Kurkuma właściwości, które zaskakują na całej linii!
Kurkuma to chyba najpiękniejsza przyprawa na świecie, wyróżniająca się pozytywnie nastrajającym słonecznym kolorem. Jest stosowana od tysięcy lat i doceniana nie tylko za walory kolorystyczne i smakowe, ale przede wszystkim z powodu jej właściwości zdrowotnych. Bo kurkuma właściwości prozdrowotne ma naprawdę spektakularne. Chcesz wiedzieć, jak może poprawić Twoje życie? Przeczytaj!
Kurkuma czyli co?
Kurkuma, to znana już przed naszą erą, przyprawa pochodząca z Azji Południowej, dodawana do potraw i spożywana w formie napoju. Jest niezbędnym składnikiem diety indiańskiej. Pozyskuje się ją z ostryżu, rośliny korzennej z wyglądu przypominającej imbir. Zresztą właśnie do rodziny imbirowatych kurkuma należy.
Kurkuma to główny składnik curry, stosowany w połączeniu z imbirem, czosnkiem, gałką muszkatołową, chilli, nadający potrawie charakterystycznego, wyrazistego smaku.
Od tysięcy lat kurkumę stosuje się w medycynie ajurwedyjskiej. Z powodzeniem wykorzystywano ją do leczenia chorób pasożytniczych, schorzeń układu pokarmowego i bolesnego miesiączkowania.
Co kryje kurkuma?
Kurkuma posiada składniki aktywne, znane pod nazwą kurkuminoidów. Najważniejsza w grupie kurkuminoidów jest kurkumina. Wykazano bowiem, że składni ten wyróżnia się silnym pozytywnym wpływem na zdrowie. Przede wszystkim dlatego, że działa przeciwzapalnie, usuwając stany zapalne odpowiedzialne za występowanie wielu chorób. Ma także działanie profilaktyczne, wzmacniające odporność. Kurkumina jako silny przeciwutleniacz pozytywnie wpływa też na wygląd. Chroni przed przedwczesnym starzeniem, spowalnia powstawanie zmarszczek.
By kurkumina z kurkumy dobrze się wchłaniała, należy spożywać ją w połączeniu z tłuszczem i razem z pieprzem czarnym (ze względu na piperynę), który zwiększa wchłanianie o nawet 2000%.
Kurkuma właściwości przeciwzapalne
Najważniejsze pod względem skuteczności są właściwości przeciwzapalne kurkumy. To właśnie one sprawiają, że roślina ta jest dzisiaj tak wartościowa.
Naukowcy nie kryją, że u źródeł wszystkich chorób leżą stany zapalne. To właśnie stan zapalny odpowiada za choroby serca, nowotwory, stany zwyrodnieniowe, czy chorobę Alzheimera. Z tego też powodu każde rozwiązanie, które pomaga walczyć z przewlekłym stanem zapalnym ma potencjalne działanie profilaktyczne i lecznicze. Kurkuma ze względu na swój świetny skład jest pod tym względem niezastąpiona! Zwalcza stany zapalne na poziomie molekularnym.
Kurkuma ma tak niezwykłe właściwości przeciwzapalne, że jej potencjał pod względem skuteczności porównywany jest do leków, jednak z tą przewagą, że jest wolny od skutków ubocznych.
Kurkuma właściwości przeciwutleniające
Chcesz rozwiązanie o maksymalnej mocy przeciwutleniającej? Sięgnij po kurkumę, która ma ogromny potencjał w zakresie zwalczania wolnych rodników. W ten sposób chroni przed przedwczesnym starzeniem i pozwala zachować na dłużej młodość.
Jak wykazano, kurkumina atakuje wolne rodniki na dwóch płaszczyznach. Po pierwsze bezpośrednio je blokuje, po drugie stymuluje organizm do jeszcze efektywniejszej walki z nimi.
Kurkuma właściwości ochronne: wspiera mózg i serce
Systematyczne spożywanie kurkumy zmniejsza ryzyko wystąpienia jednostek chorobowych mózgu. Działa profilaktycznie w zakresie zapobiegania dolegliwości serca. To właśnie te drugie odpowiadają za większość przypadków przedwczesnej śmierci.
W jaki sposób kurkumina wspiera serce? Przede wszystkim poprzez wzmacnianie śródbłonka, który jest wyściółką naczyń krwionośnych. Praktyka lekarska pokazuje, że to przede wszystkim jego nieprawidłowe funkcjonowanie sprzyja chorobom.
Inne właściwości kurkumy
- pomaga zwalczać infekcję,
- działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwpasożytniczo,
- walczy z zapaleniem dziąseł,
- ogranicza bolesne miesiączki,
- walczy z kacem,
- pomaga w walce z cukrzycą, egzemą a nawet ze zwyrodnieniem stawów.
6 komentarzy
Wszystko to prawda. Kurkuma jest jak bomba. Wyjątkowo dobra bomba! 🙂
Czytałam kiedyś o kurkumie i sypie prawie do wszystkiego!
To jedna z przypraw, która na stałe rozgościła się w mojej kuchni.
U mnie tak samo:)
rozumiem, że Indianie wynaleźli tą dietę już po najeździe Białasów na Amerykę?… bo skąd by wzięli kurkumę?…
ale może źle rozumiem i dieta powstała wcześniej, co by było przesłanką na słuszność pewnych hipotez Thora Heyerdahla…
jest jeszcze trzecie wytłumaczenie: radosna twórczość translatora w temacie słowa „indian”… luz 🙂 … przed wojną /2WW/ i zaraz po niej to było nagminne, tylko na odwrót, np. „Winnetou był wodzem indyjskim” 🙂
ale to jest małe miki… kurkumy używa się nieraz jako ersatz szafranu… pytanie brzmi, czy można odwrotnie?…
p.jzns 🙂
Trudno stwierdzić, skąd wzięła się nazwa dieta indiańska, bo niekoniecznie od Indian 😉 Ale to już inna bajka 😉