Cztery najzdrowsze kasze – idealne dla kobiet w każdym wieku. Jesz je wystarczająco często?
Kasze w kuchni naszych przodków zajmowały ważne miejsce. Nikogo nie trzeba było namawiać do ich jedzenia. Kaszę dodawano do mięs, pierogów, farszów. Można było mielić je na mąkę i upiec z nich na przykład chleb czy usmażyć placki. Dzisiaj choć wiele się mówi o prozdrowotnych właściwościach kasz, to nadal spożycie kasz jest niskie. Warto zatem napisać o kaszach kilka słów, by korzystać z ich wszystkich właściwości. Oto cztery najzdrowsze kasze. Warto sięgać po nie w każdym tygodniu!
Królowa kasz: kasza jaglana
Za królową kasz uchodzi nasza rodzima kasza jaglana z prosa. Ostatnio bardzo popularna. Nic dziwnego, jest smaczna i zdrowa, lekkostrawna i dobra dla alergików (nie zawiera glutenu). Można ją przygotować na setki sposobów, na ciepło i zimno, spożywając zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej na obiad.Obecnie jest również łatwo dostępna – kupimy ją niemal w każdym markecie, jeszcze kilka lat temu było z tym dużo gorzej. Możemy ją kupić w woreczkach (podobnie jak ryż), jak również w większych lub mniejszych opakowaniach zbiorczych.
Kaszę jaglaną ugotujemy na wodzie lub mleku (krowim lub roślinnym). Możemy podać z owocami, mięsem albo ziarnami. Po ugotowaniu stanowi świetną bazę do przygotowania zdrowych ciast czy smażonych placuszków, a nawet naleśników.
Kasza jaglana ma jednak gorzki posmak. By się go pozbyć, bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie – zalanie wrzątkiem ziaren przed gotowaniem lub uprażenie ich na patelni.
Jakie ma kasza jaglana właściwości? Wymieniać można naprawdę długo. Po pierwsze świetnie wpływa na odporność (u dorosłych i dzieci) – przeczytaj więcej, wykazuje właściwości przeciwzapalne, usuwa nadmiar wydzieliny pojawiającej się przy katarze, po drugie kasza jaglana skutecznie oczyszcza organizm, usuwając z niego nadmiar toksyn (te pochłaniamy z jedzeniem, z powietrzem, lekami, itd), po trzecie ma korzystny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci, innymi słowy jesz kaszę jaglaną – wyglądasz na młodszą i bardziej zadbaną. Dowiedziono również, że kasza jaglana poprawia samopoczucie, korzystnie wpływa na sen. Poza tym kasza jaglana wyróżnia się bardzo dużą zawartością witamin z grupy B, żelaza i miedzi.
Kasza gryczana – krzem, którego potrzebujesz
Kasza gryczana wytwarzana jest z gryki. Kasza gryczana jest świetnym źródłem białka, dużo lepszym niż w przypadku popularnych zbóż. Poza tym zawiera węglowodany i niewielkie ilości tłuszczu. Jest cennym źródłem witaminy PP, witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego, żelaza, miedzi, cynku, kobaltu. Ale przede wszystkim dostarcza ogromne ilości krzemu.
I to właśnie z tego powodu warto zwrócić na nią uwagę. Dlaczego?
Niedobór krzemu to dzisiaj norma. Konsekwencje mogą być bardzo poważne – zawał, wylew, ale również żylaki, hemoroidy, choroby kości i stawów, problemy z wypadaniem włosów, przemęczenie.
Poza tym kasza gryczana dostarcza rutynę, od której zależy stan naszych żył, jest po prostu niezastąpiona na problemy z krążeniem. Kasza gryczana jest wolna od glutenu, dlatego mogą ją jeść również osoby nietolerujące tego składnika, świetnie sprawdzi się również w diecie osób odchudzających się. Najzdrowsza jest biała kasza gryczana, czyli niepoddana prażeniu.
Kasza jęczmienna
Kasza jęczmienna w tak świetnym gronie niestety wypada trochę gorzej, ale mimo to warto ją mieć na uwadze. Tym bardziej, że chętnie stosowana jest w polskich kuchniach, ze względu na delikatny skład i łatwą dostępność. Jednak kasza jęczmienna nie jest dla wszystkich, zawiera gluten i nie jest dozwolona w diecie osób bezglutenowych.
Kaszę jęczmienną uzyskuje się z ziaren jęczmienia. Jej główne zalety to fakt, że jest moczopędna, pomaga też przy biegunce. Jest cennym źródłem błonnika, który usprawnia trawienie. Zalecana jest również przy anemii i chorobach układu nerwowego.
Kasza owsiana
Uwielbiania przez wiele kobiet, jest najcenniejszym źródłem antyoksydantów. Dostarcza węglowodanów złożonych, błonnika, minerałów – magnezu, manganu, miedzi, cynku i żelaza, a także witamin z grupy B. Jednak na tle powyższych kasz jest najbardziej kaloryczna.
Kasza owsiana dostępna w ogólnej sprzedaży zawiera gluten. Tylko wyraźnie zaznaczone produkty, pozyskiwane z ściśle określonych upraw, są wolne od glutenu.
12 komentarzy
To prawda. Obecnie w Polsce preferuje się ziemniaki, makarony, czasem ryż. A kasze są jakby zapomniane.
🙂 Cóż kiedyś tylko były zwykłe telefony i ludziom wystarczały. To zależy wszystko od potrzeb. A Internet faktycznie kusi. A potem człowiek się może zdziwić, że to już szósta godzina czy któraś przeglądania. A wpadł na dwie minuty. 🙂
Pozdrawiam!
Ja uwielbiam kasze! Z dodatkiem warzyw smakują wyśmienicie. Ostatnio moim numerem 1 jest Quinoa czarna, znalazłam taką na REKLAMA 😉 Pychaaa!
U mnie w domu króluje właśnie kasza jaglana 🙂
Może i kasze są zdrowe, ale ich nie jem. Raz chyba kiedyś gryczanej spróbowałam? No i mannę jadłam, jak byłam mała xD. Na tym moja przygoda z kaszami się skończyła. Może i bym się skusiła, gdybym znalazła jakiś ciekawy przepis na kaszę, choć niespecjalnie wydają mi się smaczne.
Wszystkie kasze bardzo lubię i dość często goszczą w mojej kuchni 🙂
Od czasu do czasu z tego co mi wiadomo sporzywam kasze i to większą część z wymienionych przez ciebie. Zgadzam się w zupełności z tobą, że są zdrowe i powinno się je spożywać bo przecież zdrowie jest najważniejsze.
Kasze są pyszne ja tylko ich używam, wole bardziej niż ziemniaki:)
Uwielbiam kasze i to nie tylko jako zamiennik ziemniaków ale tez jako dodatek do ciast, placków, kotletów, słodyczy, a kaszę jaglaną to mogłabym jeść nawet codziennie 🙂
Lubię kaszę jaglaną i gryczaną. Plus one są bezglutenowe. 🙂
Bardzo lubię kasze. Staram je robić tak często jak się da 🙂
Z korzyścią dla zdrowia na pewno 🙂
Właśnie postanowiłam, że muszę jeść więcej kasz 🙂