Niedobór kwasów omega 3 – też Cię dotyczy?
Współczesna dieta sprzyja zaburzeniom wewnętrznej równowagi i niedoborom żywieniowym. To zdumiewające, że dzisiaj, kiedy mamy dostęp do wszystkiego, tak trudno mądrze się odżywiać. Jednym z problemów jest zaburzona proporcja między kwasami omega 6 i omega 3 w codziennym jadłospisie. I bardzo powszechny niedobór kwasów omega 3, związany z niskim spożyciem tłustych ryb, owoców morza, nasion, orzechów i roślin strączkowych. Konsekwencje? Problemy ze skórą, włosami, a także przewlekłe zmęczenie, a nawet depresja.
Kwasy omega 3, czyli co?
Kwasy omega 3 były kiedyś nazywane witaminą F. Dzisiaj coraz rzadziej stosuje się tę nazwę.
Kwasy omega 3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania właściwie każdego układu, sprawnego metabolizmu oraz prawidłowej syntezy hormonów. Ponadto kwas omega 3 tworzy membranę między neuronami oraz sprzyja tworzeniu nowych neuronów. Innymi słowy – ma kluczowy wpływ na sprawne funkcjonowanie naszego mózgu!
Niestety organizm nie umie sam sobie wytworzyć kwasów omega 3, dlatego konieczne jest systematyczne dostarczenie tego składnika wraz z dietą.
W praktyce większość z nas nie je wystarczająco dużo kwasów omega 3, a w diecie obserwuje się nadmiar kwasów omega 6.
Prawidłowy stosunek podaży omega-6 do omega-3 w codziennym jadłospisie powinien wynosić 5:1. Jednak obecnie proporcja ta sięga nawet powyżej 20:1.
Jak zatem zadbać o dobrą proporcję kwasów omega 3 do omega 6? Naukowcy wskazują, by zmniejszyć spożycie kwasów omega 6, jednak nie jest to proste, bo kwasy te znajdują się w bardzo wielu produktach: w zbożu, mięsie, oleju kukurydzianym, słonecznikowym, a także migdałach, sezamie i awokado.
Rozwiązaniem jest zwiększenie spożycia kwasów omega 3. Gdzie je znajdziemy?
Nie bój się kwasów tłuszczowych
Kwasy tłuszczowe omega 3 to tłuszcze, ale dobre tłuszcze, które nie tuczą, ale przyspieszają metabolizm i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Należy je jeść systematycznie, czerpiąc z korzyści, które nam gwarantują pełnymi garściami. Kwasy omega 3 znajdziemy w:
- roszponce
- siemieniu lnianym
- orzechach
- rybach: zwłaszcza sardynkach, makreli, łosoś, śledź,
- oleju lnianym
- oleju rzepakowym
- jajkach
- krewetkach
- produktach sojowych.
Objawy niedoboru kwasów omega 3
Niedobór kwasów omega 3 może objawiać się na naprawdę wiele sposobów. Najczęściej są to:
- problemy ze skórą: skóra staje się przesuszona, podrażniona,
- suche, skłonne do łamania włosy,
- nadmierne wypadanie włosów,
- chroniczne zmęczenie,
- depresja i obniżony nastrój,
- osłabiona odporność,
- częste chorowanie,
- zaburzenia koncentracji i pamięci,
- zwiększone ryzyko rozwoju miażdżycy i nadciśnienia i chorób nowotworowych,
- wzrost częstotliwości stanów zapalnych, na przykład zapalenie stawów.
- znacznie zwiększone ryzyko przedwczesnego porodu.
Chcesz uniknąć tych objawów? Jedz codziennie kwasy omega 3. W ostateczności – sięgnij po suplementy diety.
3 komentarze
krewetki (nawet te podróby tłoczone z surimi) i orzechy (byle nie ziemne) mogę jeść garściami, a co do samych tłuszczów, to olej palmowy jest wykluczony(!!!), lepszy już smalec z prosiaka… prosiaki nie szkodzą orangutanom, a palma olejowca z całą pewnością…
hej. kwasy omega 3 są jednymi z najważniejszych wspomagaczy 🙂 zalet stosowania jest wiele! czytałam że dzieci które regularnie je dostają lepiej sypiają, co u nas jest bardzo ważne bo moje dziecko nie jest śpiochem 😉 dobranoc asia
My ryb mamy pod dostatkiem to jemy je na bieżąco 🙂 dodatkiem są oleje z bogatym omega