Główne menu

Najważniejsze właściwości nasion chia

Nasiona chia to jedne z najzdrowszych produktów na świecie, nasycone cennymi składnikami mającymi korzystny wpływ na zdrowie ciała i mózgu. Ich korzystne właściwości są coraz chętniej wykorzystywane w kuchniach na całym świecie.

Nasiona Chia, czyli co? Chia właściwości

Nasiona Chia pochodzą od rośliny znanej jako Salvia Hispanica (szałwia hiszpańska), występującej naturalnie w Ameryce Południowej. Ich pozytywny wpływ był doceniany już przez Majów i Azteków. Chia mają bardzo mało kalorii, a przy tym niezwykle bogaty skład. Dzięki temu, że były uznawane za źródło zrównoważonej energii, nasiona Chia stanowią synonim „siły”.

W 28 gramach (2 łyżkach) nasion chia znajdziemy:

  • 11 gramów błonnika,
  • 4 gramów białka,
  • 9 gramów tłuszczu (z czego 5 gramów to cenny kwas omega 3)
  • 18% dziennego zapotrzebowania na wapń,
  • 30% dziennego zapotrzebowania na mangan,
  • 30% dziennego zapotrzebowania na magnez,
  • 27% dziennego zapotrzebowania na fosfor.

Chia są również cennym źródłem cynku, witaminy B3, potasu, witaminy B1 i witaminy B2.

Nasiony Chia mają również tę zaletę, że są uprawiane organiczne, bez GMO i są naturalnie bezglutenowe.

Cenne źródło przeciwutleniaczy

Nasiona Chia są wykorzystywane głównie z powodu wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, które nie dość, że świetnie oddziałują na ludzi, to pozwalają na zachowanie w świeżości (zwłaszcza tłuszczy) w nasionach. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów nasiona chia chronią przed negatywnym wpływem wolnych rodników, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się jak również rozwojowi takich poważnych chorób jak nowotwory.

indeks

Duża zawartość błonnika – ziarenka chia

Nasiona chia dostarczają cennych węglowodanów – błonnika, który nie jest trawiony w układzie pokarmowym, ale działa jak sprawna miotełka, która usuwa z organizmu zbędne produkty przemiany materii. Są niezastąpionym, bo najlepszym źródłem błonnika – zawierają go aż w 40% swojej masy. To daje im możliwość absorbowania nawet 10-12 krotnie większej ilości substancji niż ich jednostkowa waga.

Prawdziwa zawartość węglowodanów, czyli cukrów innych niż błonnik, jest bardzo niska, co sprawia, że nasiona chia nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi, nie zaburzają również prawidłowej pracy insuliny.

Wysoka zawartość błonnika w nasionach chia sprawia, że po ich spożyciu jesteśmy dłużej syci, mamy poczucie wypełniania żołądka oraz automatycznie spożywamy mniej kalorii. Jest jeszcze jedna korzyść – duża ilość błonnika w nasionach pozwala zachować odpowiednią ilość dobrych bakterii w układzie pokarmowym, a to ma wpływ na układ immunologiczny i na zdrowie.

Duża zawartość białka – właściwości nasion chia

W porównaniu z innymi roślinami chia posiadają w składzie sporo białka. Wagowo szacuje się to na poziomie 14%. Oprócz tego, że w ziarnach chia jest sporo białka, składnik ten jest utrzymany w odpowiedniej równowadze aminokwasów najlepiej przyswajanych przez organizm. Są doskonałym źródłem białka dla osób niejedzących mięsa.

Tak wysoka zawartość białka w nasionach chia ma korzystny wpływ również w staraniach o zachowanie szczupłej sylwetki. Już dawno udowodniono bowiem, że wysokie spożycie białka zmniejsza apetyt i ogranicza kompulsywne myślenie o podjadaniu (o 60%) oraz chęć wieczornego i nocnego podjadania (o 50%). Wielu ekspertów w dziedzinie zdrowia podkreśla, że nasiona chia mogą aktywnie pomóc w odchudzaniu. Chociaż istnieje wiele wykluczających się opinii na ten temat. Jedno jest pewne – połączenie diety, aktywności fizycznej oraz nasion chia może skutecznie ułatwić nam uzyskanie szczupłej sylwetki.

Więcej kwasów omega 3 niż łosoś

Nasiona chia są doceniane również z powodu wysokiej zawartości kwasów omega 3. Zawierają ich więcej niż łosoś. Z drugiej strony warto pamiętać, że w chia znajduje się głównie ALA (kwas alfa- linolenowy), który nie jest tak korzystny dla zdrowia, jak może się wydawać. ALA przekształca się w EPA i DHA, formy mogące być przyswojone przez organizm. Z tego powodu wielu ekspertów twierdzi, że chia nie są równie dobrym źródłem kwasów omega 3 jak ryby i pod tym względem są po prostu przereklamowane.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>