Główne menu

Owsianka na dzień dobry i…na zdrowie

Warto jeść owsiankę. To prosty, szybki w przygotowaniu i pełnowartościowy posiłek. Można go podawać z wieloma dodatkami, w ten sposób za każdym razem będzie smakowała inaczej. Owsianka to propozycja z kategorii tak zwanych superżywności. Przeczytaj, dlaczego dobrze o niej pamiętać.

Owsianka i owies – jedz na zdrowie

Czy wiedziałaś o tym, że owies (Avena sativa) to jedno z najzdrowszych zbóż na ziemi? Nieporównywalnie wartościowsze niż inne znane?

Zawiera mnóstwo witamin, minerałów i błonnika,  a także drogocennych przeciwutleniaczy (zwłaszcza awenantramidy – występująca prawie wyłącznie w owsie, zawiera też polifenole, kwas ferulowy). Przeciwutleniacze działają przeciwzapalnie i chronią przed negatywnym wpływ wolnych rodników, przedwczesnym starzeniem i chorobami.

Owies jest bardzo dobrze tolerowany. Rzadko wywołuje alergię czy nietolerancję. Dla osób z celiakią czy na diecie bezglutenowej dostępny jest w wersji bezglutenowej (oznaczonej znakiem przekreślonego kłosa). Owies w powszechnej sprzedaży jest zazwyczaj zanieczyszczony glutenem.

Najczęściej wybierane są płatki owsiane, które szybko można przygotować, nie wymagają długiego gotowania. Wśród nich dostępne są płatki w wersji błyskawicznej, które wystarczy zalać wodą lub mlekiem.

Płatki owsiane to także często wybierany dodatek do ciastek, babeczek, batonów.

owsianka

Dlaczego warto jeść owsiankę?

Warto jeść owsiankę, bo:

  • pozwala ona zachować prawidłową sylwetkę i obniżyć wagę,
  • utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, chroniąc w ten sposób przed podjadaniem,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca,
  • pomaga obniżyć ciśnienie krwi za sprawą zwiększenia produkcji tlenku azotu i ułatwienia przepływu krwi, poprzez rozszerzenie naczyń,
  • zwiększa uczucie sytości,
  • poprawia mikroflorę bakteryjną, wspomaga rozwój dobrych bakterii jelitowych,
  • owsianka może zmniejszyć ryzyko wystąpienia astmy dziecięcej,
  • reguluje pracę układu pokarmowego, w tym rytm wypróżnień.

Co zawiera owsianka?

Owsianka ma doskonały pod wieloma względami skład. Jest bardzo pożywna.

  • jest dobrym źródłem węglowodanów,
  • zawiera więcej białka i tłuszczu niż większość zbóż,
  • błonnika (w tym cennego beta-glukanu),
  • ma mnóstwo minerałów, witamin i przeciwutleniaczy,
  • jest źródłem manganu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, cynku, kwasu foliowego, witaminy B1, B5, B3.

W pół szklance płatków owsianych mamy 51 gramów węglowodanów, 13 gramów białka, 8 gramów błonnika i 5 gramów tłuszczu. Taka porcja płatków owsianych to tylko 303 kalorie.

Z czym jeść płatki owsiane?

Płatki owsiane doskonale będą się komponować z:

  • jogurtem,
  • rodzynkami,
  • jabłkami, malinami, borówkami i innymi owocami,
  • orzechami,
  • kakao,
  • marchewką,
  • miodem
  • pestkami np. dyni,
  • a nawet z kawą.

Lubisz owsiankę?

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>