Główne menu

Niedobory witaminy B12 coraz powszechniejsze

Niedobory witaminy B12 to powszechny problem. Tak częsty, że określany jest jako „globalny”. Dotyczy nie tylko wegetarian, ale również cukrzyków, osób z insulinoopornością, osób stosujących ubogą w składniki odżywcze, wysokoprzetworzoną dietę, a także wszystkich 50+. Często niedobór B12 występuje u osób z problemami trawiennymi, w tym głównie z wchłanianiem jelitowym. Niestety skutkiem tego są poważne problemy zdrowotne, których rozwiązanie jest stosunkowo proste. Warto o tym pamiętać.

niedobory witaminy B12

Jak organizm informuje o niedoborze witaminy B12?

Niedobór witaminy B12 daje różne objawy. Wśród nich najczęstsze to:

  • wyczerpanie,
  • przyspieszone bicie serca,
  • zawroty głowy,
  • drżenie mięśni,
  • mrowienie kończyn,
  • niedokrwistość, anemia złośliwa,
  • zaburzenia pamięci,
  • rozdrażnienie,
  • osłabienie węchu i smaku,
  • piski i szumy uszne,
  • przy dużych niedoborach – depresja.

Przewlekły niedobór witaminy B12 zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Witamina B12 ma szerokie działanie

Witamina B12 to inaczej kobalamina. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie. Zapotrzebowanie na B12 dla dorosłej osoby to 2 mikrogramy na dobę.

Obecność witaminy B12 jest niezbędna do zdrowego i sprawnego funkcjonowania organizmu. To jedna z największych i najbardziej złożonych witamin.

Witamina ta jest niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek w układzie krwionośnym, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, jej obecność jest kluczowa przy reakcjach metabolicznych tłuszczy, białek i cukrów.

Gdzie można znaleźć witaminę B12?

Witamina B12 znajduje się przede wszystkim w produktach odzwierzęcych, dlatego uważa się, że osoby niejedzące mięsa są najbardziej narażone na niedobory B12. Nie jest to do końca prawda, niedobór stwierdza się najczęściej u osób spożywających wszystkie grupy produktowe, w tym mięso. Dzieje się tak dlatego, że w diecie wielu osób dominuje żywność wysoko przetworzona, uboga w witaminy. Niedoborom witaminy B12 sprzyja też palenie papierosów i picie alkoholu.

Witaminę B12 znajdziemy głównie w:

  • podrobach,
  • jajach,
  • ryby
  • mięso wołowe,
  • mięso cielęce,
  • mleku,
  • serze.

By stwierdzić niedobór witaminy B12, wystarczy proste badanie krwi. Po otrzymaniu wyników można zdecydować się na suplementację. Warto skonsultować się z lekarzem przed zakupem odpowiedniego produktu.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>