Pieczona brukselka – smaczna i zdrowa
Brukselka to taka mała kapusta, która przez jednych jest uwielbiana, a przez innych od razu odrzucana. Warto jednak rozważyć jej włączenie w menu, bo jest szalenie zdrowa, a do tego odpowiednio przygotowana może być także pyszna. Oto pieczona brukselka, której smak na pewno docenisz. Jest dużo lepszy od warzywa w wersji gotowanej. Wypróbujesz ten przepis?
Brukselka powstała ze skrzyżowania kapusty głowiastej z jarmużem. Jej stolicą jest Belgia, dlatego nazywana jest także kapustą brukselską. Warzywo polecane jest dorosłym i dzieciom. Z jego spożyciem powinny uważać jednak osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy (brukselka zawiera składniki, które mogą utrudniać wchłanianie jodu). Odpowiednio przygotowana będzie nie tylko zdrowa, ale i smaczna.
Najważniejsze zalety brukselki
- brukselka jest łatwo dostępna,
- można ją jeść przez cały rok,
- zawiera mnóstwo witamin: A, C, E, K,
- dostarcza magnezu, żelaza, fosforu, sodu, wapnia, manganu, siarki,
- ma mnóstwo cynku, selenu i potasu,
- warto ją jeść ze względu na zawartość kwasu foliowego, białka i spore ilości błonnika.
Brukselka jest źródłem cennych przeciwutleniaczy (zwłaszcza jednego z nich – kemferolu), które doskonale radzą sobie z usuwaniem wolnych rodników i neutralizacją stresu antyoksydacyjnego. W ten sposób warzywo działa przeciwstarzeniowo, a także wzmacniająco. Chroni przed chorobami i zapewnia dobre samopoczucie. Główny atut, z jakim wiąże się jej spożycie – to skuteczna profilaktyka antynowotworowa.
Jedno z badań pokazało, że spożywanie około 300 gramów brukselki dziennie pozwoliło usunąć uszkodzenia komórek powstałe na skutek działania stresu antyoksydacyjnego o aż 28%.
Zjedzenie brukselki zapewnia sytość na dłużej (duże ilości błonnika). Dodatkowo gwarantuje dobrą pracę jelit i sprawne trawienie.
100 gramów brukselki to tylko 40 kcal.
Pieczona brukselka – Twój pomysł na zdrowe warzywo
Jak szybko przygotować brukselkę? Upiec ją w kuchni w piekarniku.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (grzałka góra i dół)
- Myjemy brukselki i kroimy na pół.
- W misce mieszamy odrobinę oliwy z oliwek, sól, pieprz. Możemy dodać posiekane orzechy włoskie lub starty ser, np. mozzarella. Wkładamy brukselki i całość mieszamy.
- Wykładamy brukselkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy 20-25 minut.
Smacznego!
Zostaw komentarz