Główne menu

Kto z nas nie lubi pizzy? To jedno z najpopularniejszych dań typu fast food. Pizza jest dobra na spotkanie z przyjaciółmi, romantyczną randkę, zamiast obiadu i podczas imprezy. Nawet samotny wieczór przy filmie będzie dużo lepszy, jeśli będzie nam towarzyszyć gorąca pizza. Skąd wziął się fenomen pizzy? Do jakich...

Czytaj więcej
dżem o smaku wina

Drunk Jelly to różowa galaretka o smaku wina. Odkrycie ostatnich tygodni. W cenie 6 dolarów za słoik możemy nabyć dżem o smaku wybranego napoju alkoholowego. Do wyboru mamy siedem smaków: pinot noir, rosé, merlot, cabernet sauvignon, moscato czy też chardonnay.   A co z procentami? Drunk Jelly to wyrób...

Czytaj więcej

Brokuły powinny często gościć w naszym menu. Oprócz tego, że są smaczne, są również zdrowe. Mają także świetne działanie profilaktyczne – przeciwzapalne, zapobiegające alergiom, wspomagające zachowanie szczupłej sylwetki, są dobre dla oczu, poprawiają wygląd skóry i zmniejszają ryzyko chorób serca. Brokuły, poza tym, są łatwe w przygotowaniu, bardzo popularne...

Czytaj więcej

Znana z telewizji, ukochana przez miliony, chyba facetów głównie, perfekcyjna pani domu ma super skuteczne porady, które to mają zrobić z nas chodzący wzór kobiety sprzątającej z uśmiechem na twarzy. W Internecie znalazłam zestawy jej porad typu: the best of, więc postanowiłam się temu bliżej przyjrzeć, oczywiście z przymrużeniem...

Czytaj więcej
zioła zamiast soli

Problem z solą jest taki, że spożywamy jej zdecydowanie za dużo, a wysokie spożycie znacznie podnosi ryzyko wystąpienia wielu chorób, między innymi sercowo-naczyniowych, a także zawałów serca i otyłości. Ograniczanie spożycia soli ma korzystny wpływ również na ciśnienie krwi, normalizuje jej zbyt wysokie wartości. Ponadto sól powinny ograniczyć osoby...

Czytaj więcej

Święta tuż tuż. Jeszcze chwila, a zasiądziemy przy pięknym świątecznym stole, spędzimy więcej czasu z najbliższymi osobami, otoczymy się ludźmi, których kochamy. Te niecodzienne chwile zasługują na specjalną oprawę. Przydatne mogą być przedmioty, które odmienią wygląd naszych stołów i ułatwią nam pracę w kuchni. Można je sprezentować również na...

Czytaj więcej
goździki

Mało kto wie o tym, że goździki posiadają działanie lecznicze i mają niesamowite właściwości przeciwutleniające. Ta przyprawa powinna być obecna w każdej kuchni. Dlaczego? Goździki – kilka słów wprowadzenia Goździki otrzymamy właściwie w każdym sklepie. To owoce, które zbierane są zanim zakwitną z goździkowców, wiecznie zielonych drzew, rosnących w...

Czytaj więcej

Mówi się, że sól jest niezdrowa, że należy ją ograniczyć do minimum. To prawda, ale tylko częściowo. Niezdrowa – jest przetworzona, rafinowana biała sól, która odpowiedzialna jest za wiele chorób przewlekłych. Sól w czystej postaci, taka jak sól himalajska, ma niezwykłe właściwości. Różowe kryształki są ważnym źródłem minerałów i...

Czytaj więcej

Pomysłodawca tego wynalazku miał jeden cel – stworzyć rozwiązanie, które będzie czyniło nas niezależnymi, od dostawców, godzin pracy pizzerii i innych czynników, na jakie nie mamy wpływu. Wszystko po to, by mieć ulubioną przekąskę zawsze pod ręką – w przezroczystym, idealnie skrojonym pokrowcu. Jednak czy aby to nie przesada?...

Czytaj więcej

Gdy przygotowujemy posiłki, nie zawsze uzyskujemy takie danie, o jakie nam chodziło. Dlaczego? Często przyczyną są prozaiczne powtarzające przez wiele osób błędy. Oto najpopularniejsze pomyłki Polaków w kuchni. Niecierpliwość i strach przed niepowodzeniem To chyba najczęstszy problem w kuchni, który objawia się: zbyt częstym przewracaniem kotletów na patelni, co...

Czytaj więcej

Gorzka czekolada, zwierająca ponad 65% kakao, ma świetne walory zdrowotne i dlatego jest najlepszym smakołykiem, na jaki możemy sobie pozwolić w każdym wieku. Nawet na diecie! Dlaczego czekolada o wysokiej zawartości kakao jest tak cennym produktem spożywczym? ponieważ zawiera mnóstwo antyoksydantów (tak jak jabłka), ponieważ ma w składzie całą...

Czytaj więcej

Sól i pieprz to podstawowe przyprawy. Wydają się niezastąpione. Jednak prawda jest taka, że nie są najzdrowsze. W ich miejscu można używać wielu składników, które poprawiają smak i aromat potraw, a do tego udowodniono, że są bardzo zdrowe! Dla osoby, która koncentruje się na vegecie czy ziarenkach smaku poniższe...

Czytaj więcej