Główne menu

Kiwi – właściwości, które warto wykorzystać

Zdrowe jedzenie to ogromne oszczędności. Choć paradoksalnie wydaje się inaczej, to prawda jest taka, że zwracając uwagę na to, co jemy, wzmacniamy zdrowie. Wpływamy pozytywnie na odporność i chronimy się przed chorobami. Dobra dieta to oszczędności w aptece (mniej kupowanych leków), więcej energii (lepsza wydajność w pracy, czy w domu), lepsze samopoczucie i szansa na dłuższe życie. Dlatego warto jeść zdrowo i w tym pomoże nam kiwi, owoc o niezwykłym działaniu. Jakie kiwi właściwości warto sobie wymienić i zapamiętać?

kiwi właściwości

Czym jest kiwi?

Kiwi, inaczej agrest chiński to okrągły owoc rosnący na roślinie z kategorii Actinidia. Pochodzi z Chin, powszechnie uprawiany jest też w Nowej Zelandii. Kiwi można również amatorsko uprawiać w Polsce, w ogrodach, na słonecznych stanowiskach. Roślina jest mrozoodporna, i stosunkowo łatwa w uprawie.

W samodzielnej uprawie doczekamy się stosunkowo niewielkich owoców (zazwyczaj). Typowe kiwi ma wielkość zbliżoną do kurzego jajka.

Kiwi ma charakterystyczną, owłosioną (pokrytą meszkiem) skórkę w wielbłądzim kolorze. Choć większość obiera kiwi ze skórki, to warto zaznaczyć, że owoc można jeść w całości – ze skórką. To właśnie pod skórką znajduje się najwięcej witaminy C, związków przeciwutleniających, które mają doskonały wpływ na nasz wygląd, a także chronią przed chorobami.

Miąższ kiwi jest jasnozielony, ma delikatną konsystencję i czarne niewielkie pestki, które można jeść.

Co zawiera kiwi? Kiwi właściwości

  • kiwi jest bogatym źródłem witaminy C – jeden owoc zawiera 230% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę,
  • dostarcza witaminy K, E,
  • potasu, żelaza, magnez i wapnia, a także kwas foliowy,
  • dostarcza mnóstwo błonnika – zapewniającego sytość i zmniejszającego ryzyko chorób serca,
  • ma mnóstwo przeciwutleniaczy – walczących z wolnymi rodnikami i eliminujących stres antyoksydacyjny.

Kiwi wspiera pracę serca (obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ilość tłuszczu we krwi, zmniejsza ryzyko udarów) i wspomaga funkcje układu trawiennego (zapobiega zaparciom). Normalizuje rytm wypróżnień. Wzmacnia odporność, dzięki temu czujemy się lepiej i rzadziej chorujemy. Jedno z badań udowodniło, że kiwi skutecznie zmniejsza ryzyko wystąpienia przeziębień i grypy.  Kiwi wspiera także wzrok i zapobiega chorobom oczu.

Jedno 140 gramowe kiwi to tylko 90 kalorii, 1 gram białka, 1 gram tłuszczu, 5 gramów błonnika, 21 gramów węglowodanów.

Lubisz kiwi?

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>