Główne menu

Płatki drożdżowe – właściwości, które warto wykorzystać!

Płatki drożdżowe to nie drożdże, które wykorzystujemy do wypieków. To prawdziwa bomba witaminowa, którą warto dodawać do wielu codziennie spożywanych dań – sałatek, kanapek, sosów, itd. Nadają posiłkom lekko serowo-orzechowy smak. Jednak to nie wszystko. Co równie istotne wzmacniają odporność i uzupełniają niedobory witaminy B! Są po prostu niezastąpione, w diecie wegan stosowane jako zamiennik…sera.

płatki drożdżowe

Płatki drożdżowe, nieaktywne drożdże

Saccharomyces cerevisiae to gatunek drożdży stosowany na szeroką skalę w piekarnictwie. Wyróżnia się trzy główne rodzaje drożdży:

  • piekarnicze – kupuje się je świeże lub suche, nadają pulchności i charakterystycznego smaku wypiekom drożdżowym,
  • piwne – służą do warzenia piwa, mają gorzki smak,
  • drożdże odżywcze – nieaktywne (niemające zdolności do pączkowania, rozmnażania się), nie żyją w produkcie końcowym, mają orzechowo-serowy smak. Hoduje się je przez kilka dni na pożywce bogatej w cukier, np. melasie. Następnie poddaje się je dezaktywacji, zbiera się je i myje, a na koniec pakuje. W ten sposób finalny produkt zawiera tylko witaminy i minerały, które powstały w drożdżach w trakcie ich wzrostu.

Płatki drożdżowe dostępne są w wersji sypkiej. Najczęściej można je kupić w dziale z przyprawami lub ze zdrową żywnością.

Drożdże nieaktywne to samo zdrowie?

Płatki drożdżowe to naturalny produkt, który ma niewielką zawartość kalorii, sodu, nie ma w składzie cukru, tłuszczu. Są naturalnie wegańskie i bezglutenowe (*chyba, że zawierają słód jęczmienny, jako dodatek, wtedy nie są wolne od glutenu i osoby nietolerujące glutenu powinny zachować szczególną ostrożność).

Dlaczego warto je jeść?

Powodów jest całe mnóstwo:

  • dostarczają wartościowego białka (mają 9 niezbędnych aminokwasów, których człowiek nie umie sam wyprodukować, dlatego musi pozyskiwać go z pożywienia), 1 łyżka stołowa zawiera 2 gramy białka,
  • są cennym źródłem witaminy B (B12 – niezbędna do zdrowego układu nerwowego, sprawnego metabolizmu, produkcji DNA, tworzenia czerwonych krwinek, do tego witaminy B6, B1, B2, B3, itd). Co istotne i co warto wiedzieć, że niedobór witamin z grupy B powoduje zmęczenie, wypadanie włosów, wahania nastrojów, zaburzenia snu.
  • dostarczają witaminy C,
  • zawierają cynk, selen, mangan, żelazo,
  • mają w składzie przeciwutleniacze, które pozwalają walczyć ze szkodliwymi wolnymi rodnikami, odpowiadającymi za wiele chorób i przedwczesne starzenie. Pomagają też pozbywać się toksyn. Dzięki temu chronią przed wieloma problemami przewlekłymi, w tym nowotworami.

Drożdże nieaktywne pozwalają uzupełnić niedobory witaminy B12 u wegan. Już jedna łyżka dziennie zaspokaja zapotrzebowanie na tę witaminę u osób niejedzących mięsa (co wykazało przeprowadzone badanie).

O czym warto pamiętać to również to, że zawierają dwa główne węglowodany – alfa-mannan i beta-glukan – które, jak wykazały badania, zmniejszają częstotliwość wystąpienia chorób wywołanych przez bakterie. Zatrzymują tendencję do przyczepiania się bakterii do ściana jelit, pobudzają komórki odpornościowe do lepszej walki z czynnikiem chorobotwórczym i po trzecie – zmniejszają negatywne działanie toksyn.

Płatki drożdżowe działają na wiele sposobów:

  • przeciwwirusowo,
  • antybakteryjnie,
  • wzmacniają odporność.

Na rynku dostępne są produkty dodatkowo wzbogacone w witaminy i minerały.

Płatki drożdżowe nie tylko wzmacniają odporność, świetnie wpływają też na wygląd włosów, skóry i paznokci.  Przyspieszają regenerację, odżywiają, wspomagają walkę z trądzikiem. Są po prostu niezastąpione, jeśli chodzi o cały dobrostan organizmu.

Co jeszcze? Ano to, że wysoka zawartość błonnika sprawia, że płatki drożdżowe wspomagają trawienie. Dlatego płatki są też dobrym produktem w diecie osób odchudzających się i dbających o linię.

Znacie ten produkt?

    Komentarz ( 1 )

  • Królowa Karo

    Moja babcia kiedyś pijała mleko z drożdżami, pewnie takimi właśnie. A da się je kupić w każdym sklepie?

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>