Która sałata jest najzdrowsza? Masłowa, rukola, lodowa?
Trzeba jeść zielone. To wiadomo. Jak również to, że przeciętny Polak je za mało warzyw. Powinno być 5 dość sporych porcji dziennie a w praktyce bywa plasterek ogórka czy pomidora do kanapki. Warto zadbać o zdrowe nawyki. I w tym celu przydadzą się sałaty, dodawane do grzanek, kanapek, sałatek oraz obiadu. Która sałata jest najzdrowsza? Zastanawiałaś się kiedyś?
Warto jeść sałatę
Tak naprawdę każda sałata jest zdrowa. Jeśli chcemy korzystać z jej właściwości zdrowotnych, warto sięgać po różne gatunki. Im większa różnorodność, tym lepiej. Oczywiście liczy się też pochodzenie sałaty, stąd tak wiele osób decyduje się na domową uprawę.
Każda sałata dostarcza:
- błonnika,
- witamin, głównie kwasu foliowego i witamin z grupy B, witaminy K,
- minerałów, np. potasu – istotnego dla zachowania prawidłowego ciśnienia krwi,
- dostarcza też beta-karoten i luteinę, silnych przeciwutleniaczy chroniących organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników,
- bardzo małe ilości kalorii. Wszystkie sałaty są niskokaloryczne, w 90% składają się z wody.
Im ciemniejsza sałata, tym jest lepszym źródłem składników odżywczych.
Dlatego najbardziej pożywna, zawierająca najwięcej witamin, przeciwutleniaczy jest sałata rzymska. Najmniej pożywna jest sałata lodowa.
Która sałata jest najzdrowsza? Sałata lodowa nie wypada najlepiej
Najmniej pożywna wśród popularnych sałat to sałata lodowa. W jednej porcji (filiżance) zawiera ona jedynie 7% dziennego zapotrzebowania na witaminę A i 3% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. W jednej porcji ma tylko 10 kilokalorii, ponieważ w większości składa się z wody.
Dodatkowo dostarcza (w niewielkim stopniu) witamin: A, D, E, B9, a także żelazo, magnez, potas i wapń.
Radicchio czyli cykoria sałatowa
Dużo lepiej wypada radicchio. Wyglądem przypomina sałatę, ale to naprawdę cykoria. Ma piękny purpurowe liście, które świetnie uatrakcyjniają wygląd sałatki.
Warto ją jeść ze względu na wysoką zawartość witaminy K – pokrywa zapotrzebowanie niemal w 100%. Dostarcza także magnezu i potasu, korzystnie wpływającego na pracę serca. Pomaga ponadto chronić przed anemią.
Sałata masłowa
Która sałata jest najzdrowsza? Warto przyjrzeć się tej propozycji. Jest najbardziej rozpowszechniona. Zawiera mnóstwo cennych składników: wapń, cynk, potas, miedź, witaminy z grupy B, C, E i A. Ma mnóstwo antyoksydantów, chroniących przed negatywnym wpływem wolnych rodników, odpowiedzialnych za przedwczesne starzenie oraz rozwój chorób.
Niestety nie nadaje się do długiego przechowywania, bardzo szybko się psuje. Należy ją podawać tuż przed spożyciem.
Która sałata jest najzdrowsza? Sałata rzymska
Według amerykańskiej CDC, systematyczne jedzenie sałaty rzymskiej znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia poważnych chorób przewlekłych.
Sałata rzymska stanowi szczególnie ważne źródło witaminy A – jedna filiżanka pokrywa aż 81% zapotrzebowania. Dostarcza także mnóstwo witamin z grupy B. Co równie istotne zawiera sporo żelaza, którego obecność pozawala zmniejszyć ryzyko anemii.
Rukola
Ma bardzo charakterystyczne drobne, podłużne, postrzępione liście. A do tego orzechowy, lekko ostry smak. Warto ją jeść ze względu na świetne właściwości. Dostarcza witaminy A, K i z grupy B, liście bogate są w chlorofil i kwas foliowy. Co równie istotne, rukola zapobiega anemii oraz wspomaga trawienie.
Roszponka
Dużo delikatniejsza niż rukola, ma słodkawy smak. Zawiera sporo żelaza, które wspomaga walkę z niedokrwistością. Dostarcza również mnóstwo witaminy A, C i witamin z grupy B.
Która sałata jest najzdrowsza? Rukiew wodna
Czy wiesz, że rukiew wodna to jedno z najzdrowszych warzyw, należące do kapustowatych, które dodatkowo opóźnia proces starzenia? Wśród sałat wyróżnia się małymi, drobnymi listkami. Jest bogatym źródłem witamin A, C, K. Według niektórych badań rukiew wodna jest zdecydowanie zdrowsza niż jarmuż czy brokuły.
A Wy, jakie sałaty jecie najchętniej?
Komentarz ( 1 )
Najlepiej jeść wszystkie w sałatkach i na kanapkach:-)