Najlepsze omlety. Które dodatki wybierasz?
Kanapki na śniadanie czy kolację to dobry wybór. Jednak są też inne propozycje, które warto wybierać dla urozmaicenia codziennego menu. Wśród nich ciągle niewystarczająco doceniane są… omlety. Tymczasem warto się na nie zdecydować i przygotować je z ulubionymi dodatkami. Co zrobić, by omlety smakowały naprawdę wybornie?
Jak przygotować najlepsze omlety?
Omlety to nic innego jak „placki jajeczne”. W podstawowej i wzorcowej formie nie powinny zawierać mąki, choć ta niekiedy jest do nich dodawana. Jednak jajka w połączeniu z mąką…to już naleśniki. Dlatego w wielu kuchniach omlet to po prostu sposób na podanie jajek z różnymi dodatkami.
Poza jajkami (które roztrzepujemy), dodajemy do omletów niewielką ilość mleka (łyżeczkę) i przyprawy – sól, pieprz. Dodatkowo często dodaje się szpinak, paprykę, pomidory, grzyby, czasami ser czy wędlinę. Omlety świetnie smakują z sezamem czy z pietruszką. Wypróbuj połączenie cukinii i mozzarelli, a także omlet z suszonymi pomidorami i bazylią.
Omlety delikatnie smażymy, podważamy drewnianą łopatką. Możemy też poruszać patelnią. Obchodzimy się z nimi delikatnie, łatwo bowiem je uszkodzić.
Warto dodać do omletów to, na co mamy ochotę. 🙂
Omlety smaży się na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Najpierw rozbijamy i roztrzepujemy jajka, czekamy aż się zetną i następnie wrzucamy ulubione dodatki.
Jak przygotować omlet na słodko?
Można także przygotować omlety w wersji słodkiej.
Jednak te przygotowujemy nieco inaczej. Rozdzielamy żółtko od białka.
Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z roztrzepanymi żółtkami. Przelewamy na patelnię i po usmażeniu na jednej stronie, delikatnie przewracamy na drugą. Podajemy z owocami, dżemem czy innymi dodatkami.
A może omlet bananowy?
Inny sposób na omlet na słodko? Wystarczy dobrze dojrzały banan rozgnieciony widelcem, do którego dodajemy jajka, wszystko mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię.
Kilka trików, żeby omlet się zawsze udał
- używamy jajek w temperaturze pokojowej,
- jedna porcja omletu to 2-3 jajka,
- smażymy omlety na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem,
- patelnia, na jakiej smażymy powinna być dobrze rozgrzana,
- żeby omlet nie opadł, nakładamy go na lekko nagrzany w mikrofalówce talerz,
- jeśli zależy nam na bardzo puszystym omlecie, bardziej przypominającym placek – dodajemy odrobinę sody lub proszku do pieczenia,
- im mniejsza patelnia, tym grubszy omlet,
- gotowego omleta zsuwamy z patelni bezpośrednio na talerz.
Zostaw komentarz