Placki z dyni – najsmaczniejsze przepisy
Puszyste, proste i szybkie w przygotowaniu placki z dyni? Oto przepisy, które warto wypróbować. Na śniadanie, podwieczorek, a także obiad. Który wybierasz – na słodko czy wytrawnie?
Sezon na dynie
Sezon na dynie trwa od września do listopada. Jest wystarczająco długi, by zadbać o przygotowanie z pomarańczowego warzywa mnóstwo smakołyków. Można zrobić z dyni zupę, muffiny, ciasto, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników.
Jednym z prostszych pomysłów zasługujących na realizację są placki z dyni, które świetnie sprawdzą się jako posiłek dla dorosłych i dzieci.
Kilka słów o królowej
Dynia to bardzo dobrze znane warzywo, uprawiane przez Inków już 4000 lat przed naszą erą. Do Europy trafiła w XVI wieku. Co ciekawe jednak na popularności zyskała dynia stosunkowo niedawno. Już od kilku lat gości na naszych polskich stołach pod wieloma postaciami.
To dobrze, bo dynia jest szalenie zdrowa. Skutecznie wzmacnia odporność, wspomaga trawienie, korzystnie wpływa na wygląd i samopoczucie. Dodatkowo pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi, dlatego korzystnie wpływa na kondycję serca. Zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych – witaminę A, B, C, E, kwas foliowy, wapń, magnez, selen i niacynę.
Dynia zawiera też sporo błonnika, pozwalającego zachować na dłużej sytość i unikać podjadania.
Placki z dyni – najlepsze przepisy
Placki z dyni można przygotować w wersji na słodko lub na słono. Poniżej dwa sprawdzone przepisy – w wersji słodkiej i wytrawnej.
Placki z puree
Będziesz potrzebować:
- szklankę mąki
- pół szklanki miąższu (musu) dyni. Dynię myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Po wystudzeniu dokładnie blendujemy, aż powstanie puree.
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczkę mielonego cynamonu
- 2 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 3 łyżki masła
- szklanka mleka
- 3 duże jajka
W jednej misce wymieszaj produkty suche (mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, itd)., w drugiej połącz dynię, roztopione masło, mleko, jajka. Następnie wymieszaj wszystkie produkty mokre mikserem i pomału dodawaj do nich produkty suche. Gdy wszystkie produkty się połączą, rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę oleju i nakładaj ciasto na patelnię, smażąc z dwóch stron na rumiano. Podawaj z cukrem pudrem, czekoladą lub innymi dodatkami.
Placki z dyni surowej
Można też przygotować placki szybciej, wykorzystując do tego celu surową, startą na tarce dynię.
- 2 szklanki startej na tarce dyni
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 1 jajko,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki mąki,
W dużej misce wymieszaj dynię, parmezan, rozmaryn i jajko, dodaj mąkę, sól i pieprz, a także proszek do pieczenia. Następnie wymieszaj wszystko do połączenia składników. Potem rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Na koniec nakładaj porcję ciasta i smaż po 3-4 minuty z każdej strony.
Gotowe!
Zostaw komentarz