Nalewka z kasztanów i jej niesamowite właściwości
Jesień to niezwykła pora roku, którą kojarzymy między innymi z kasztanami. Ten niezwykły owoc posłuży nam nie tylko do przygotowania fantastycznych ludzików, ale także jako składnik kosmetyczny i leczniczy. Nie wszyscy bowiem wiedzą, że kasztany mają niespotykane właściwości. Wszystkie z nich pomoże nam odkryć nalewka z kasztanów. Przygotujesz ją łatwo i tanio w domu!
Kasztany i ich niesamowite właściwości
Kasztany to uwielbiane przez dzieci owoce kasztanowca. Jeden z podstawowych, najbardziej charakterystycznych symboli jesieni. Wykorzystywany do prac plastycznych, do zabawy a także do dekoracji domu.
Owoce kasztana wykorzystuje się także przy produkcji leków i kosmetyków.
Kasztany mają wszechstronne, choć mało znane właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne:
- pochłaniają szkodliwe promieniowanie emitowane przez urządzenia domowe. Eksperci zalecają położenie kilku kasztanów obok telewizora, komputera, itd.
- kasztany działają przeciwobrzękowo, przeciwzakrzepowo,
- wzmacniają układ krwionośny,
- poprawiają krążenie,
- pomagają w leczeniu żylaków, hemoroidów, zakrzepów, zapalenia żył,
- poprawiają trawienie za sprawą garbników, które działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i rozkurczowo,
- są pomocne w leczeniu nieżytu żołądka,
- są niezastąpione w pielęgnacji cery naczynkowej,
- poprawiają elastyczność skóry,
- działają przeciwobrzękowo,
- sprawdzają się na obolałe stawy,
- mają działanie przeciwzapalne,
- poprawiają elastyczność skóry i zwiększają jej odporność,
- zmniejszają widoczność porów,
- rozrzedzają krew, opóźniają jej krzepnięcie – szczególnie: escyna i flawonoidy
- mogą być stosowane na cellulit.
Jak przygotować nalewkę z kasztanów? Nalewka z kasztanów przepis
Nalewka z kasztanów jest prosta i szybka w przygotowaniu. Do tego tania i niekłopotliwa. Przyrządzona jesienią stanie się świetnym remedium na wiele dolegliwości aż do wiosny. Błyskawicznie rozgrzewa, wzmacnia i koi ból, idealnie także oddziałuje na urodę.
Oprócz stosowania wewnętrznego (picia), nalewka może być wykorzystywana zewnętrznie (do smarowania obolałych stawów, mięśni, na żylaki, czy cellulit).
- 5 dojrzałych, ładnych kasztanów (najlepsze są świeże, proste z łupinek)
- 2 szklanki wódki
- suszone kwiaty kasztanowca (możesz przygotować bez tego składnika)
Myjemy kasztany, sparzamy je wrzątkiem, siekamy na możliwie małe kawałki, rozgniatamy kwiaty kasztanowca (pół garści). Wrzucamy do czystego słoika, zalewamy wódką i odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne i chłodne miejsce. W trakcie tych 14 dni potrząsamy co jakiś czas słoikiem. Po 2 tygodniach przecedzamy powstałą nalewkę i wlewamy do wyparzonej butelki, najlepiej ciemnej.
Pijemy po kilka kropli dziennie (5-8), najlepiej 3 razy dziennie przed posiłkiem. Nalewkę możesz też stosować zewnętrznie do nacierania ciała. Na przykład codziennie smarując nią nogi, można skutecznie walczyć z żylakami. Jeśli chcesz, połącz nalewkę z odrobiną oliwy z oliwek lub olejem kokosowym, co ułatwi jej aplikację na skórę.
Nalewka z kasztanów to świetne i tanie lekarstwo, które warto mieć w domu.
4 komentarze
Nie znałam tego przepisu, myślałam, ze z kasztanów to tylko klej…
Poprawiają krążenie? I to już mi wystarczy 🙂 Mam słabe krążenie i wciąż za niskie ciśnienie!
Hej. Bardzo ciekawe info dziękuję. Ja zdrowotne to robiłam z orzechów i kurek. pozdrawiam
Mam straszne zawroty glowy, jestem naturopatką, naprawdę moge pić tę nalewkę z kasztanów??? Po posmarowaniu nog, przestaja natychmiast boleć ale p i ć ????????????