Niektórzy są zdania, że to, czego nie można myć w zmywarce, nie nadaje się do użytku. I lepiej się tego pozbyć. Po co nam naczynia, które wymagają specjalnych naszych względów? Inni natomiast nie wyobrażają sobie życia bez wystawnej zastawy, pięknych kieliszków, zdobionych talerzy. Czego zatem nie można myć w...
Czytaj więcejPasteryzowanie dań to stary i dobrze znany sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych. W tradycyjnym wydaniu polega na wekowaniu na mokro lub na sucho ( w garnku z wodą lub w piekarniku). Co ciekawe jest jeszcze jedna metoda, o której mało kto słyszał, a jeszcze mniej osób zdecydowało się ją...
Czytaj więcejWino jest niezbędne. No może tak nie do końca, ale przydaje się w wielu sytuacjach. Miło je wypić wieczorem czy po południu, w trakcie obiadu czy do kolacji. Kultura picia wina ma tysiące lat w niektórych regionach świata, na przykład w krajach śródziemnomorskich. W Polsce dopiero raczkuje, przynajmniej w...
Czytaj więcejUrządzenia wielofunkcyjne śmiało wkroczyły na polskich rynek, szybko podbijając serca naszych rodzimych konsumentów. Co takiego skrywają w sobie te sprzęty? W czym mogą nam pomóc? Czy naprawdę warto w nie zainwestować i co najważniejsze – komu tak naprawdę są dedykowane? Dzisiaj postaramy się wyczerpująco odpowiedzieć na te pytania!
Czytaj więcejWielkanoc nieodmiennie kojarzy się z jajkami, które serwuje się pod wieloma postaciami. Bardzo chętnie jako jajka faszerowane. Oto szybkie przepisy, które warto wypróbować. Które wybierasz? Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą Chcesz na wielkanocnym stole zaproponować coś, co będzie ciekawie, wykwitnie smakować? Postaw na jajka faszerowane suszonymi pomidorami i...
Czytaj więcejW ostatnich latach dieta bezglutenowa zyskała na popularności także w świecie sportu. Jej znanymi zwolennikami są Ania Lewandowska propagatorka zdrowego stylu życia, żona ikony futbolu Roberta Lewandowskiego, a także słynny tenisista Novak Djoković. Nic zatem dziwnego, że wybieranie produktów ze znaczkiem przekreślonego kłosa stało się co najmniej modne i...
Czytaj więcejWyobrażasz sobie święta bez pierników? Takich samodzielnie upieczonych? Wykrajanych i układanych na wielkiej blasze, a później dekorowanych? Ja również nie. Pieczenie pierników w wielu domach stało się tradycją. I jest kultywowane z wielkim zaangażowaniem. W niektórych domach piecze się pierniki już na mikołajki, by zjeść je jeszcze przed świętami,...
Czytaj więcejSałatka daje wiele możliwości, zarówno pod kątem doboru składników, jak i wartości odżywczych. Można ją komponować z tego, co mamy pod ręką, przemycając do niej świeże warzywa a nawet owoce. Sałatka dobrze smakuje na słodko, ostro, w wydaniu lekkim, delikatnym lub bardzo sycącym. Dzisiaj w roli głównej brokuł, bo...
Czytaj więcejGdy na zewnątrz temperatura spada, to czas na wypróbowane sposoby na ogrzanie ciała. Najlepsze zapewniają nie tylko przyjemne ciepełko, ale również świetnie smakują. Tak jak grzaniec z wina. Jak szybko przygotować go w domu? Oto najlepsze pomysły. Grzaniec z wina i jego tradycyjny wymiar Co łączy wszystkie narodowości? Smaczne...
Czytaj więcejPolacy powoli wracają do sprawdzonych metod produkcji żywności. Zaczynamy doceniać produkty, który nie zawierają konserwantów i pełne są dobroczynnych właściwości. Jednym z takich produktów jest sok tłoczony. Wyjaśniamy, dlaczego warto go pić, i radzimy, gdzie najlepiej kupować prawdziwe soki tłoczone.
Czytaj więcejKto z nas nie lubi pizzy? To jedno z najpopularniejszych dań typu fast food. Pizza jest dobra na spotkanie z przyjaciółmi, romantyczną randkę, zamiast obiadu i podczas imprezy. Nawet samotny wieczór przy filmie będzie dużo lepszy, jeśli będzie nam towarzyszyć gorąca pizza. Skąd wziął się fenomen pizzy? Do jakich...
Czytaj więcejDrunk Jelly to różowa galaretka o smaku wina. Odkrycie ostatnich tygodni. W cenie 6 dolarów za słoik możemy nabyć dżem o smaku wybranego napoju alkoholowego. Do wyboru mamy siedem smaków: pinot noir, rosé, merlot, cabernet sauvignon, moscato czy też chardonnay. A co z procentami? Drunk Jelly to wyrób...
Czytaj więcej26 maja to dzień wyjątkowy – dzień każdej mamy, najważniejszej kobiety w naszym życiu. Tak szczególna osoba zasługuje na wspaniałe traktowanie nie tylko w dniu swojego święta, ale w każdym innym przez cały rok. Warto Dzień Matki uczcić w szczególny sposób, aby pokazać mamie swoją wdzięczność za trud, jaki...
Czytaj więcejBrokuły powinny często gościć w naszym menu. Oprócz tego, że są smaczne, są również zdrowe. Mają także świetne działanie profilaktyczne – przeciwzapalne, zapobiegające alergiom, wspomagające zachowanie szczupłej sylwetki, są dobre dla oczu, poprawiają wygląd skóry i zmniejszają ryzyko chorób serca. Brokuły, poza tym, są łatwe w przygotowaniu, bardzo popularne...
Czytaj więcejTłusty czwartek to czas, kiedy trzeba zjeść pączka. Wiadomo, kto nie sięgnie po ten smakołyk, sam pisze się na nieszczęście. Lepiej zatem nie ryzykować. Co jednak w sytuacji, kiedy mierzymy się ze specjalnymi potrzebami w tym temacie? Oto niezawodne przepisy na pączki bezglutenowe, dietetyczne i dla osób o specjalnych...
Czytaj więcejZnana z telewizji, ukochana przez miliony, chyba facetów głównie, perfekcyjna pani domu ma super skuteczne porady, które to mają zrobić z nas chodzący wzór kobiety sprzątającej z uśmiechem na twarzy. W Internecie znalazłam zestawy jej porad typu: the best of, więc postanowiłam się temu bliżej przyjrzeć, oczywiście z przymrużeniem...
Czytaj więcej