Pączki dietetyczne, bezglutenowe, dla wymagających…słodkie jak trzeba
Tłusty czwartek to czas, kiedy trzeba zjeść pączka. Wiadomo, kto nie sięgnie po ten smakołyk, sam pisze się na nieszczęście. Lepiej zatem nie ryzykować.
Co jednak w sytuacji, kiedy mierzymy się ze specjalnymi potrzebami w tym temacie?
Oto niezawodne przepisy na pączki bezglutenowe, dietetyczne i dla osób o specjalnych wymaganiach: pączki pieczone a nie smażone.
Pączki bezglutenowe przepis
- 0,5 kg uniwersalnej mąki bezglutenowej;
- 1 szklanka mleka;
- 50 g cukru;
- 8 żółtek lub (1 całe jajo i 7 żółtek);
- 70 g roztopionego i ostudzonego masła;
- 50 g świeżych lub 1 opakowanie drożdży instant (np. Oetkera);
- 3 łyżki spirytusu (lub 5-6 łyżek wódki);
- sok i skórka otarta z cytryny lub duży cukier waniliowy (uwaga-trzeba przeczytać czy nie zawiera mąki!) – dla aromatu;
- marmolada na nadzienie według uznania,
- szczypta soli;
- lukier lub cukier puder do posypania;
- 740 g smalcu do smażenia lub 1 litr oleju.
Zaczynamy od rozczynu z drożdży przygotowanego z łyżką cukru, 20 dah mąki i mleka. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, do momentu aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Jeśli chcemy nieco skrócić czas przygotowywania pączków, używamy suchych drożdży i wsypujemy od razu do mąki.
Ucieramy jajko z żółtkiem i cukrem, dodajemy mąkę, rozczyn sik i skórkę z cytryny, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus (nie ma obawy – alkohol wyparuje podczas smażenia, pączki można podać dzieciom). Wyrabiamy przez 3-4 minuty, dodajemy masło i jeszcze chwilę wyrabiamy.
Z ciasta formujemy kulki, rozklepujemy lekko i nakładamy nadzienie, zlepiamy i układamy na papierze do pieczenia posmarowanym olejem. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 20-40 minut do wyrośnięcia. Możemy również wstawić do piekarnika nastawionego na temperaturę około 30 stopni.
Gdy pączki podwoją objętość, rozgrzewamy tłuszcz (powinien być gorący, ale nie na tyle, by pączki się spaliły. Warto wykonać próbę, wrzucając niewielką ilość ciasta). Wrzucamy pączki ns delikatnie wrzący tłuszcz, tak, żeby pływamy. Smażymy do zarumieniania. Układamy na papierze, by odsączyć nadmiar cukru i lukrujemy.
Ekspresowe pączki bezglutenowe z serkiem homogenizowanym
Dużo mniej skomplikowane podczas przygotowania są pączki przygotowywane z serkiem homogenizowanym. Na ich przygotowanie wystarczy około 30 minut.
1 całe jajko
10 g cukru waniliowego
200 g homogenizowanego serka waniliowego
150 g mąki bezglutenowej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
olej
cukier puder do posypania
W misce mieszamy całe jajko, cukier waniliowy, serek homogenizowany i dokładnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę. Mieszamy całość. Na rozgrzany olej wkładaj pączki łyżką, po ostudzeniu polukruj. Smacznego!
9 komentarzy
Jeszcze jak by tak kalorii nie miały t o były by ideałem
Mniami 🙂
Teraz to się zacznie pączkowe obżarstwo
Pychotka aaa
My dziś zwykłe.. tradycyjne robiliśmy
I jak wyszły 🙂
Aż się boję tego paczkowego obżarstwa 🙂
Ja też 🙂
jeszcze dwa dni do środy popielocowej! Trzeba się najeść na zapas xDD
🙂 O tak.