Główne menu
jajka faszerowane

Wielkanoc nieodmiennie kojarzy się z jajkami, które serwuje się pod wieloma postaciami. Bardzo chętnie jako jajka faszerowane. Oto szybkie przepisy, które warto wypróbować. Które wybierasz? Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą Chcesz na wielkanocnym stole zaproponować coś, co będzie ciekawie, wykwitnie smakować? Postaw na jajka faszerowane suszonymi pomidorami i...

Czytaj więcej

W ostatnich latach dieta bezglutenowa zyskała na popularności także w świecie sportu. Jej znanymi zwolennikami są Ania Lewandowska propagatorka zdrowego stylu życia, żona ikony futbolu Roberta Lewandowskiego, a także słynny tenisista Novak Djoković. Nic zatem dziwnego, że wybieranie produktów ze znaczkiem przekreślonego kłosa stało się co najmniej modne i...

Czytaj więcej
przepis na pierniczki

Wyobrażasz sobie święta bez pierników? Takich samodzielnie upieczonych? Wykrajanych i układanych na wielkiej blasze, a później dekorowanych? Ja również nie. Pieczenie pierników w wielu domach stało się tradycją. I jest kultywowane z wielkim zaangażowaniem. W niektórych domach piecze się pierniki już na mikołajki, by zjeść je jeszcze przed świętami,...

Czytaj więcej
sałatka z brokułem

Sałatka daje wiele możliwości, zarówno pod kątem doboru składników, jak i wartości odżywczych. Można ją komponować z tego, co mamy pod ręką, przemycając do niej świeże warzywa a nawet owoce. Sałatka dobrze smakuje na słodko, ostro, w wydaniu lekkim, delikatnym lub bardzo sycącym. Dzisiaj w roli głównej brokuł, bo...

Czytaj więcej
grzaniec z wina

Gdy na zewnątrz temperatura spada, to czas na wypróbowane sposoby na ogrzanie ciała. Najlepsze zapewniają nie tylko przyjemne ciepełko, ale również świetnie smakują. Tak jak grzaniec z wina. Jak szybko przygotować go w domu? Oto najlepsze pomysły. Grzaniec z wina i jego tradycyjny wymiar Co łączy wszystkie narodowości? Smaczne...

Czytaj więcej

Polacy powoli wracają do sprawdzonych metod produkcji żywności. Zaczynamy doceniać produkty, który nie zawierają konserwantów i pełne są dobroczynnych właściwości. Jednym z takich produktów jest sok tłoczony. Wyjaśniamy, dlaczego warto go pić, i radzimy, gdzie najlepiej kupować prawdziwe soki tłoczone.

Czytaj więcej

Kto z nas nie lubi pizzy? To jedno z najpopularniejszych dań typu fast food. Pizza jest dobra na spotkanie z przyjaciółmi, romantyczną randkę, zamiast obiadu i podczas imprezy. Nawet samotny wieczór przy filmie będzie dużo lepszy, jeśli będzie nam towarzyszyć gorąca pizza. Skąd wziął się fenomen pizzy? Do jakich...

Czytaj więcej
dżem o smaku wina

Drunk Jelly to różowa galaretka o smaku wina. Odkrycie ostatnich tygodni. W cenie 6 dolarów za słoik możemy nabyć dżem o smaku wybranego napoju alkoholowego. Do wyboru mamy siedem smaków: pinot noir, rosé, merlot, cabernet sauvignon, moscato czy też chardonnay.   A co z procentami? Drunk Jelly to wyrób...

Czytaj więcej

Brokuły powinny często gościć w naszym menu. Oprócz tego, że są smaczne, są również zdrowe. Mają także świetne działanie profilaktyczne – przeciwzapalne, zapobiegające alergiom, wspomagające zachowanie szczupłej sylwetki, są dobre dla oczu, poprawiają wygląd skóry i zmniejszają ryzyko chorób serca. Brokuły, poza tym, są łatwe w przygotowaniu, bardzo popularne...

Czytaj więcej

Znana z telewizji, ukochana przez miliony, chyba facetów głównie, perfekcyjna pani domu ma super skuteczne porady, które to mają zrobić z nas chodzący wzór kobiety sprzątającej z uśmiechem na twarzy. W Internecie znalazłam zestawy jej porad typu: the best of, więc postanowiłam się temu bliżej przyjrzeć, oczywiście z przymrużeniem...

Czytaj więcej
zioła zamiast soli

Problem z solą jest taki, że spożywamy jej zdecydowanie za dużo, a wysokie spożycie znacznie podnosi ryzyko wystąpienia wielu chorób, między innymi sercowo-naczyniowych, a także zawałów serca i otyłości. Ograniczanie spożycia soli ma korzystny wpływ również na ciśnienie krwi, normalizuje jej zbyt wysokie wartości. Ponadto sól powinny ograniczyć osoby...

Czytaj więcej

Święta tuż tuż. Jeszcze chwila, a zasiądziemy przy pięknym świątecznym stole, spędzimy więcej czasu z najbliższymi osobami, otoczymy się ludźmi, których kochamy. Te niecodzienne chwile zasługują na specjalną oprawę. Przydatne mogą być przedmioty, które odmienią wygląd naszych stołów i ułatwią nam pracę w kuchni. Można je sprezentować również na...

Czytaj więcej
goździki

Mało kto wie o tym, że goździki posiadają działanie lecznicze i mają niesamowite właściwości przeciwutleniające. Ta przyprawa powinna być obecna w każdej kuchni. Dlaczego? Goździki – kilka słów wprowadzenia Goździki otrzymamy właściwie w każdym sklepie. To owoce, które zbierane są zanim zakwitną z goździkowców, wiecznie zielonych drzew, rosnących w...

Czytaj więcej

Mówi się, że sól jest niezdrowa, że należy ją ograniczyć do minimum. To prawda, ale tylko częściowo. Niezdrowa – jest przetworzona, rafinowana biała sól, która odpowiedzialna jest za wiele chorób przewlekłych. Sól w czystej postaci, taka jak sól himalajska, ma niezwykłe właściwości. Różowe kryształki są ważnym źródłem minerałów i...

Czytaj więcej