Główne menu

Pizza brokułowa poleca się w wersji fit

Nie ma chyba drugiego równie popularnego włoskiego dania, jak pizza. Pizze jemy na całym świecie w nieskończenie wielu odmianach i wersjach. Za co ją tak naprawdę lubimy? I czym możemy zrobić coś, żeby ją nieco odchudzić? Tak, by jedzenie pizzy nie kończyło się gromadzeniem dodatkowych, całkiem zbędnych kalorii? Odpowiedź brzmi
tak. Odkąd dostępne są odchudzone przepisy na pizze można eksperymentować. Jeden z lepszych pomysłów to pizza brokułowa. Jak ją przygotować?

pizza brokułowa

Brokuły są po prostu zdrowe

Można nie doceniać właściwości brokułów, ale przecenić ich nie sposób. Brokuły po prostu są szalenie zdrowe i każde kolejne badanie naukowców to potwierdza. Odpowiednio przyrządzanie, tak, by zachować ich niezwykłe właściwości – działają antynowotworowo (zmniejszając znacząco ryzyko wystąpienia nowotworów), przeciwdziałają anemii, chronią żołądek (zapobiegając wrzodom). Są także strażnikiem optymalnego poziomu cukru we krwi. Stabilizują poziom glukozy, co znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, jest także korzystne dla osób, u których już rozwinie się choroba.

Najważniejsze jest jednak to, że brokuły posiadają naprawdę dobry skład. Zawierają mnóstwo witamin (np. witaminy C, B2), mikroelementów i przeciwutleniaczy. Dzięki temu, że walczą z wolnymi rodnikami, pozwalają na dłużej zachować młody i piękny wygląd, sprzyjają dbaniu o gładką i młodą skórę, pozwalają też zapobiegać starzeniu.

Jednak to, co równie istotne, a nawet bardziej znaczące, chronią przed stanem zapalnym, który jest przyczyną właściwie wszystkich chorób.

Mają świetny skład

Brokuły warto jeść z powodu wysokiej zawartości potasu, składnika niezbędnego dla osób mających problem z wysokim ciśnieniem krwi. W ogóle brokuły są dobre dla serca, co udowodniło badanie, dzięki systematycznemu jedzeniu brokułów znacząca zmniejszamy ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Podstawowy składnik zawarty w brokułach, którego próżno szukać gdzie indziej to sulforafan – substancja o działaniu antynowotworowym (chroni przed nowotworem piersi, prostaty, jelita grubego i płuc). Poza tym składnik ten może skutecznie walczyć z bakteriami Helicobacter pylori, które niestety są odpowiedzialne za rozwój wielu stanów chorobowych układ pokarmowego.

Dzięki temu, że zielone różyczki zawierają siarkę, wspomagają produkcję glutationu wyścielającego jelita. W ten sposób brokuł dba o integralność struktur jelitowych i jak wielokrotnie udowodniono wzmacnia odporność.

Poza tym brokuły wpływają korzystnie na stan wzroku – za sprawą zawartości luteiny i zeaksantyny.

Brokuły są szczególnie dobre dla zdrowia kobiet, mogą bowiem zmniejszać skutki wahań hormonalnych. Badania pokazały, że zawierają indolo-3-karbinolem (I3C), który działa jak estragon i może wspomóc równoważenie poziomu hormonów.

Jedząc brokuły, nie musimy obawiać się o nadmierne kalorie. W 100 gramach zielonego warzywa znajdziemy tylko 35 kcal.

Jak przygotować pizzę brokułową?

Zastanawiasz się, jak zatem połączyć brokuły, które zupełnie nie kojarzą się z pizzą? Jak odchudzić pizzę i wykorzystać w niej długą listę niezwykle skutecznych właściwości prozdrowotnych brokułów? Oto propozycja.

Brokuł może wieńczyć pizzę. Możemy go podać po prostu układając warzywa na ulubionych dodatkach. Można przygotować sos brokułowy do pizzy, ale chyba najlepszy sposób to wykorzystanie brokułu do przyrządzenia spodu pizzy.

Jak przygotować brokułowy spód do pizzy?

Łączymy:

  • 400 gramów brokułów,
  • 3 jajka
  • 100 gramów ulubionego sera (możemy połączyć dwa gatunki, na przykład mozzarellę i parmezan),
  • sól, pieprz i inne przyprawy do smaku.

Brokuły gotujemy na parze, rozdrabniamy, łączymy z jajkiem, serem i przyprawami. Formujemy ciasto, wykładamy na blachę i pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni (grzałka góra-dół).

Następnie układamy na pizzy ulubione dodatki i pieczemy do momentu aż będą gorące lub ser się roztopi.

Możemy też użyć surowego brokuła, zetrzeć go drobno na tarce i piec nieco dłużej przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>