Główne menu

Olejek kamforowy i jego niesamowite właściwości

Nie trzeba sięgać po skomplikowane i drogie preparaty powstające w laboratoriach kosmetycznych, by uzyskać zaplanowane cele. Natura zna wiele tanich, prostych i skutecznych rozwiązań. Jednym z nich jest olejek kamforowy, który może pomóc nam na wiele popularnych dolegliwości.

Co to jest olejek kamforowy?

Olejek kamforowy to naturalna substancja pozyskiwana z dwóch rodzajów drzew: drzewa kamforowego lub drzewa kamforowego z Borneo.

Olejki kamforowe pozyskiwane z obu drzew są do siebie bardzo podobne, posiadają niemal identyczne właściwości zdrowotne.  W czym tkwią zatem różnice? Przede wszystkim w nieco odmiennych aromatach i koncentracji substancji aktywnych.

olejek kamforowy

W olejku kamforowym na szczególną uwagę zasługują następujące substancje:

  • alkohol,
  • borneol,
  • pinen,
  • kamfen,
  • kamfora,
  • terpeny
  • safrol

Olejek kamforowy: właściwości

Olejek z kamfory w wielu regionach świata uważany jest za niezbędny w domowej apteczce. Jego uniwersalne zastosowanie sprawia, że stanowi świetne remedium na wiele dolegliwości, nie tylko zapalenie ucha czy opryszczki:

  • działanie pobudzające – olejek kamforowy korzystnie wpływa na krążenie krwi. Poprawia metabolizm i trawienie, a także wydalanie. To dlatego znajduje zastosowanie w leczeniu zaburzeń układu krążenia i trawienia, a także w okresach braku chęci do działania,
  • działanie wiatropędne – olejek z kamfory świetnie radzi sobie z wzdęciami i uczuciem pełności w brzuchu,
  • działanie znieczulające – skuteczny do znieczulenia miejscowego, powoduje drętwienie nerwów czuciowych w miejscu zastosowania,
  • działanie antyseptyczne, dezynfekujące – odkaża rany, odstrasza owady, chroni przed zepsuciem. Znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu chorób skóry: bakteryjnych i grzybiczych,
  • działanie przeciwskurczowe – daje natychmiastową ulgę,
  • działanie przeciwzapalne i uspokajające – bardzo doceniany w leczeniu wszelkiego rodzaju stanów zapalnych – zewnętrznych i wewnętrznych,  rozluźnia ciało i umysł, daje uczucie spokoju i orzeźwienia.
  • afrodyzjak – olejek kamforowy pobudza te części mózgu, które są odpowiedzialne za libido. Stosowany zewnętrznie pobudza krążenie i pozwala uniknąć kłopotów z erekcją,
  • zapobieganie nerwobólom – olejek zmniejsza nacisk na nerw obwodowy, dzięki temu może przynosić ulgę w cierpieniu.

Olejek kamforowy może być stosowany do pielęgnacji twarzy (trądzik, skóra tłusta), ciała, do masażu pielęgnacyjnego i leczniczego, peelingu ciała, jako dodatek do kominka aromaterapeutycznego i podczas inhalacji.

To nie wszystkie cenne właściwości olejku kamforowego. Jego zastosowanie jest znacznie szersze. Warto jednak dodać kilka słów przestrogi – olejek kamforowy w nadmiarze może być silnie toksyczny, dlatego należy go stosować ostrożnie, najlepiej po konsultacji z lekarzem.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

malinowy dwór konkurs