Główne menu

Miód pokrzywowy. Jak zrobić i czy w ogóle warto?

Natura ma nam zaskakująco dużo do zaoferowania. Jednak czy umiemy to dostrzec i wykorzystać? Na szczęście coraz częściej tak. Przykładem jest miód pokrzywowy. Jak go przygotować i czy naprawdę warto? Odpowiemy od razu. Warto. Zaopatrzcie się w grubsze rękawice ogrodowe, zarezerwujcie chwilę wolnego czasu i do dzieła!

Miód pokrzywowy

 

Pokrzywa jako dar natury

Trudno myśleć o pokrzywie jako o darze, zwłaszcza, gdy boleśnie z jej powodu się poparzymy. Bąble, które pozostają po spotkaniu z zieloną rośliną pieką i zwyczajnie nieładnie wyglądają. Myślimy o niej jak o chwaście, z którym nie chcemy mieć do czynienia! A spotkać go można niemal wszędzie – na łąkach, przy rowach, nieużytkach, domowych ogródkach i to od czerwca do października. Nic sympatycznego.

Jednak to tylko jedno oblicze pospolitego ziela. Jest też drugie. Lecznicze i wspomagające zdrowie. Pokrzywa ma mnóstwo korzystnych właściwości. I gdy zaczniemy je wszystkie wymieniać, możemy naprawdę pozytywnie się zaskoczyć.

Jakie właściwości ma pokrzywa?

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) to dziko występująca roślina wieloletnia. Może być bez problemu
spożywana, jako urozmaicenie codziennego menu (żurek z pokrzywy, curry, zupy ziołowe), a także z powodu jej walorów leczniczych.

Pokrzywa ma wiele cennych właściwości

  • ma działanie moczopędne. Pomaga pozbyć się obrzęków. Sprawdza się przy kamicy nerkowej i
    chorobach woreczka żółciowego.
  • poprawia trawienie, tym samym pomaga w odchudzaniu (jest doskonałym źródłem błonnika),
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • działa przeciwbólowo,
  • przeciwutleniajaco,
  • zapobiega chorobom układu krążenia – korzystnie wpływa na krążenie,
  • dostarcza cenne witaminy C, a także żelaza,
  • chroni przed anemią,
  • łagodzi stres,
  • działa uspokajająco,
  • wspomaga pracę trzustki,
  • korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci,
  • pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu,
  • działa przeciwzapalnie z uwagi na zawartość środków przeciwutleniających, polifenoli,  karotenoidów (np. na zapalenie stawów, alergiczny nieżyt nosa, reumatyzm),
  • korzystnie wpływa na skórę – pomaga leczyć egzemy,
  • pomocna może być na zmiany po ukąszeniach komarów,
  • pomaga leczyć chorą prostatę u mężczyzn.

Pokrzywa służy do produkcji nawozów i środków owadobójczych.

Miód z pokrzywy – kupić czy zrobić?

Miód pokrzywowy, inaczej nazywany ziołomiodem to nic innego jak połączenie klasycznego miodu z
sokiem z młodej pokrzywy. Możemy go kupić w wersji gotowej, okazuje się bowiem, że coraz więcej pasiek ma w ofercie miód pokrzywowy. Inna opcja to zrobienie go samodzielnie. Obie opcje są dobre – uzależnione są od tego, ile mamy wolnego czasu, a przede wszystkim czy mamy dostęp do dobrej jakości
pokrzywy.

Jak przygotować miód pokrzywowy?

Wystarczy połączyć w proporcji 1 część soku z pokrzywy na 5 porcji miodu, by uzyskać całkiem nowy
smak i turbodziałanie.

Możemy też dodać świeżą, młodą pokrzywę. Wystarczy, że znajdziemy odpowiednie miejsce, z dala od
centrum miast, czyste i możliwie naturalne. Wszystko po to, by uniknąć spalin i metali ciężkich. Po
zebraniu dobrej jakości pokrzywy (uwaga zbieramy w grubszych rękawiczkach, żeby się nie poparzyć i
nie pobrudzić) sparzymy ją wrzątkiem, żeby zneutralizować działanie małych parzydełek. Następnie
wykładamy ją na papierowy ręcznik i suszymy w suchym miejscu, nie na słońcu.

Po wysuszeniu pokrzywę miksujemy blenderem i dodajemy do ulubionego miodu (najlepiej w postaci
płynnej, by łatwo połączyć oba składniki). Jeśli miód ma stałą konsystencję, możemy go lekko podgrzać.
Całość przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.

Jak spożywać miód z pokrzywy?

Miód z pokrzywy przyda się jako dodatek do kanapek, deserów. Możemy go jeść też samodzielnie lub
dodawać odrobinę do wody.

Spożywany systematycznie wzmacnia i chroni przed chorobami. Działa również leczniczo, pomaga przy
wielu drobnych dolegliwościach!

Możemy też przygotować miód bez dodatku miodu pszczelego
Możemy też skorzystać z alternatywnego przepisu, bez dodatku klasycznego miodu.

Jak przygotować miód pokrzywowy bez miodu pszczelego?

Zrywamy około 150 gramów młodej pokrzywy, przygotowujemy około 800 gramów cukru, litr wody z
wyciśniętym sokiem z jednej cytryny.

Pokrzywę uprzednio zebraną w dobrym miejscu myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka i
zalewamy wodą z sokiem z cytryny. Gotujemy przez godzinę. Odcedzamy, wsypujemy cukier i dokładnie
mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, cały czas mieszając i usuwając zbierającą się
pianę. Na koniec przelewamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy nakrętkę.

Dla kogo pokrzywa nie jest wskazana?

Nie zaleca się jednak stosować pokrzywy osobom z cukrzycą, z nadmiernym poziomem żelaza we krwi
oraz z nadciśnieniem, a także stosujących leki zmniejszające krzepliwość. Poza tym jak ze wszystkim –
umiar przede wszystkim.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>