Główne menu

Odkrycie ostatnich tygodni – młody jęczmień na odchudzanie i dla zdrowia

Nie jest smaczny, a wiele kobiet twierdzi, że jest wręcz ohydny. Mimo to, podobno warto. Obliczono, że zjedzenie łyżeczki zielonego jęczmienia daje takie same efekty jak spożycie 2 kilogramów warzyw.

Młody jęczmień z dnia na dzień zyskuje coraz większą popularność. Polecany jest w wielu kręgach, choć wykorzystywany jest już od setek lat (istnieją źródła dotyczące jego uprawy sprzed 5000 p.n.e. i wielkiej popularności wśród starożytnych Greków i Rzymian). Świetnie działa na osoby w każdym wieku. Ma być idealnym panaceum na wiele popularnych dolegliwości.

Młody jęczmień, czyli co?

Młody jęczmień uprawiany jest bez nawozów, w okolicy wyschniętych jezior słodkowodnych. Siedmiodniowe łodygi ścina się, płucze i wyciska sok. Do sklepów trafiają w wersji sproszkowanej, po odwirowaniu i odparowaniu wody, dzięki temu pozostają pełne wartości odżywczych przez dłuższy czas.

 

Młody jęczmień to cenne źródło:

  • chlorofilu – który działa przeciwzapalnie, pozwala poradzić sobie z wieloma infekcjami na początku ich rozwoju. Udowodniono, że przyspiesza również gojenie się ran.
  • żywe enzymy trawienne – wspomagają pracę układu pokarmowego, oczyszczają go, usuwają toksyny gromadzące się w organizmie, zapobiega wielu chorobom poszczególnych odcinków układu pokarmowego, pomagają zrównoważyć płynność w jelicie  i przeciwdziałają stanom zapalnym oraz powstaniu wrzodów.
  • 2″-O-glikozylisowiteksynę – dużo silniejszy przeciwutleniacz spowalniający proces starzenia skóry, który w połączeniu z witaminą E i beta-karotenem pomaga neutralizować wolne rodniki, które są wytwarzane w procesie metabolizmu energetycznego. Dzięki temu młody jęczmień przeciwdziała rozwinięciu się wielu chorób powstającym przez stres oksydacyjny.
  • cenne witaminy (A, B1,B2, B3, B6, kwas foliowy, witamina C, witamina K) i minerały, które uzupełniają pojawiające się braki w organizmie, np. wysoka zawartość wapnia – nawet 37 razy większa w porównaniu z popularnymi źródłami zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy.
  • Młody jęczmień to również ważne źródło fosforu, magnezu, potasu, cynku i żelaza.
  • Dostarcza również spore ilości błonnika, które zapewniają uczucie sytości oraz pozwalają skończyć z podjadaniem.

    3 komentarze

  • Kinia

    to naprawdę działa, czy kolejny sposób na biznes, sztucznie napędzany popyt?

  • Anna

    Młody jęczmień ostatnio podbija salony. i dobrze niech ludzi korzystają z jego cudownych właściwości 🙂 Jest to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju koktajli i dań 🙂 jelsi ktoś nie lubi jego smaku podsyłam parę fajnych przepisów. Szkoda rezygnować z jego działania 🙂 Dzieki temu smak się neutralizuje a wszystkie składniki zostają zachowane 🙂

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>