Kiwi – właściwości, które warto wykorzystać
Zdrowe jedzenie to ogromne oszczędności. Choć paradoksalnie wydaje się inaczej, to prawda jest taka, że zwracając uwagę na to, co jemy, wzmacniamy zdrowie. Wpływamy pozytywnie na odporność i chronimy się przed chorobami. Dobra dieta to oszczędności w aptece (mniej kupowanych leków), więcej energii (lepsza wydajność w pracy, czy w domu), lepsze samopoczucie i szansa na dłuższe życie. Dlatego warto jeść zdrowo i w tym pomoże nam kiwi, owoc o niezwykłym działaniu. Jakie kiwi właściwości warto sobie wymienić i zapamiętać?
Czym jest kiwi?
Kiwi, inaczej agrest chiński to okrągły owoc rosnący na roślinie z kategorii Actinidia. Pochodzi z Chin, powszechnie uprawiany jest też w Nowej Zelandii. Kiwi można również amatorsko uprawiać w Polsce, w ogrodach, na słonecznych stanowiskach. Roślina jest mrozoodporna, i stosunkowo łatwa w uprawie.
W samodzielnej uprawie doczekamy się stosunkowo niewielkich owoców (zazwyczaj). Typowe kiwi ma wielkość zbliżoną do kurzego jajka.
Kiwi ma charakterystyczną, owłosioną (pokrytą meszkiem) skórkę w wielbłądzim kolorze. Choć większość obiera kiwi ze skórki, to warto zaznaczyć, że owoc można jeść w całości – ze skórką. To właśnie pod skórką znajduje się najwięcej witaminy C, związków przeciwutleniających, które mają doskonały wpływ na nasz wygląd, a także chronią przed chorobami.
Miąższ kiwi jest jasnozielony, ma delikatną konsystencję i czarne niewielkie pestki, które można jeść.
Co zawiera kiwi? Kiwi właściwości
- kiwi jest bogatym źródłem witaminy C – jeden owoc zawiera 230% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę,
- dostarcza witaminy K, E,
- potasu, żelaza, magnez i wapnia, a także kwas foliowy,
- dostarcza mnóstwo błonnika – zapewniającego sytość i zmniejszającego ryzyko chorób serca,
- ma mnóstwo przeciwutleniaczy – walczących z wolnymi rodnikami i eliminujących stres antyoksydacyjny.
Kiwi wspiera pracę serca (obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ilość tłuszczu we krwi, zmniejsza ryzyko udarów) i wspomaga funkcje układu trawiennego (zapobiega zaparciom). Normalizuje rytm wypróżnień. Wzmacnia odporność, dzięki temu czujemy się lepiej i rzadziej chorujemy. Jedno z badań udowodniło, że kiwi skutecznie zmniejsza ryzyko wystąpienia przeziębień i grypy. Kiwi wspiera także wzrok i zapobiega chorobom oczu.
Jedno 140 gramowe kiwi to tylko 90 kalorii, 1 gram białka, 1 gram tłuszczu, 5 gramów błonnika, 21 gramów węglowodanów.
Lubisz kiwi?
Zostaw komentarz