Główne menu

Krem brokułowy na 3 sposoby

Brokuły powinny często gościć w naszym menu. Oprócz tego, że są smaczne, są również zdrowe. Mają także świetne działanie profilaktyczne – przeciwzapalne, zapobiegające alergiom, wspomagające zachowanie szczupłej sylwetki, są dobre dla oczu, poprawiają wygląd skóry i zmniejszają ryzyko chorób serca. Brokuły, poza tym, są łatwe w przygotowaniu, bardzo popularne w wydaniu, w jakim jest krem brokułowy. Przedstawiamy 3 niezawodne przepisy – krem brokułowy w wydaniu klasycznym, bardziej pikantnym i popularnym lubianym przez dzieci- z serkiem topionym.

krem brokułowy

Krem brokułowy klasyczny

To najprostszy przepis na krem brokułowy. Poradzi sobie z nim każda osoba, nawet raczkująca w kuchni. Danie jest szybkie w przygotowaniu i sycące, może być podawane z grzankami.  Jeśli zupa ma być łagodniejsza w smaku (na przykład podawana dzieciom) można zrezygnować z czosnku.

  • jeden brokuł
  • trzy ziemniaki
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie łyżki śmietany 18%
  • przyprawy: sól i pieprz

Warzywa myjemy, ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, brokuł dzielimy na różyczki. Zagotowujemy ziemniaki w około pół litra wody, gdy będą prawie miękkie, dodajemy brokuł i gotujemy około 10 minut. Wszystko miksujemy i dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odlewamy trochę zupy, czekamy aż ostygnie i łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krem brokułowy z pesto

By krem brokułowy był bardziej wyrazisty, można dodać do niego pesto, które nada niepowtarzalnego akcentu smakowego. Przepis jest trochę inny niż powyższy, ale efekt, który zapewnia jest godny poświęcenia na niego kilku minut. Oto, co trzeba zrobić, by przygotować krem brokułowy z pesto.

Składniki:

  • jeden duży brokuł,
  • około 1,5 litra warzywnego bulionu,
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki pesto
  • jedna cebula,
  • jeden ząbek czosnku,
  • jedna łyżka masła
  • jedna łyżka oliwy

W garnku na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę i dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Mieszamy, dodajemy brokuły i dusimy około 3 minuty, aż warzywa zyskają mocno wyrazisty kolor. Zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz, następnie miksujemy. Dodajemy pesto i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Na końcu dodajemy śmietanę i jeśli lubimy – podsmażony na patelni słonecznik i posypujemy nim zupę.

Krem brokułowy z serkiem topionym

Krem brokułowy może być podawany z serkiem topionym, dzięki czemu zupa zyska bardziej „śmietankowy” smak. Przygotowanie takiego dania jest nieskomplikowane. Potrzebne będą:

  • jeden brokuł
  • dwa średnie ziemniaki
  • litr bulionu warzywnego
  • jedna cebula
  • ząbek czosnku
  • 150 gramów serka topionego
  • sól, pieprz,
  • słodka i ostra papryka
  • olej do smażenia

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż około 2-3 minuty. Ziemniaki przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj około 10 minut. Po tym czasie dodaj brokuł i gotuj bez przykrycia około 10 minut. Zdejmij z ognia i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji, następnie dodaj pokrojony na mniejsze kawałki serek, mieszaj aż wszystko się rozpuści. Dopraw do smaku. Podawaj krem brokułowy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>