Morwa biała – niezwykły sposób na mniejszy apetyt i piękniejszą skórę
Morwa biała to roślina, która prawdziwie zaskoczyła naukowców. Wykorzystywano ją od setek tysięcy lat, a dopiero w XX wieku potwierdzono jej lecznicze właściwości. Dzisiaj z jej zalet korzysta coraz więcej osób, a wieść o świetnym działaniu szybko się szerzy. Nic dziwnego, skoro za jej pośrednictwem można schudnąć, pozbyć się toksyn, odmłodzić skórę, a nawet zapobiec poważnym chorobom takim, jak cukrzyca, miażdżyca czy choroba Alzheimera. Przyznajcie sami, że to całkiem sporo, jak na herbatkę z morwy, którą kupimy za kilka złotych.
Morwa biała i jej niezwykłe właściwości lecznicze
Morwa biała (Morus alba L.) to roślina osiągająca 10 metrów wysokości. Ma jadalne owoce, wyglądem przypominające jeżyny. W zależności od odmiany, mogą mieć kolor biały, różowy, czerwony a nawet czarny.
Morwa od setek tysięcy lat wykorzystywana jest w Azji. W celach leczniczych wykorzystuje się liście, korę, korzeń i owoce morwy. W tradycyjnej chińskiej medycynie stosowano je do obniżania poziomu cholesterolu i wysokiego ciśnienia krwi, a także jako środek moczopędny i pobudzający laktację. Roślinę wykorzystywano również ze względu na działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dzisiaj spożycie morwy białej z roku na rok wzrasta, w Japonii herbatka z morwy jest chętnie wypijana każdego dnia. W Polsce o roślinie jest głośno od kilku lat. Dietetycy wypowiadają się o niej w bardzo pozytywny sposób.
Morwa i działanie przeciwutleniające, antybakteryjne i przeciwwirusowe
Morwa biała zawiera cenne flawonoidy, które, jak wykazały badania, są w stanie poradzić sobie z groźnymi bakteriami, gronkowcem złocistym czy salmonellą. Znaleziono w morwie również składniki o działaniu przeciwwirusowym i przeciwutleniającym, które nie tylko wzmacniają odporność i chronią przed chorobami, ale również bardzo korzystnie wpływają na wygląd.
Za sprawą wysokiej zawartości antyoksydantów morwa biała chroni przed przedwczesnym starzeniem. Usuwając wolne rodniki, przyspiesza proces odchudzania. To właśnie przez wolne rodniki gromadzące się w tkance tłuszczowej wiele osób ma ogromny problem z utratą nadmiernych kilogramów.
Morwa biała jest również cennym źródłem witamin z grupy B – B1, B2, B6, PP, które mają korzystny wpływ m.in. na funkcjonowanie układu nerwowego.
Stabilizacja poziomu cukru we krwi
Morwę białą poleca się wszystkim, jednak szczególnie dla osób mających problemy z:
- napadami wilczego głodu,
- ciągłym uczuciem głodu,
- potrzebą jedzenia na krótko po posiłku,
- cukrzycą.
Morwa biała stabilizuje poziom cukru we krwi. Dzięki związkowi o nazwie DNJ (alkaloid 1,5-didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol=1-dezoksynojirimycina), który występuje tylko w liściach morwy, spowalnia rozkład skrobi na cukry proste. W ten sposób pozwala na zachowanie stałego dopływu glukozy do krwi i chroni przed jego nagłym wahaniem.
Poziom cukru we krwi stabilizuje również kwercetyna, która dodatkowo chroni komórki i DNA przed wolnymi rodnikami, które mogą je uszkodzić. W ten sposób morwa biała obniża apetyt i sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Działa prozdrowotnie na cały organizm.
Morwa biała chroni przed chorobami cywilizacyjnymi
Stabilizacja poziomu cukru we krwi i mechanizm opisany powyżej ma korzystny wpływ profilaktyczny w zapobieganiu cukrzycy, choroby, która stała się plagą współczesnego świata.
To jednak nie wszystko, morwa biała może hamować rozwój nowotworów ze względu na obecność ekstraktu metanolowego, blokującego produkcję tlenku azotu odpowiedzialnego za uszkodzenia tkankowe.
Jak wykorzystać morwę białą?
Morwa biała jest coraz powszechniejsza, dlatego można ją nabyć nawet w dyskontach w formie herbatek do spożycia. W sklepach zielarskich dostępny jest susz do przyrządzenia naparów, a w aptekach suplementy diety, w których składzie wykorzystano morwę.
5 komentarzy
Szefowa mi jakis czas temu opowiadała o morwie. Ale chyba aż tyle o niej nie wiedziała 🙂
Na początku roku przez jakiś czas piłam ją regularnie. Jakieś 2 albo 3 miesiące się jej trzymała. Nie zauważyłam u siebie żadnych zmian.
Kupiłam kiedyś jedno opakowanie i piłam. Całkiem dobra w smaku, ale czy faktycznie działanie było widoczne to nie wiem, może za krótko piłam albo nie zwróciłam na to uwagi.
A czy kobieta w ciazy moze pić napar z morwy białej? Mam nadciśnienie i cukrzycę.
Najpierw piłam herbatkę z morwy kupiona w supermarkecie która była złej jakości i nie zauważyłam żadnych zmian, ale potem kupiłem susz w sklepie zielarski i to jest bez porównania, smak i aromat i widzę dużą zmianę w organizmie, zmniejszenie apetytu, spadek wagi i działa na mnie uspokajająco także polecam kupować w sklepie zielarskim ale nie w torebkach tylko sypana.