Główne menu

Inf. prasowa
Obalamy mity na temat kawy – sprawdź najpopularniejsze z nich!

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kilku filiżanek aromatycznej kawy. Jednak zdarza się, że nie pozwalamy sobie na te chwile przyjemności, bojąc się o własne zdrowie. Niesłusznie! Jak twierdzą eksperci kawa może stać się ważnym elementem prawidłowej i odpowiednio zbilansowanej diety. Jakie jeszcze mity narosły wokół niej przez lata?

MIT 1 – Nie należy pić więcej niż 3 filiżanki kawy dziennie

Kiedyś kawa traktowana była na równi z używkami takimi jak alkohol czy papierosy. Obecnie rośnie świadomość na temat wpływu tego czarnego napoju na organizm człowieka. Według Narodowego Centrum Informacji Żywieniowej kawa jest częścią Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, gdyż ma pozytywny wpływ na organizm człowieka. Eksperci Narodowego Centrum Informacji Żywieniowej zalecają jednak umiarkowane spożycie kawy, które dla osób dorosłych odpowiada 300 mg kofeiny dziennie (4-5 filiżanek kawy rozpuszczalnej). Według najnowszych badań taka ilość kofeiny wywołuje pożądane efekty fizjologiczne, m.in.:

  • zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2;
  • stanowi źródło cennych antyoksydantów;
  • zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia;
  • poprawia pamięć i koncentrację;
  • zmniejsza ryzyko raka wątroby;
  • może mieć działanie ochronne przeciwko rozwojowi chorób Alzheimera i Parkinsona;
  • przyspiesza metabolizm, ułatwiając odchudzanie.

Jak podkreśla prof. dr hab. Mirosław Jarosz: „Kawa wykazuje bardzo silny potencjał antyoksydacyjny – zawiera wiele różnych bioaktywnych związków chroniących nasze komórki przed uszkodzeniami, czyli działających po pierwsze w kierunku prewencji miażdżycy, udaru, zawału serca, nowotworów złośliwych, a po drugie zmniejszających ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2”.

Więcej informacji na temat kawy i płynących z jej spożywania korzyści można znaleźć na portalu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz na kawaizdrowie.pl.

MIT 2 – Kawa negatywnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia

To chyba najczęściej powielany mit. Nierzadko osoby z nadciśnieniem tętniczym i arytmią serca wzbraniają się przed piciem kawy. Jednak niesłusznie. Badania naukowe przeprowadzone w wielu ośrodkach naukowych wykazały, że spożycie kofeiny nie zwiększa ryzyka choroby niedokrwiennej serca, nie podwyższa poziomu cholesterolu w surowicy krwi ani nie powoduje zaburzeń rytmu serca.

Na portalu kawaizdrowie.pl znajduje się przekrój badań naukowych dotyczących wpływu spożycia kofeiny na funkcjonowanie układu krążenia. Zawsze warto też zasięgnąć opinii swojego lekarza.

MIT 3 – Sypana kawa jest lepsza od rozpuszczalnej

Miłośnicy kawy powinni zwrócić uwagę nie tylko na prozdrowotne właściwości tego napoju, lecz także smak i czerpanie przyjemności rytuału. Najczęściej mamy do czynienia z czterema rodzajami kawy różniącymi się metodą parzenia – espresso, kawą gotowaną, filtrowaną i rozpuszczalną.

Nie istnieje idealna kawa. Każdy ma inne preferencje dotyczące jej walorów i sposobu parzenia. Bardzo często wybierane są smakowe kawy o łagodnym smaku i aromacie (np. NESCAFÉ Sensazione Créme). Zwieńczeniem może być delikatna pianka, która intensyfikuje doznania smakowe. Tradycjonaliści z pewnością wybiorą kawę sypaną, cechującą się mocnym smakiem – ta dobrej jakości nie powinna być jednak kwaśna!

MIT 4 – Kawa nie ma żadnych wartości odżywczych

Czarny aromatyczny napój ze względu na zawartość kofeiny znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości pobudzających. Kawa jest również dobrym źródłem przeciwutleniaczy, a w szczególności polifenoli. Mają one wysoki potencjał przeciwutleniający, neutralizujący wolne rodniki, których nadmiar prowadzi do przyspieszenia procesów starzenia i zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>