Główne menu

Najlepsze jajka faszerowane na wielkanocny stół

Wielkanoc nieodmiennie kojarzy się z jajkami, które serwuje się pod wieloma postaciami. Bardzo chętnie jako jajka faszerowane. Oto szybkie przepisy, które warto wypróbować. Które wybierasz?

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą

Chcesz na wielkanocnym stole zaproponować coś, co będzie ciekawie, wykwitnie smakować? Postaw na jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą.

Ugotuj jajka na twardo. Następnie przekrój na pół, wyjmij żółtka, rozgnieć je razem z serem feta, majonezem i połącz je z drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Możesz dodać sól i pieprz (także ziołowy) i posypać szczypiorkiem lub drobno posiekaną rukolą.

Podawaj na liściach sałaty.

jajka faszerowane

Jajka z szynką lub parówkami

Na początku jajka ugotuj na twardo, potem przekrój, wyciągnij  żółtka. Połącz żółtka z drobno pokrojoną szynką lub parówkami, kolejno dodaj posiekaną natkę pietruszki, majonez i ewentualnie odrobinę musztardy.

Układaj na talerzu, przystrój ogórkiem kiszonym lub rzodkiewką. Można też udekorować rzeżuchą.

Jajka z awokado

Dojrzałe awokado pokrój i rozgnieć widelcem, dodaj jedną łyżeczkę soku z cytryny, majonez, posiekany szczypiorek, wymieszaj z żółtkiem. Na koniec faszeruj jajka.

Udekoruj ulubionymi kiełkami, np. brokułu.

Jajka z pieczarkami

A może jajka faszerowane pieczarkami?

Najpierw drobno pokrój wcześniej umyte i osuszone pieczarki, następnie drobno posiekaj cebulę.  Wrzuć pieczarki i cebulę razem na patelnię, posól, smaż, aż pieczarki odparują.

Jajka ugotuj na twardo, przekrój na pół, wyciągnij żółtka i połącz z pieczarkami. Udekoruj drobno posiekaną natką pietruszki. Do farszu możesz także dodać drobno pokrojoną czerwoną paprykę, dzięki temu jajka będą się jeszcze piękniej prezentowały na talerzu.

Jajka faszerowane łososiem

Ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz.

Wyciągnij  żółtka i rozgnieć widelcem, dodaj łososia wędzonego oraz ewentualnie drobno posiekaną cebulę ze szczypiorkiem. Następnie dodaj sos tatarski i wszystko razem wymieszaj.

Faszeruj jajka, a na koniec udekoruj oliwkami. Gotowe! Smacznego!

A Wy, jakie jajka faszerowane najbardziej lubicie?

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>