentarz