Która herbata jest najzdrowsza?
Dzień bez herbaty jest dla wielu dniem straconym. Niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania bez herbaty, a inni popołudnia. Są też tacy, którzy piją herbatę kilkakrotnie w ciągu dnia. Jednak tym razem nie o częstotliwości picia herbaty, ale o tym, która herbata jest najzdrowsza?
Picie herbaty jest zdrowe. W Chinach i Japonii kultura picia herbaty jest znana i kontynuowana od lat.
Prawdziwa herbata powstaje z drzewa herbacianego, czyli Camellia sinensis.
Zielona, biała, czarna?
Niektórzy mówią, że najzdrowsza jest zielona herbata, inni, że biała, bo jest lepszym źródłem przeciwutleniaczy. Jeszcze inni wskazują na herbatę czarną, ponieważ wydaje się im najsmaczniejsza. Są też amatorzy oolong, herbaty pomagającej w utracie zbędnych kilogramów oraz pu-erh, normalizująca poziom cholesterolu.
W zależności od typu herbaty, mówimy o różnicach dotyczących składu. Poszczególne herbaty nieco różnią się zawartością składników aktywnych, przykładowo mają różne ilości kofeiny, magnezu, czy taniny.
Najchętniej spożywana na całym świecie jest herbata czarna. Czarna herbata zawiera najwięcej kofeiny z wszystkich rodzajów herbat. Picie czarnej herbaty wzmacnia serce i dodaje energii.
Która herbata jest najzdrowsza?
- herbata biała jest najmniej przetworzona, zawiera najwięcej przeciwutleniaczy, wspomaga piękny wygląd skóry, działa przeciwzapalnie. Trochę mniej przeciwutleniaczy ma herbata jaśminowa, zielona, na końcu znajduje się herbata czarna.
- zielona herbata nie ulega utlenieniu. Liście po zbieraniu są suszone i zwijane. Zielona herbata zawiera sporo przeciwutleniaczy, zwłaszcza EGCG, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za przedwczesne starzenie i wystąpienie wielu chorób, w tym nowotworów. Dla uzyskania najlepszych zalet prozdrowotnych badacze zalecają picie od 4-5 filiżanek herbaty zielonej dziennie,
- niektóre badania pokazały, że zarówno czarna jak i biała herbata w podobny sposób oddziałują na zdrowie i dobre samopoczucie,
- picie herbaty wspomaga prawidłowe nawodnienie organizmu, sprzyja dobremu samopoczuciu, poprawia skupienie, koncentrację,
- pomaga zachować szczupłą sylwetkę, badania wykazały, że zmniejsza koncentrację tłuszczu w obrębie brzucha,
- regularne picie czarnej herbaty może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i ryzyka wystąpienia udaru mózgu, pozwala też naturalnie regulować ciśnienie krwi,
W kontekście herbat często mówi się o flawonoidach, które uważane są za główny składnik odpowiadający za prozdrowotne właściwości herbat. Znajdują się one nie tylko w herbacie, ale również w kakao, winie, czy owocach. Okazuje się, że są one bardzo pomocne w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych.
Wszystkie herbaty (z wyjątkiem ziołowych) zawierają od 100 do 300 mg flawonoidów w jednej porcji.
Naukowcy wskazują zatem, że trudno jednoznacznie ocenić, która z herbat jest najzdrowsza.
Picie każdej (także herbaty ziołowej) przynosi korzyści zdrowotne. Warto pić zamiennie dobrej jakości herbatę zieloną, białą i czarną. Na zdrowie!
Zostaw komentarz