Główne menu
cukinia na zimę

Cukinia to coraz chętniej wykorzystywane warzywo w polskich kuchniach. Nie tylko do regularnego spożywania, ale również jako doskonały składnik do zapraw. Oto 3 najlepsze przepisy na cukinię na zimę. Cukinia w curry w słoikach na zimę Zależy Ci na przepisie na najlepszą marynowaną cukinię w zalewie curry? Do przygotowania...

Czytaj więcej
Robot kuchenny

Nasze kuchnie coraz mniej przypominają kuchnie naszych babć. Czy to dobrze? Chyba tak. Na pewno jest wygodniej niż kiedykolwiek wcześniej. Dzięki wielu urządzeniom oszczędzamy czas i siły. Przygotowywanie posiłków jest prostsze i przyjemniejsze. Pomaga w tym na przykład robot kuchenny. Czy warto mieć taki sprzęt, mimo że zajmuje dość...

Czytaj więcej
Kuchnia bez okapu

Czy okap to obowiązkowy element każdej kuchni? A może kuchnia bez okapu jest równie dobra? Mnóstwo osób rezygnuje z tego sprzętu. Czy słusznie? Po co właściwie jest okap? Okap dla wielu pełni jedynie funkcję dekoracyjną. Dlaczego? Ponieważ rzadko jest włączany. W praktyce nie chodzi tylko o to, żeby dobrze...

Czytaj więcej
Najlepsze sałatki na sylwestra

Jakie dania na sylwestra? Oczywiście sałatki, które można szybko i prosto przyrządzić. Oto najlepsze sałatki na sylwestra – sprawdzone i uwielbiane przepisy. Najlepsze sałatki na sylwestra. Sałatka gyros Niewątpliwa królowa na imprezach. Uwielbiana przez wielu. Swój smak zawdzięcza przede wszystkim dużej liczbie dodatków, w tym filetowi z kurczaka, którego...

Czytaj więcej
Co pić w grudniu?

Jakie powinny być napoje spożywane zimą? Oczywiście rozgrzewające i dodające energii. Nieważne, jaki jest grudzień – czy bardziej jesienny, czy zimowy – odpowiednim napojem możemy poprawić sobie nastrój, wzmocnić odporność, a nawet dodać energii. Dlatego jeśli chcesz czuć się lepiej i mniej chorować, zwróć uwagę na to, co pijesz....

Czytaj więcej

Niektórzy są zdania, że to, czego nie można myć w zmywarce, nie nadaje się do użytku. I lepiej się tego pozbyć. Po co nam naczynia, które wymagają specjalnych naszych względów? Inni natomiast nie wyobrażają sobie życia bez wystawnej zastawy, pięknych kieliszków, zdobionych talerzy. Czego zatem nie można myć w...

Czytaj więcej
wekowanie w zmywarce

Pasteryzowanie dań to stary i dobrze znany sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych. W tradycyjnym wydaniu polega na wekowaniu na mokro lub na sucho ( w garnku z wodą lub w piekarniku).  Co ciekawe jest jeszcze jedna metoda, o której mało kto słyszał, a jeszcze mniej osób zdecydowało się ją...

Czytaj więcej

Wino jest niezbędne. No może tak nie do końca, ale przydaje się w wielu sytuacjach. Miło je wypić wieczorem czy po południu, w trakcie obiadu czy do kolacji. Kultura picia wina ma tysiące lat w niektórych regionach świata, na przykład w krajach śródziemnomorskich. W Polsce dopiero raczkuje, przynajmniej w...

Czytaj więcej
jajka faszerowane

Wielkanoc nieodmiennie kojarzy się z jajkami, które serwuje się pod wieloma postaciami. Bardzo chętnie jako jajka faszerowane. Oto szybkie przepisy, które warto wypróbować. Które wybierasz? Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą Chcesz na wielkanocnym stole zaproponować coś, co będzie ciekawie, wykwitnie smakować? Postaw na jajka faszerowane suszonymi pomidorami i...

Czytaj więcej

W ostatnich latach dieta bezglutenowa zyskała na popularności także w świecie sportu. Jej znanymi zwolennikami są Ania Lewandowska propagatorka zdrowego stylu życia, żona ikony futbolu Roberta Lewandowskiego, a także słynny tenisista Novak Djoković. Nic zatem dziwnego, że wybieranie produktów ze znaczkiem przekreślonego kłosa stało się co najmniej modne i...

Czytaj więcej
przepis na pierniczki

Wyobrażasz sobie święta bez pierników? Takich samodzielnie upieczonych? Wykrajanych i układanych na wielkiej blasze, a później dekorowanych? Ja również nie. Pieczenie pierników w wielu domach stało się tradycją. I jest kultywowane z wielkim zaangażowaniem. W niektórych domach piecze się pierniki już na mikołajki, by zjeść je jeszcze przed świętami,...

Czytaj więcej