Przedruk z książki "Detoks cukrowy" Napady głodu. Przeczytaj, jeśli chcesz zmniejszyć apetyt
Wiele kobiet zajada stres, ma również problemy z nocnym podjadaniem, kiedy po całodniowym trzymaniu diety, zaczynają jeść, co tylko wpadnie im pod rękę. To droga donikąd.
Przeczytaj, jak zmniejszyć głód, ustabilizować poziom cukru we krwi oraz uniknąć podjadania i tym samym trzymać prawidłową wagę.
Przegryzaj mądrze
Częste spożywanie niewielkich porcji stabilizuje poziom cukru we krwi, ponieważ nie dopuszcza w ten sposób do drastycznych spadków ani gwałtownych skoków cukru w ciągu całego dnia. Inną korzyścią przegryzania jest to, że zanim nadejdzie pora kolejnego posiłku, nie będziesz głodować.
Wyobraź sobie: gdybyś przyszła do restauracji na kolację, zarezerwowawszy stolik na ósmą wieczór, i nie miała nic w ustach od pierwszej po południu, czy miałabyś cierpliwość dokładnie przestudiować menu i znaleźć coś, co rzeczywiście zaspokoi twoje potrzeby? Nawet jeśli stołujesz się w domu, jak często czujesz się tak głodna, że podjadasz, zanim potrawa będzie gotowa?
Zrób kwaśną minę
Zawsze ignorujesz ten plasterek cytryny, z którym podają Ci wodę, gdy jadasz poza domem? Nie wyrzucaj go.
Cytryna, limonka, a nawet ocet winny skutecznie spowalniają trawienie. Cytryny i limonki zawierają mnóstwo polifenoli – cennych przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki i nie dopuszczają do tworzenia się nieznośnych AGE, odpowiedzialnych za starzenie się skóry. Cytryny, jak i limonki mają bardzo niski indeks glikemiczny i są niemal pozbawione fruktozy, są naturalnym aktywatorem produkcji kolagenu.
6 komentarzy
świetne kompendium, jak zwykle tutaj 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
Myślę, że każdy z nas powinien to przeczytac
Moim osobistym patentem jest jedzenie wielku małych porcji. To naprawdę pomaga unikac napadów wilczego głodu!
Dzięki 🙂
I powodzenia
Bardzo ciekawe…Jedzenie ma jednak ogromne znaczenie
Oj ma 🙂 Trudno jednak się przestawić i jeść naprawdę dobrze, zwłaszcza jeśli przez lata z jedzeniem było nie najlepiej