Główne menu

Nocna owsianka – na dzień dobry, na zdrowie

A gdyby tak przygotować sobie śniadanie dzień wcześniej i oszczędzić kilka cennych chwil o poranku? W ten sposób sprawimy, że odpadnie nam najważniejsza wymówka – „nie mam czasu”. Po drugie unikniemy wychodzenia z domu bez najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Oto świetny pomysł, idealny patent, by zjeść pyszne śniadanie bez porannych przygotowań – nocna owsianka. Wypróbuj koniecznie!

nocna owsianka

Skąd taki pomysł? Czyli nocna owsianka to oszczędność czasu

Ranek to w wielu domach najbardziej stresująca pora dnia. By nieco odczarować te pełne pośpiechu minuty o poranku wymyślono nocną owsiankę. Pozwala ona oszczędzać czas oraz pozbyć się wymówek.

Patent polega na przygotowaniu owsianki wieczorem, by następnego dnia była gotowa. Wystarczy 5 minut. Tylko tyle.

Nocna owsianka – przepis

Mieszamy pół szklanki płatków owsianych górskich z połową szklanki mleka (krowiego, koziego lub roślinnego – np. migdałowego), 2 łyżkami jogurtu naturalnego, 1 łyżką masła orzechowego i 1 łyżeczką syropu klonowego (możemy też użyć miodu, słodząc owsiankę tuż przed zjedzeniem).

Tak przygotowane przykryte danie wstawiamy do lodówki na noc, przynajmniej na 6 godzin. Następnego dnia wyciągamy z lodówki, możemy dodać posiekane orzechy, pokrojonego w kawałki banana, poziomki, maliny, borówki, miód. Jeśli chcemy, warto również podgrzać owsiankę i zjeść ją na ciepło. By wzmocnić działanie prozdrowotne dania, warto dodać do niego nieco cynamonu (przeczytaj o właściwościach zdrowotnych cynamonu).

Owsiankę możesz przygotować w słoiku, i w ten sposób zapewnić sobie szybkie drugie śniadanie – gotowe do zabrania do pracy czy szkoły.

Po co zostawiać owsiankę na noc w lodówce?

Ten prosty sposób pozwala na szybkie zmięknięcie owsianki, napęcznienie jej (owsianka wchłania mleko), co sprawia, że staje się ona gotowa do spożycia.

Dlaczego warto jeść owsiankę?

  • owsianka jest smaczna i sycąca,
  • można ją szybko i prosto przygotować,
  • pomaga utrzymać wagę,
  • pomaga zachować odpowiednie ciśnienie krwi,
  • walczy z nagłymi wahaniami cukru we krwi – stabilizuje poziom glukozy we krwi,
  • chroni serce,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu typów nowotworów,
  • dostarcza magnezu, witaminy z grupy B, witaminę E, kwas linolowy i oleinowy.

Warto jeść na zdrowie!

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>