Główne menu

Olej z pestek dyni działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie

Olej z pestek dyni nazywany jest zielonym złotem, tam, gdzie stosuje się go powszechnie (w Austrii, Słowenii). Z kolei w Polsce nie jest tak popularny, jak na to zasługuje. Czas to zmienić! Pierwszy krok to poznanie jego niezwykłych właściwości. A następny wypróbowanie go we własnej kuchni. Jesteś gotowa?

Olej z pestek dyni nadaje się do stosowania w kuchni, w kosmetyce, a także jako domowy, naturalny suplement diety. Bez wątpienia sprawdza się podczas stosowania wewnętrznego, a także od zewnątrz. Może być bezpośrednio nakładany na bolące gardło, czy włosy, gdy nasza fryzura  potrzebuje nawilżenia. Poleca się także przyjmować go codziennie, by wzmocnić odporność i zapobiec wielu chorobom cywilizacyjnym.

Smak i zastosowanie

Olej z dyni ma piękny zielony kolor i orzechowy, zdecydowany smak. Wystarczy, że posmakujesz, a przekonasz się, że daje wiele kulinarnych możliwości.

Co ciekawe, jest bardzo uniwersalny w stosowaniu. Dlatego, kiedy tylko masz taką możliwość, jedz olej z chlebem, sałatką, serem. Spróbuj dodać olej z dyni do deserów, czy ciast. Być może już wkrótce odkryjesz inne ciekawe zastosowania? Do dzieła!

Co kryje olej z pestek dyni?

Największa zaleta oleju z pestek dyni to jego skład.

Okazuje się, że znajdziemy w nim mnóstwo cennych składników:

  • cynk,
  • fosfor,
  • magnez,
  • żelazo,
  • selen,
  • witaminy: A, C, D, E,
  • swalen, tokoferole, barwniki karotenoidowe – silne antyoksydanty,
  • kwasy fenolowe – neutralizują negatywny wpływ wolnych rodników,
  • cenne jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (zwłaszcza kwas linolowy wzmacniający serce i stabilizujący poziom cukru we krwi).
  • fitosterole -działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie.

Olej z pestek dyni ma działanie profilaktycznie i lecznicze.

olej z pestek dyni

Jak działa olej z pestek dyni?

Działanie oleju jest bardzo uniwersalne i wszechstronne. Dobrze wiedzieć, że to jeden z tych produktów, które mogą nam pomóc naprawdę w wielu tematach.

  •  może pomóc w walce z nadciśnieniem, pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi,
  • wzmacnia serce i aortę,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia zawałów i innych chorób serca,
  • sprawdza się w leczeniu infekcji,
  • korzystnie wpływa na wzrok,
  • wzmacnia skórę,
  • przyspiesza jej gojenie,
  • pozytywnie wpływa na włosy,
  • wzmacnia odporność,
  • zmniejsza katar,
  • ogranicza ból gardła,
  • działa przeciwpasożytniczo (ma w składzie alkaloidy, które uszkadzają układ nerwowy pasożytów, pomagając w ich usunięciu),
  • wspomaga trawienie,
  • ma działanie oczyszczające,
  • wspomaga działanie układu moczowego,
  • korzystnie wpływa na samopoczucie i sen,
  • nakładany zewnętrznie sprawdzi się w walce z trądzikiem, rozstępami i cellulitem,
  • błyskawicznie koi i przyspiesza regenerację skóry.

Jak stosować olej z dyni?

Olej z pestek dyni po pierwsze może być stosowany w kuchni na zimno, na przykład dodawany do sałatek lub chleba.

Po drugie możemy go również przyjmować na łyżeczce – 2-3 łyżeczki na dzień przez okres kilku miesięcy.

Po trzecie zewnętrznie – na suchą, podrażnioną skórę lub włosy potrzebujące odżywienia.

Bardzo ważne jest, by wybrać dobry olej. Najlepsze są produkty tłoczone na zimni, nierafinowane, niefiltrowane. Tylko taki produkt gwarantuje, że wszystkie cenne jego właściwości zostaną zachowane.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>