Główne menu

Pączki dietetyczne, bezglutenowe, dla wymagających…słodkie jak trzeba

Tłusty czwartek to czas, kiedy trzeba zjeść pączka. Wiadomo, kto nie sięgnie po ten smakołyk, sam pisze się na nieszczęście. Lepiej zatem nie ryzykować.

Co jednak w sytuacji, kiedy mierzymy się ze specjalnymi potrzebami w tym temacie?

Oto niezawodne przepisy na pączki bezglutenowe, dietetyczne i dla osób o specjalnych wymaganiach: pączki pieczone a nie smażone.

Pączki

 

Pączki bezglutenowe przepis

  • 0,5 kg uniwersalnej mąki bezglutenowej;
  • 1 szklanka mleka;
  • 50 g cukru;
  • 8 żółtek lub (1 całe jajo i 7 żółtek);
  • 70 g roztopionego i ostudzonego masła;
  • 50 g świeżych lub 1 opakowanie drożdży instant (np. Oetkera);
  • 3 łyżki spirytusu (lub 5-6 łyżek wódki);
  • sok i skórka otarta z cytryny lub duży cukier waniliowy (uwaga-trzeba przeczytać czy nie zawiera mąki!) – dla aromatu;
  • marmolada na nadzienie według uznania,
  • szczypta soli;
  • lukier lub cukier puder do posypania;
  • 740 g smalcu do smażenia lub 1 litr oleju.

Zaczynamy od rozczynu z drożdży przygotowanego z łyżką cukru, 20 dah mąki i mleka. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, do momentu aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Jeśli chcemy nieco skrócić czas przygotowywania pączków, używamy suchych drożdży i wsypujemy od razu do mąki.

Ucieramy jajko z żółtkiem i cukrem, dodajemy mąkę, rozczyn sik i skórkę z cytryny, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus (nie ma obawy – alkohol wyparuje podczas smażenia, pączki można podać dzieciom). Wyrabiamy przez 3-4 minuty, dodajemy masło i jeszcze chwilę wyrabiamy.

Z ciasta formujemy kulki, rozklepujemy lekko i nakładamy nadzienie, zlepiamy i układamy na papierze do pieczenia posmarowanym olejem.  Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 20-40 minut do wyrośnięcia. Możemy również wstawić do piekarnika nastawionego na temperaturę około 30 stopni.

Gdy pączki podwoją objętość, rozgrzewamy tłuszcz (powinien być gorący, ale nie na tyle, by pączki się spaliły. Warto wykonać próbę, wrzucając niewielką ilość ciasta). Wrzucamy pączki ns delikatnie wrzący tłuszcz, tak, żeby pływamy. Smażymy do zarumieniania. Układamy na papierze, by odsączyć nadmiar cukru i lukrujemy.

Ekspresowe pączki bezglutenowe z serkiem homogenizowanym

Dużo mniej skomplikowane podczas przygotowania są pączki przygotowywane z serkiem homogenizowanym. Na ich przygotowanie wystarczy około 30 minut.

1 całe jajko
10 g cukru waniliowego
200 g homogenizowanego serka waniliowego
150 g mąki bezglutenowej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
olej
cukier puder do posypania

W misce mieszamy całe jajko, cukier waniliowy, serek homogenizowany i dokładnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę. Mieszamy całość. Na rozgrzany olej wkładaj pączki łyżką, po ostudzeniu polukruj. Smacznego!

pączek 1

Pączki dietetyczne

mąka tortowa (250g)
mleko (100ml)
drożdże (25g)
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka cukru
½ łyżeczki soli
masło (20g)
starta skórka z cytryny
kilka kropli olejku waniliowego
dżem niskosłodzony (100g)
1 łyżeczka cukru pudru do posypania
Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na 15 minut.
Gdy rozczyn jest gotowy, wbijamy do niego jajko i jedno żółtko. Ubijamy, by uzyskać puszystą pianę. Wsypujemy mąkę, dodajemy cytrynę, pół łyżeczki soli i kilka kropel aromatu. Wyrabiamy energicznie co najmniej 5 minut. Dodajemy masło i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie się kleić do rąk. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
Ciasto wykładamy na stolnicę obsypaną mąką i formujemy kulki, wykładamy dżem i sklejamy brzegi. Układamy w sporej odległości obok siebie na blasze i odstawiamy na 1,5 godziny. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem. Tak przygotowany pączek ma około 150 kcal.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>