Pestki dyni właściwości i korzyści zdrowotne
Chcesz zadbać o optymalną ilość magnezu w diecie? Zapomnij o aptece i jej kuszącej propozycji suplementów diety. Zainwestuj w naturalne źródła magnezu, składniki pochodzące z natury, które są szybciej i lepiej wchłaniane niż ich syntetyczne odpowiedniki.
Niewiele osób wie, że pestki dyni właściwości mają pod tym względem niesamowite. Jedna czwarta szklanki zapewnia aż połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. To ważne, bo magnez uczestniczy w sprawnym działaniu układu krążenia, zapewnia dobre funkcjonowanie mięśni i układu kostnego oraz jelit. Jakie jeszcze właściwości mają pestki dyni? Przeczytaj, bo jest tego naprawdę sporo!
Pestki dyni właściwości w pigułce
Pestki dyni to doskonała przekąska, trudno znaleźć lepszą, jest łatwa w przechowywaniu i transporcie, nie wymaga chłodzenia ani specjalnych warunków, może być zawsze pod ręką. Wyróżnia się jednak przede wszystkim składem. Pestki dyni dostarczają długiej listy składników odżywczych od magnezu, manganu, przez miedź, cynk i białka. Poza tym są cennym źródłem fitosteroli, które stanowią ważną broń na wolne rodniki odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się skóry, a nawet zwiększenie ryzyka wystąpienia nowotworów.
Pestki dyni są doskonałym źródłem witaminy K, zawierają L-tryptofan, który jest strażnikiem dobrego snu.
Pestki dyni bogate źródło cynku
Są cennym źródłem cynku, substancji, która jest istotna dla organizmu na wiele sposobów – korzystnie wpływa na odporność, jakość snu, tempo wzrostu, wszystkie zmysły, stan skóry, a nawet funkcje seksualne. Niestety dzisiaj bardzo wiele osób cierpi z powodu niedoboru cynku, który jest wynikiem, między innymi, diety ubogiej w ziarna.
Już niewielki niedobór cynku ma wpływ na zwiększenie podatności na grypę i przeziębienia, syndrom przewlekłego zmęczenia, depresję, obniżoną koncentrację i trądzik. Wysoka zawartość cynku sprawia, że pestki dyni stanowią ważną ochronę przed osteoporozą.
Pestki dyni a roślinne tłuszcze omega 3
Dostarczają wielu cennych kwasów tłuszczowych omega 3 pochodzenia roślinnego (zwłaszcza kwasu alfa-linolenowego lub ALA).
Pestki dyni: właściwości przeciwcukrzycowe
Najnowsze badania sugerują, że pestki dyni wykazują właściwości przeciwcukrzycowe. Okazuje się, że mogą pozytywnie wpływać na gospodarkę insulinową oraz zapobiegać powikłaniom nieleczonej cukrzycy. Ich mocno pozytywny wpływ na zdrowie koncentruje się na zmniejszeniu skutków stresu antyoksydacyjnego.
Pestki dyni: dla kobiet po menopauzie
Pestki dyni warto włączyć również do diety w okresie menopauzy. Dlaczego? Ponieważ dostarczają naturalnych fitoestrogenów, które podnoszą ilość dobrego cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi. Zmniejszają problem z uderzeniami gorąca, bólami stawów oraz redukują inne symptomy towarzyszące przekwitaniu.
Pestki dyni są smaczne. Nadają się do sałatek, chleba, jako przekąska, także po prażeniu. Jedzmy je na zdrowie.
Komentarz ( 1 )
Lubię i jadam, ale tylko same nasiona, jako składnik w potrawach niekoniecznie
za to babcia zawsze mawiała, że pestki dyni daje się dzieciom gdy mają owsiki, czy to działa? To nie wiem