Co łączyć na talerzu?
Nie żyjemy w próżni, wszystko, co nas otacza oddziałuje na siebie nawzajem. Jedne związki zmieniają się pod wpływem innych. Z tego powodu decydując się na posiłek, możemy podejmować lepsze lub gorsze wybory. Są produkty spożywcze, których lepiej ze sobą nie łączyć. Są też takie (i o nich jest ten artykuł), które doskonale ze sobą współpracują, podnosząc swoje walory zdrowotne.
Co powinno znaleźć się na naszym talerzu?
Jabłka i winogrona
Latem szczególnie chętnie sięgamy po lekkie, soczyste sałatki. Łączymy sezonowe owoce i jemy je ze smakiem, bez potrzeby obierania i krojenia.
Jeśli chcemy, by sałatki przyrządzane w domu były zdrowe a składniki spożywcze łatwo się z nich wchłaniały, koniecznie połączmy dwa składniki: jabłka i winogrona. Dlaczego?
Jabłka są ważnym źródłem przeciwutleniacza: kwercentyny,działającej przeciwnowotworowo. Jeśli połączymy je z ciemnymi winogronami, które są źródłem katechin, działanie prozdrowotne obu owoców będzie dodatkowo wzmocnione. Winogrona z jabłkami są duetem chroniącym przed tworzeniem się skrzepów krwi, które odpowiadają za udar i zawał serca.
Owsianka i sok pomarańczowy
Na śniadanie warto spożywać owsiankę z nieprzetworzonego owsa. Popijając ją sokiem wyciśniętym z pomarańczy, dwukrotnie skuteczniej oczyścimy naczynia krwionośne. Wszystko za sprawą fenoli, które znajdziemy w obu produktach i które usuwają z organizmu nadmiar LDL, czyli tak zwanego złego cholesterolu.
Czerwone wino i migdały
Wiele osób łączy czerwone wino z czerwonym mięsem, a to nie najlepszy duet. W ten sposób sprawiamy, że zawarte w mięsie żelazo jest gorzej wchłaniane. Lepiej sięgnąć po wino i migdały. A to dlatego, że antyoksydanty z wina współpracują z witaminą E, w którą bogate są migdały i w ten sposób skutecznie wspomagają pracę układu krwionośnego.
Ryba i brokuły
Polacy jedzą za mało ryb. Niestety trend ten, mimo wielu kampanii informacyjnych, nie zmienia się. A szkoda, bo ryby są cennym źródłem nienasyconych kwasów. W połączeniu z brokułami niosą wprost niewyobrażalne korzyści dla zdrowia.
Selen zawarty w rybach ma właściwości przeciwnowotworowe. Hamuje namnażanie się komórek nowotworowych. Substancja ta działa jeszcze silniej, jeśli połączy się z sulforafanem zawartym w brokułach.
Zostaw komentarz