Główne menu

Matcha – najzdrowsza herbata na świecie?

Matcha została już jakiś czas temu okrzyknięta najzdrowszą herbatą na świecie. Czy rzeczywiście jest warta uwagi? I czy płacenie znacznie wyższych sum za nią się opłaci? A może dla wzmocnienia zdrowia wystarczy klasyczna, a nie sproszkowana zielona herbata?

Matcha

Co to jest matcha?

Matcha to zielona herbata w proszku, pita rytualnie w Japonii, spopularyzowana przez buddyjskich mistrzów zen. Znana z aksamitnej konsystencji i słodkiego smaku. Doceniana przede wszystkim z powodu wysokiej zawartości antyoksydantów.

Jak powstaje herbata matcha i czym różni się od klasycznej zielonej herbaty?

Różnice są widoczne już w trakcie uprawy. Krzewy, z których ma powstać herbata matcha, na dwa tygodnie przed zbiorami okrywa się specjalnymi płachtami, które chronią je przed słońcem. Dzięki temu zbierane z nich liście stają się bogatsze w antyoksydanty, substancje odpowiadające za obniżenie ryzyka wystąpienia wielu chorób, w tym nowotworów.  W efekcie liście herbaty mają więcej chlorofilu i wyższą zawartość aminokwasów. Ma to również korzystny wpływ na ich smak, który staje się słodszy i delikatniejszy.

Tak uprawiane liście zielonej herbaty suszy się (po usunięciu łodyg i żyłek) i mieli w kamiennych młynach. W ten sposób powstaje matcha. Dzięki temu pozyskuje się proszek, który pozwala na uzyskanie bardziej skoncentrowanej herbaty niż ta zaparzona poprzez zalanie liści herbaty.

Matcha ma więcej kofeiny i przeciwutleniaczy niż zielona herbata.

Różnice tkwią także w cenie. Herbata matcha jest znacznie droższa niż szeroko dostępna klasyczna zielona herbata, znana w Polsce i na świecie już od dawna.

 

Dlaczego picie herbaty matcha może być korzystne?

Matcha może zastąpić kawę. Jedna filiżanka zielonej herbaty zawiera tyle kofeiny, ile kawa. Z tą różnicą, że efekt matchy nie jest gwałtowny, herbata dodaje energii stopniowo i pozwala zachować ją na zdecydowanie dłużej. Matcha może być również spożywana dla relaksu, wystarczy wydłużyć jej czas parzenia do około 8 minut, by zamiast właściwości pobudzających, zyskała działanie uspokajające, wyciszające.

  • za sprawą wysokiej zawartości antyoksydantów matcha chroni przed chorobami układu krążenia, nadciśnieniem a także nowotworami, zapobiega przedwczesnemu starzeniu,
  • zapobiega stresowi antyoksydacyjnemu,
  • wzmacnia system immunologiczny i zapobiega chorobom,
  • wysoka zawartość chlorofilu działa detoksykujące i odtruwająco,
  • matcha zawiera nawet 137 razy więcej katechin niż zielona herbata.
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy,
  • ma właściwości odchudzające, dzięki wysokie zawartości EGCG (galusan epigallokatechiny),
  • działa ochronnie na wątrobę,
  • niektóre badania wskazują, że wzmacnia działanie mózgu.

Nie przepadasz za herbatą? Matcha wykorzystywana jest również do przygotowania ciast, smoothie i koktajlów.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>