Miód z mniszka lekarskiego – prosty i tani sposób na odporność
Natura ma dla nas wiele darów. Większość znajdziemy na łąkach i w lasach. Gdy się wie czego szukać, można w prosty sposób wyczarować domowe medykamenty takie, jak miód z mniszka lekarskiego – idealny do wzmacniania ciała i skracania czasu infekcji. Czy naprawdę warto przygotować syrop z mniszka? W czym jeszcze może nam pomóc oprócz walki z przeziębieniem? I jak się za to w ogóle zabrać?
Miód z mniszka lekarskiego – kiedy zbierać kwiaty?
Maj to odpowiedni moment na przygotowanie miodu z mniszka lekarskiego. Gdy łąki robią się żółte od główek popularnych kwiatów, można nastawić się na ich zbieranie i przygotowanie specyfiku, który wspomoże nasz organizm podczas sezonowych infekcji.
Warto się pospieszyć, by zdążyć zanim mniszek zmieni się w popularne „dmuchawce”. Trzeba również zadbać o odpowiednie miejsce zbiorów, z dala od ulicy i spalin.
Wybieramy kwiaty zdrowe, jędrne. Najlepsze są kwiaty młode, które pozwolą na przygotowanie najsmaczniejszego syropu.
Najlepiej na zbiory udać się rankiem, po ustąpieniu rosy, w słoneczny dzień. Dzień wcześniej nie powinno padać.
Kwiaty mniszka kwitną od końca kwietnia do końca maja.
Kwiaty zbierany na łąkach, z dala od ulicy. Lepiej nie wybierać się na pola z uwagi na ryzyko skażenia zbiorów pestycydami. Najlepiej wybierać egzemplarze duże i jędrne, bez robaczków.
Po zebraniu kwiatów wykładamy je na biały papier, by ewentualne żyjątka mogły opuścić ich wnętrze. Mamy również szansę na zauważenie owadów na jasnym tle.
Na co syrop z mniszka lekarskiego?
Wykazano, że syrop z mniszka lekarskiego ma działanie:
- przeciwzapalne (niektóre badania wskazują, że znacząco zmniejsza stan zapalny w tkankach)
- przeciwwirusowe,
- odtruwające (wspomaga pracę wątroby i nerek),
- oczyszczające,
- koi ból gardła,
- pozytywnie wpływa na tempo metabolizmu,
- działa również moczopędnie,
- wzmacnia, dostarczając cennych witamin i minerałów.
Mniszek lekarski jest cennym źródłem inuliny, naturalnego prebiotyku, składnika dbającego o dobre bakterie jelitowe.
Ma także w składzie asparaginę, aminokwas, który korzystnie wpływa na pracę mózgu. Zawiera sterole roślinne, obniżające poziom cholesterolu we krwi. Dostarcza także przeciwutleniaczy, walczących z wolnymi rodnikami, witamin: C, B, D i A. Dodatkowo jest doskonałym źródłem potasu, magnezu i krzemu.
Jak przygotować miód z mniszka lekarskiego?
Przygotowanie syropu z mniszka lekarskiego jest wyjątkowo proste. Oto przepis.
Zbieramy około 500 główek ładnych kwiatów.
Przygotowujemy kilogram cukru, litr wody oraz 2-3 cytryny.
Oczyszczone główki kwiatów wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Następnie powstały wywar nakrywamy ściereczką i odstawiamy na dobę. Odcedzamy przez gazę, kwiaty lekko odciskamy.
Dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy przez około trzy godziny bez przykrycia. W tym czasie nasz syrop powinien ładnie zgęstnieć. Po tym czasie przelewamy gorący syrop do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy.
Nie musimy pasteryzować, jednak możemy to zrobić, gotując słoiczki przez około 15 minut.
Zostaw komentarz