Nocna owsianka – na dzień dobry, na zdrowie
A gdyby tak przygotować sobie śniadanie dzień wcześniej i oszczędzić kilka cennych chwil o poranku? W ten sposób sprawimy, że odpadnie nam najważniejsza wymówka – „nie mam czasu”. Po drugie unikniemy wychodzenia z domu bez najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Oto świetny pomysł, idealny patent, by zjeść pyszne śniadanie bez porannych przygotowań – nocna owsianka. Wypróbuj koniecznie!
Skąd taki pomysł? Czyli nocna owsianka to oszczędność czasu
Ranek to w wielu domach najbardziej stresująca pora dnia. By nieco odczarować te pełne pośpiechu minuty o poranku wymyślono nocną owsiankę. Pozwala ona oszczędzać czas oraz pozbyć się wymówek.
Patent polega na przygotowaniu owsianki wieczorem, by następnego dnia była gotowa. Wystarczy 5 minut. Tylko tyle.
Nocna owsianka – przepis
Mieszamy pół szklanki płatków owsianych górskich z połową szklanki mleka (krowiego, koziego lub roślinnego – np. migdałowego), 2 łyżkami jogurtu naturalnego, 1 łyżką masła orzechowego i 1 łyżeczką syropu klonowego (możemy też użyć miodu, słodząc owsiankę tuż przed zjedzeniem).
Tak przygotowane przykryte danie wstawiamy do lodówki na noc, przynajmniej na 6 godzin. Następnego dnia wyciągamy z lodówki, możemy dodać posiekane orzechy, pokrojonego w kawałki banana, poziomki, maliny, borówki, miód. Jeśli chcemy, warto również podgrzać owsiankę i zjeść ją na ciepło. By wzmocnić działanie prozdrowotne dania, warto dodać do niego nieco cynamonu (przeczytaj o właściwościach zdrowotnych cynamonu).
Owsiankę możesz przygotować w słoiku, i w ten sposób zapewnić sobie szybkie drugie śniadanie – gotowe do zabrania do pracy czy szkoły.
Po co zostawiać owsiankę na noc w lodówce?
Ten prosty sposób pozwala na szybkie zmięknięcie owsianki, napęcznienie jej (owsianka wchłania mleko), co sprawia, że staje się ona gotowa do spożycia.
Dlaczego warto jeść owsiankę?
- owsianka jest smaczna i sycąca,
- można ją szybko i prosto przygotować,
- pomaga utrzymać wagę,
- pomaga zachować odpowiednie ciśnienie krwi,
- walczy z nagłymi wahaniami cukru we krwi – stabilizuje poziom glukozy we krwi,
- chroni serce,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu typów nowotworów,
- dostarcza magnezu, witaminy z grupy B, witaminę E, kwas linolowy i oleinowy.
Warto jeść na zdrowie!
Zostaw komentarz