Główne menu

Przedruk z książki "Detoks cukrowy"
Napady głodu. Przeczytaj, jeśli chcesz zmniejszyć apetyt

Po pierwsze białko syci. Bez względu na źródło pochodzenia sprawia, że czujesz się bardziej najedzona, a co za tym idzie – przyjmujesz w sumie mniej kalorii podczas posiłku.

Poza tym rozpoczynanie każdego posiłku od chudego białka zapobiega dużym skokom cukru. Cała energia skupia się bowiem na rozłożeniu białek na aminokwasy, które pomagają organizmowi regulować poziom cukru. Spożywając zatem pozostałą część posiłku złożonego głównie z produktów o niskim indeksie glikemicznym i niskiej zawartości fruktozy, unikniesz nagłych zwyżek cukru, a twój organizm pozostanie w stanie stabilnej równowagi.

Odrobina tłuszczu do każdego posiłku

Tak jak „trzeba mieć pieniądze, żeby zarabiać pieniądze”, tak do spalania tłuszczu naszym zdaniem potrzebny jest tłuszcz. Spożywanie właściwego rodzaju tłuszczu wraz z posiłkami zapobiega gwałtownym zwyżkom poziomu cukru.

Powyższy fragment pochodzi z książki „Detoks cukrowy” Brooke Alpert, Patricia Farris, opublikowane za zgodą wydawcy, przełożyła Beata Hrycak

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>