Główne menu

Pizza z patelni – HIT, w którym się zakochasz

Znam chyba tylko dwie osoby, które nie lubią pizzy. Większość bliższych lub dalszych znajomych jednak uwielbia ten tradycyjny włoski przysmak. Tym bardziej, że można go przygotować na setki sposobów, z wieloma dodatkami. Od jakiegoś czasu bardzo popularna jest pizza z patelni. To prawdziwy HIT. Warto przetestować poniższe przepisy.

Pizza z patelni – szybka i prosta

Zalety pizzy z patelni:

  • jest szybka w przygotowaniu (ciasto w zależności od wybranego przepisu – nie musi wyrastać)
  • nie potrzeba piekarnika (wystarczy patelnia)
  • smakuje jak prawdziwa włoska pizza

Przepis na pizzę z patelni dla 3 osób

Ciasto (przepis numer 1) – na cienkie i chrupiące ciasto, BEZ WYRASTANIA

  • 300 gramów mąki
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól do smaku

Ciasto (przepis numer 2) – na puszyste, grubsze ciasto, z WYRASTANIEM

  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sos:

  • puszka przecieru
  • łyżka oliwy
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz

Dodatki:

  • wedle uznania, na przykład ser, wędlina.

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, wyrabiamy. Dzielimy na trzy porcje, każdą część wałkujemy na cienki placek w formie okręgu (otrzymamy w ten sposób trzy spody pizzy). Zimną patelnię smarujemy olejem, kładziemy rozwałkowany płat, stawiamy na gaz,  czekając aż płat się zarumieni, odwracamy na drugą stronę. Na stronie przyrumienionej nanosimy wcześniej przygotowany sos, dodatki. Smażymy aż roztopi się ser, podajemy gorącą.

Pizza z patelni

 

Jeżeli korzystasz z drugiego przepisu na ciasto, przygotowanie będzie nieco inne. W misce rozpuszczamy drożdże z 3 łyżkami wody, odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy mąkę, olej, sól i połowę pozostałej wody. Wyrabiamy ciasto, tak, by uzyskać sprężystą masę. Podczas wyrabiania dodajemy pozostałą wodę, w taki sposób, by nie uzyskać zbyt mokrego ciasta (ciasto powinno wyglądać jak to na pierogi). Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wałkujemy ciasto na placki wielkości patelni. Przekładamy placek na wysmarowaną olejem patelnię i smażymy około 4 minuty. Po tym czasie dodajemy sos na pizzę i dodatki i smażymy jeszcze 5 minut.

Gotowe! Smacznego!

 

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>