Owsianka na dzień dobry i…na zdrowie
Warto jeść owsiankę. To prosty, szybki w przygotowaniu i pełnowartościowy posiłek. Można go podawać z wieloma dodatkami, w ten sposób za każdym razem będzie smakowała inaczej. Owsianka to propozycja z kategorii tak zwanych superżywności. Przeczytaj, dlaczego dobrze o niej pamiętać.
Owsianka i owies – jedz na zdrowie
Czy wiedziałaś o tym, że owies (Avena sativa) to jedno z najzdrowszych zbóż na ziemi? Nieporównywalnie wartościowsze niż inne znane?
Zawiera mnóstwo witamin, minerałów i błonnika, a także drogocennych przeciwutleniaczy (zwłaszcza awenantramidy – występująca prawie wyłącznie w owsie, zawiera też polifenole, kwas ferulowy). Przeciwutleniacze działają przeciwzapalnie i chronią przed negatywnym wpływ wolnych rodników, przedwczesnym starzeniem i chorobami.
Owies jest bardzo dobrze tolerowany. Rzadko wywołuje alergię czy nietolerancję. Dla osób z celiakią czy na diecie bezglutenowej dostępny jest w wersji bezglutenowej (oznaczonej znakiem przekreślonego kłosa). Owies w powszechnej sprzedaży jest zazwyczaj zanieczyszczony glutenem.
Najczęściej wybierane są płatki owsiane, które szybko można przygotować, nie wymagają długiego gotowania. Wśród nich dostępne są płatki w wersji błyskawicznej, które wystarczy zalać wodą lub mlekiem.
Płatki owsiane to także często wybierany dodatek do ciastek, babeczek, batonów.
Dlaczego warto jeść owsiankę?
Warto jeść owsiankę, bo:
- pozwala ona zachować prawidłową sylwetkę i obniżyć wagę,
- utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, chroniąc w ten sposób przed podjadaniem,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca,
- pomaga obniżyć ciśnienie krwi za sprawą zwiększenia produkcji tlenku azotu i ułatwienia przepływu krwi, poprzez rozszerzenie naczyń,
- zwiększa uczucie sytości,
- poprawia mikroflorę bakteryjną, wspomaga rozwój dobrych bakterii jelitowych,
- owsianka może zmniejszyć ryzyko wystąpienia astmy dziecięcej,
- reguluje pracę układu pokarmowego, w tym rytm wypróżnień.
Co zawiera owsianka?
Owsianka ma doskonały pod wieloma względami skład. Jest bardzo pożywna.
- jest dobrym źródłem węglowodanów,
- zawiera więcej białka i tłuszczu niż większość zbóż,
- błonnika (w tym cennego beta-glukanu),
- ma mnóstwo minerałów, witamin i przeciwutleniaczy,
- jest źródłem manganu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, cynku, kwasu foliowego, witaminy B1, B5, B3.
W pół szklance płatków owsianych mamy 51 gramów węglowodanów, 13 gramów białka, 8 gramów błonnika i 5 gramów tłuszczu. Taka porcja płatków owsianych to tylko 303 kalorie.
Z czym jeść płatki owsiane?
Płatki owsiane doskonale będą się komponować z:
- jogurtem,
- rodzynkami,
- jabłkami, malinami, borówkami i innymi owocami,
- orzechami,
- kakao,
- marchewką,
- miodem
- pestkami np. dyni,
- a nawet z kawą.
Lubisz owsiankę?
Zostaw komentarz