Główne menu

Inf. prasowa
Masz niską odporność? Sprawdź, jak temu zaradzić!

Czas wiosenno-zimowy to okres, w którym nasz organizm jest podatny na choroby i różnego rodzaju infekcje, dlatego szczególnie w tym newralgicznym czasie należy zadbać o swoje zdrowie. Nie pomogą pseudo cud tabletki, o których skuteczności zapewni nas jedynie sprytnie pomyślany spot reklamowy. Nie ma drogi na skróty. Podstawą jest zdrowa i zbilansowana dieta.

Układ immunologiczny – osobisty obrońca na straży zdrowia

Odporność jest naturalnym, jednakże niezwykle złożonym mechanizmem obronnym naszego organizmu. Za jego działanie odpowiada układ immunologiczny, który jeśli o niego nie zadbamy w odpowiedni sposób, może ulec osłabieniu. Nie mamy wpływu na występowanie w naszym środowisku groźnych patogenów, możemy jednak sprawić, że nawet jeśli nas zainfekują, nasz organizm da sobie z nimi radę. Układ immunologiczny wystawiamy na ciężką próbę, przede wszystkim wtedy, gdy niezdrowo się odżywiamy. Jedzenie jest bowiem naszym paliwem. To od jego jakości i różnorodności zależy, czy nasz układ immunologiczny pokona chorobotwórcze drobnoustroje. Całe szczęście na pomoc przychodzi nam natura, która obdarowała nas wieloma produktami posiadającymi cenne składniki odżywcze wzmacniające system odpornościowy.

Witaminy, mikro i makroelementy ważne dla odporności

Wiele naturalnych produktów zawiera składniki pobudzające nasz organizm do walki z groźnymi dla naszego zdrowia patogenami. Dzięki nim układ immunologiczny będzie w stanie zapobiec rozwojowi choroby i procesów zapalnych. Dlatego też, by w naturalny sposób wspomóc układ immunologiczny, należy wprowadzić na stałe dietę bogatą w poniższe składniki:

Witamina C – królowa wśród witamin zapewniających prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego; jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki. Znajdziemy ją m.in. w owocach cytrusowych, tj. pomarańczy, grejpfrucie, cytrynie, a także w kiwi, czarnej porzeczce oraz warzywach, takich jak papryka, brokuły, brukselka, kalafior. Bardzo dobrym źródłem witaminy C są również kiszonki.

Witamina A i E – Pierwsza z witamin jest nieoceniona przede wszystkim ze względu na wsparcie układu odpornościowego w walce z chorobami górnych dróg oddechowym, natomiast witamina E ochrania komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Obie witaminy zapobiegają powstawaniu procesów zapalnych w organizmie i szkodliwemu działaniu wolnych rodników.Witaminę A znaleźć można np. czerwonej papryce, marchwi, szpinaku a także w owocach, takich jak wiśnie czy śliwki. Z kolei witaminę E zawierają takie produkty jak zielona papryka, orzechy, olej słonecznikowy i rzepakowy, a także w owocach, głównie w suszonych jabłkach.

Cynk – badania dowodzą, że cynk ochrania organizm przed wolnymi rodnikami, które wzmagają procesy zapalne. Dodatkowo odpowiada za proces tworzenia leukocytów oraz bierze udział w procesie dojrzewania limfocytów (komórki odporności). Ponadto ten mikroelement przyczynia się do stabilizacji  odporności tzw. swoistej, czyli nabytej. Najlepszym źródłem cynku są nasiona roślin strączkowych, orzechy, pestki dyni, olej lniany, szpinak, szparagi, jaja i produkty mleczne, a także kasza gryczana.

Kwas omega 3 – jako, że składnika tego organizm nie jest w stanie sam syntetyzować, bardzo ważne jest, by był on dostarczony wraz z dietą. Kwas omega 3 bierze udział w procesie powstawania m.in. prostaglandyn – hormonów inicjujących odpowiedź zapalną ustroju, co zapewnia prawidłową reakcję obronną organizmu. Bogate w kwas omega 3 są takie produkty jak olej lniany, rzepakowy, ryby, glony, orzechy (zwłaszcza orzechy włoskie i migdały).

O czym należy jeszcze pamiętać?

W okresie zimowym warto używać rozgrzewających przypraw, które mają dodatkowo działanie antybakteryjne: np. cynamon, imbir, oregano, tymianek, goździki. W tym miejscu nie można nie wspomnieć o konieczności wprowadzenia do stałej diety niewielkich ilości czosnku, który jest naturalnym antybiotykiem. Ponadto zbawienne w okresie zimowym są kiszonki, nie tylko ze względu na ograniczoną dostępność świeżych produktów, ale również ze względu na ich korzystny wpływ na mikroflorę jelitową oraz barierę ochronną organizmu broniącą przed infekcjami.

Bardzo istotnym elementem jest również kaloryczność diety. Z jednej strony, pożywienie musi dostarczyć nam odpowiednio wysoką wartość energetyczną, by móc utrzymać wszelkie istotne procesy zachodzące w organizmie na wymaganym poziomie, z drugiej strony nie możemy spowolnić działania układu immunologicznego poprzez nadmiernie kaloryczne posiłki. W tym przypadku organizm straci znaczną część energii na strawienie pokarmu, a nie na walkę z patogenami.

Przyrządzenie zdrowej i zbilansowanej diety wspomagającej odporność może – zwłaszcza na początku – pochłaniać sporo czasu. Dieta nie może być monotonna, powinna zawierać indywidualnie dobraną kaloryczność oraz składać się ze świeżo przygotowanych produktów bogatych w witaminy, a także makro i mikroskładniki. I tu z pomocą nadchodzi catering dietetyczny w GdańskuSuperMenu – stworzony z myślą o tych wszystkich, którzy chcą zmienić nawyki żywieniowe, by cieszyć się zdrowiem na długo, jednak brakuje im czasu na samodzielne przygotowanie posiłków oraz kompleksowej wiedzy o zdrowym żywieniu. W ofercie cateringowej znajduje się menu przygotowane z myślą o wzmocnieniu odporności.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>