Cukinia to coraz chętniej wykorzystywane warzywo w polskich kuchniach. Nie tylko do regularnego spożywania, ale również jako doskonały składnik do zapraw. Oto 3 najlepsze przepisy na cukinię na zimę. Cukinia w curry w słoikach na zimę Zależy Ci na przepisie na najlepszą marynowaną cukinię w zalewie curry? Do przygotowania...
Czytaj więcejGrillowanie warzyw to doskonały sposób na urozmaicenie menu podczas spotkań przy ruszcie. Odpowiednio przygotowane, nabierają niepowtarzalnego smaku i aromatu. Sprawdźmy, które warzywa najlepiej sprawdzą się na grillu.
Czytaj więcejNasze kuchnie coraz mniej przypominają kuchnie naszych babć. Czy to dobrze? Chyba tak. Na pewno jest wygodniej niż kiedykolwiek wcześniej. Dzięki wielu urządzeniom oszczędzamy czas i siły. Przygotowywanie posiłków jest prostsze i przyjemniejsze. Pomaga w tym na przykład robot kuchenny. Czy warto mieć taki sprzęt, mimo że zajmuje dość...
Czytaj więcejCzy okap to obowiązkowy element każdej kuchni? A może kuchnia bez okapu jest równie dobra? Mnóstwo osób rezygnuje z tego sprzętu. Czy słusznie? Po co właściwie jest okap? Okap dla wielu pełni jedynie funkcję dekoracyjną. Dlaczego? Ponieważ rzadko jest włączany. W praktyce nie chodzi tylko o to, żeby dobrze...
Czytaj więcejJakie dania na sylwestra? Oczywiście sałatki, które można szybko i prosto przyrządzić. Oto najlepsze sałatki na sylwestra – sprawdzone i uwielbiane przepisy. Najlepsze sałatki na sylwestra. Sałatka gyros Niewątpliwa królowa na imprezach. Uwielbiana przez wielu. Swój smak zawdzięcza przede wszystkim dużej liczbie dodatków, w tym filetowi z kurczaka, którego...
Czytaj więcejJakie powinny być napoje spożywane zimą? Oczywiście rozgrzewające i dodające energii. Nieważne, jaki jest grudzień – czy bardziej jesienny, czy zimowy – odpowiednim napojem możemy poprawić sobie nastrój, wzmocnić odporność, a nawet dodać energii. Dlatego jeśli chcesz czuć się lepiej i mniej chorować, zwróć uwagę na to, co pijesz....
Czytaj więcejPraca, zakupy, dom — w takim systemie żyjemy współcześnie i coraz mniej czasu mamy na spokojne przyrządzenie zdrowego obiadu. Jednak szybkie gotowanie nie zawsze musi oznaczać jedzenia byle czego i byle jak. Dzięki wysokiej jakości produktom z marketu czy delikatesów można przygotować pożywny obiad w kilka minut. Nie wiesz...
Czytaj więcejPiekarnik najczęściej wykorzystywany jest do przygotowywania domowych wypieków oraz obiadów, np. mięs, ryb, zapiekanek czy pieczonych warzyw. Warto pamiętać jednak, że sprzęt ten ma dużo więcej możliwości. Poniżej znajdziesz 5 sposobów na wykorzystanie piekarnika, o których nie miałeś pojęcia.
Czytaj więcejŚwięta Bożego Narodzenia to czas kulinarnego szaleństwa. Stoły wręcz uginają się od różnego rodzaju potraw wytrawnych, jak również tych na słodko. Zwykle bywa tak, że po okresie świątecznym w Waszych lodówkach zostaje całe mnóstwo wędlin, sałatek i ciast, a także pieczywa i wiele innych bożonarodzeniowych potraw. Co roku jak...
Czytaj więcejNiektórzy są zdania, że to, czego nie można myć w zmywarce, nie nadaje się do użytku. I lepiej się tego pozbyć. Po co nam naczynia, które wymagają specjalnych naszych względów? Inni natomiast nie wyobrażają sobie życia bez wystawnej zastawy, pięknych kieliszków, zdobionych talerzy. Czego zatem nie można myć w...
Czytaj więcejPasteryzowanie dań to stary i dobrze znany sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych. W tradycyjnym wydaniu polega na wekowaniu na mokro lub na sucho ( w garnku z wodą lub w piekarniku). Co ciekawe jest jeszcze jedna metoda, o której mało kto słyszał, a jeszcze mniej osób zdecydowało się ją...
Czytaj więcejWino jest niezbędne. No może tak nie do końca, ale przydaje się w wielu sytuacjach. Miło je wypić wieczorem czy po południu, w trakcie obiadu czy do kolacji. Kultura picia wina ma tysiące lat w niektórych regionach świata, na przykład w krajach śródziemnomorskich. W Polsce dopiero raczkuje, przynajmniej w...
Czytaj więcejUrządzenia wielofunkcyjne śmiało wkroczyły na polskich rynek, szybko podbijając serca naszych rodzimych konsumentów. Co takiego skrywają w sobie te sprzęty? W czym mogą nam pomóc? Czy naprawdę warto w nie zainwestować i co najważniejsze – komu tak naprawdę są dedykowane? Dzisiaj postaramy się wyczerpująco odpowiedzieć na te pytania!
Czytaj więcejWielkanoc nieodmiennie kojarzy się z jajkami, które serwuje się pod wieloma postaciami. Bardzo chętnie jako jajka faszerowane. Oto szybkie przepisy, które warto wypróbować. Które wybierasz? Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą Chcesz na wielkanocnym stole zaproponować coś, co będzie ciekawie, wykwitnie smakować? Postaw na jajka faszerowane suszonymi pomidorami i...
Czytaj więcejW ostatnich latach dieta bezglutenowa zyskała na popularności także w świecie sportu. Jej znanymi zwolennikami są Ania Lewandowska propagatorka zdrowego stylu życia, żona ikony futbolu Roberta Lewandowskiego, a także słynny tenisista Novak Djoković. Nic zatem dziwnego, że wybieranie produktów ze znaczkiem przekreślonego kłosa stało się co najmniej modne i...
Czytaj więcejWyobrażasz sobie święta bez pierników? Takich samodzielnie upieczonych? Wykrajanych i układanych na wielkiej blasze, a później dekorowanych? Ja również nie. Pieczenie pierników w wielu domach stało się tradycją. I jest kultywowane z wielkim zaangażowaniem. W niektórych domach piecze się pierniki już na mikołajki, by zjeść je jeszcze przed świętami,...
Czytaj więcej