Najlepsze sposoby na upał. 7 kroków, które pozwolą Ci przetrwać skwar
Sposoby na upał: pij gorącą herbatę z solą
Gdy robi się gorąco, w naturalny sposób szukamy ochłody i sięgamy po zimne napoje i lody. Tymczasem to nie najlepsze wyjście. Po chwilowym obniżeniu temperatury ciała jest nam bowiem jeszcze bardziej gorąco. Zamiast tego warto sięgać po.. gorące napoje (co dla wielu jest radą nie do zaakceptowania)…na przykład herbatę z solą, która zatrzymuje wodę w organizmie i zapobiega utracie cennych elektrolitów.
By nadmiernie się nie pocić, warto pić wodę w połączeniu z sokiem z cytryny, sięgać po arbuzy, ogórki kiszone, które pozwalają zadbać o optymalne nawodnienie. Będą one lepsze od czystej wody, którą w trakcie upałów dużo szybciej wydalimy. Trzeba byłoby wypić jej naprawdę dużo, by zaspokoić zwiększone potrzeby. Dobrym sposobem jest dodawanie do każdej szklanki szczypty wypijanej wody soli kłodawskiej (niepozbawionej cennych minerałów tak jak sól dostępna w każdym sklepie – jodowana).
W trakcie upałów warto wystrzegać się kawy oraz alkoholu, który poprzez obniżenie ciśnienia krwi jest podczas wysokich temperatur po prostu niebezpieczny.
Solony jogurt
Ajran to popularny i pyszny sposób na upał wprost z Bliskiego Wschodu (Turcja, kraje arabskie) i co równie ważne niezwykle prosty w przygotowaniu. Mieszamy jogurt naturalny z wodą, tak, żeby uzyskać konsystencję podobną do nieodtłuszczonego mleka lub odrobinę gęstszą, z reguły w proporcjach od 1:1 do 1:2, solimy i mocno mieszamy, żeby uzyskać nieco piany. Tak powstały napój pijemy przez słomkę, do posiłków.
Ajran zawiera sól, więc zapobiega odwanianiu, świetnie orzeźwia i naprawdę gasi pragnienie.
Sposoby na upał. Sok pomidorowy na upał
Cieszy się opinią dobrego sposobu na kaca, tymczasem nie wszyscy wiedzą, że jest również odpowiedni na przetrwanie upału. Sok pomidorowy dostarczy niezbędnych mikroelementów, które tracimy podczas pocenia się.
Warto pić sok z pomidorów ze względu na potas, magnez, fosfor, witaminę B6, witaminę C, witaminę K, witaminę E. Jest również ważnym źródłem błonnika, który zaspokaja głód. Likopen zawarty w soku pomidorowym, co ciekawe, jest lepiej wchłaniany niż ten pochodzący z surowych pomidorów.
Sposoby na upał. Okłady
W trakcie upału organizm się poci i w ten sposób broni się przed wysoką temperaturą. Można ułatwić mu schładzanie się poprzez stosowanie okładów na czoło i kark, które przyniosą ulgę oraz zapewnią nam większe poczucie higieny.
Odpowiednia dieta
Podczas upałów sprawdzi się również lekkostrawna dieta – dużo warzyw, owoców, które nie obciążają nadmiernie układu pokarmowego, a zapewniają przyjemne uczucie nasycenia oraz zagwarantują dostarczenie niezbędnych składników odżywczych.
Gdy jest gorąco, powinniśmy jeść dziennie więcej niż 400 gramów – zalecana przez WHO porcja warzyw i owoców na dzień dla dorosłej osoby. Szczególnie wskazany będzie arbuz, który składa się aż w 92% z wody, a dodatkowo dostarcza potasu, magnezu, żelaza, sodu, wapnia – substancji, których może nam brakować. Warto sięgnąć też po melony, nektarynki czy borówki…
Na koniec dobra wiadomość jest taka, że z czasem organizm aklimatyzuje się i po kilku dniach upałów są one zdecydowanie znośniejsze.
4 komentarze
dzisiaj było tak gorąco ze robilo mi się slabo…bylam zaskoczona bo zazwyczaj dobrze reagowałam na upaly, ale jak na termometrze było poad 50 stopni…to co tu dużo gadac
jest lato to jest upal nie ma co narzekac
fajne porady o tym jogurcie solonym nie slyszalam
leżec w basenie 🙂 albo zakopać się w ziemi