Najważniejsze właściwości nasion chia
Wspomaganie zachowania zdrowia kości
Nasiona chia są zalecane zwłaszcza kobietom do wspomagania zdrowia układu kostnego. Głównie dlatego, że dostarczają wielu cennych składników: wapnia, fosforu, magnezu i białka i to dodatkowo w odpowiednich proporcjach.
Mniejsze ryzyko chorób cywilizacyjnych
Chia poprawiają wiele wskaźników we krwi, co w praktyce zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób serca oraz cukrzycy typu 2. Poza tym biorąc pod uwagę, że nasiona chia są bogate w błonnik, białko i Omega-3, powinny być w stanie poprawić zdrowie metaboliczne. Niektóre badania udowadniają, że nasiona chia obniżają poziom cholesterolu i triglicerydów oraz zmniejszają stany zapalne występujące w organizmie.
Przeprowadzono również testy ze stosowaniem nasion chia u osób chorych na cukrzycę typu 2. Okazało się, że systematycznie zażywane ziarna (przez około 12 tygodni) pozwalają poprawić wiele markerów. Zmniejszenie wskaźnika zapalnego CRP, obniżenie ciśnienia krwi, odnotowano również zmniejszenie zawartości cukru we krwi.
Chia przepisy. Jak włączyć ziarna do diety?
Włączenie nasion chia do diety jest niewiarygodnie proste. Głównie dlatego, że są w smaku bardzo nijakie, wyjątkowo delikatne, dlatego można je stosować niemal do wszystkiego. Można je zmielić w młynku, jeść na surowo, zamoczone w soku, jako dodatek do pieczywa, kaszek, deserów. Można je wymieszać z wodą i uzyskać konsystencję żelu.
Ziarna chia są szalenie proste i szybkie w przygotowaniu!
6 komentarzy
posypuje nimi wszystkie sałatki
Lubię chia, choć odkryłam je dopiero ostatnio
Codziennie dodaję do owocowych koktajli 🙂 Polecam bo to proste i mega pyszne, a jakie zdrowe Mniami
Nasiona chia w koktajlu z mlekiem kokosowym i sojowym i malinami z dodatkiem syropu klonowego są wyśmienite
Jasne, królują na moim stole w różnych postaciach,na upały doskonałe do lemoniady
Mleko kokosowe z nasionami chia, banany, migdały, rodzynki i żurawina 🙂 jest pyszne, jem prawie codziennie rano