Główne menu

Miód z mniszka lekarskiego – prosty i tani sposób na odporność

Natura ma dla nas wiele darów. Większość znajdziemy na łąkach i w lasach. Gdy się wie czego szukać, można w prosty sposób wyczarować domowe medykamenty takie, jak miód z mniszka lekarskiego – idealny do wzmacniania ciała i skracania czasu infekcji. Czy naprawdę warto przygotować syrop z mniszka? W czym jeszcze może nam pomóc oprócz walki z przeziębieniem? I jak się za to w ogóle zabrać?

Miód z mniszka lekarskiego

Miód z mniszka lekarskiego – kiedy zbierać kwiaty?

Maj to odpowiedni moment na przygotowanie miodu z mniszka lekarskiego. Gdy łąki robią się żółte od główek popularnych kwiatów, można nastawić się na ich zbieranie i przygotowanie specyfiku, który wspomoże nasz organizm podczas sezonowych infekcji.

Warto się pospieszyć, by zdążyć zanim mniszek zmieni się w popularne „dmuchawce”. Trzeba również zadbać o odpowiednie miejsce zbiorów, z dala od ulicy i spalin.

Wybieramy kwiaty zdrowe, jędrne. Najlepsze są kwiaty młode, które pozwolą na przygotowanie najsmaczniejszego syropu.

Najlepiej na zbiory udać się rankiem, po ustąpieniu rosy, w słoneczny dzień. Dzień wcześniej nie powinno padać.

Kwiaty mniszka kwitną od końca kwietnia do końca maja.

Kwiaty zbierany na łąkach, z dala od ulicy. Lepiej nie wybierać się na pola z uwagi na ryzyko skażenia zbiorów pestycydami. Najlepiej wybierać egzemplarze duże i jędrne, bez robaczków.

Po zebraniu kwiatów wykładamy je na biały papier, by ewentualne żyjątka mogły opuścić ich wnętrze. Mamy również szansę na zauważenie owadów na jasnym tle.

Na co syrop z mniszka lekarskiego?

Wykazano, że syrop z mniszka lekarskiego ma działanie:

  • przeciwzapalne (niektóre badania wskazują, że znacząco zmniejsza stan zapalny w tkankach)
  • przeciwwirusowe,
  • odtruwające (wspomaga pracę wątroby i nerek),
  • oczyszczające,
  • koi ból gardła,
  • pozytywnie wpływa na tempo metabolizmu,
  • działa również moczopędnie,
  • wzmacnia, dostarczając cennych witamin i minerałów.

Mniszek lekarski jest cennym źródłem inuliny, naturalnego prebiotyku, składnika dbającego o dobre bakterie jelitowe.

Ma także w składzie asparaginę, aminokwas, który korzystnie wpływa na pracę mózgu. Zawiera sterole roślinne, obniżające poziom cholesterolu we krwi. Dostarcza także przeciwutleniaczy, walczących z wolnymi rodnikami, witamin: C, B, D i A. Dodatkowo jest doskonałym źródłem potasu, magnezu i krzemu.

Jak przygotować miód z mniszka lekarskiego?

Przygotowanie syropu z mniszka lekarskiego jest wyjątkowo proste. Oto przepis.

Zbieramy około 500 główek ładnych kwiatów.

Przygotowujemy kilogram cukru, litr wody oraz 2-3 cytryny.

Oczyszczone główki kwiatów wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Następnie powstały wywar nakrywamy ściereczką i odstawiamy na dobę. Odcedzamy przez gazę, kwiaty lekko odciskamy.

Dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy przez około trzy godziny bez przykrycia. W tym czasie nasz syrop powinien ładnie zgęstnieć. Po tym czasie przelewamy gorący syrop do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy.

Nie musimy pasteryzować, jednak możemy to zrobić, gotując słoiczki przez około 15 minut.

 

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>