Płatki drożdżowe – właściwości, które warto wykorzystać!
Płatki drożdżowe to nie drożdże, które wykorzystujemy do wypieków. To prawdziwa bomba witaminowa, którą warto dodawać do wielu codziennie spożywanych dań – sałatek, kanapek, sosów, itd. Nadają posiłkom lekko serowo-orzechowy smak. Jednak to nie wszystko. Co równie istotne wzmacniają odporność i uzupełniają niedobory witaminy B! Są po prostu niezastąpione, w diecie wegan stosowane jako zamiennik…sera.
Płatki drożdżowe, nieaktywne drożdże
Saccharomyces cerevisiae to gatunek drożdży stosowany na szeroką skalę w piekarnictwie. Wyróżnia się trzy główne rodzaje drożdży:
- piekarnicze – kupuje się je świeże lub suche, nadają pulchności i charakterystycznego smaku wypiekom drożdżowym,
- piwne – służą do warzenia piwa, mają gorzki smak,
- drożdże odżywcze – nieaktywne (niemające zdolności do pączkowania, rozmnażania się), nie żyją w produkcie końcowym, mają orzechowo-serowy smak. Hoduje się je przez kilka dni na pożywce bogatej w cukier, np. melasie. Następnie poddaje się je dezaktywacji, zbiera się je i myje, a na koniec pakuje. W ten sposób finalny produkt zawiera tylko witaminy i minerały, które powstały w drożdżach w trakcie ich wzrostu.
Płatki drożdżowe dostępne są w wersji sypkiej. Najczęściej można je kupić w dziale z przyprawami lub ze zdrową żywnością.
Drożdże nieaktywne to samo zdrowie?
Płatki drożdżowe to naturalny produkt, który ma niewielką zawartość kalorii, sodu, nie ma w składzie cukru, tłuszczu. Są naturalnie wegańskie i bezglutenowe (*chyba, że zawierają słód jęczmienny, jako dodatek, wtedy nie są wolne od glutenu i osoby nietolerujące glutenu powinny zachować szczególną ostrożność).
Dlaczego warto je jeść?
Powodów jest całe mnóstwo:
- dostarczają wartościowego białka (mają 9 niezbędnych aminokwasów, których człowiek nie umie sam wyprodukować, dlatego musi pozyskiwać go z pożywienia), 1 łyżka stołowa zawiera 2 gramy białka,
- są cennym źródłem witaminy B (B12 – niezbędna do zdrowego układu nerwowego, sprawnego metabolizmu, produkcji DNA, tworzenia czerwonych krwinek, do tego witaminy B6, B1, B2, B3, itd). Co istotne i co warto wiedzieć, że niedobór witamin z grupy B powoduje zmęczenie, wypadanie włosów, wahania nastrojów, zaburzenia snu.
- dostarczają witaminy C,
- zawierają cynk, selen, mangan, żelazo,
- mają w składzie przeciwutleniacze, które pozwalają walczyć ze szkodliwymi wolnymi rodnikami, odpowiadającymi za wiele chorób i przedwczesne starzenie. Pomagają też pozbywać się toksyn. Dzięki temu chronią przed wieloma problemami przewlekłymi, w tym nowotworami.
Drożdże nieaktywne pozwalają uzupełnić niedobory witaminy B12 u wegan. Już jedna łyżka dziennie zaspokaja zapotrzebowanie na tę witaminę u osób niejedzących mięsa (co wykazało przeprowadzone badanie).
O czym warto pamiętać to również to, że zawierają dwa główne węglowodany – alfa-mannan i beta-glukan – które, jak wykazały badania, zmniejszają częstotliwość wystąpienia chorób wywołanych przez bakterie. Zatrzymują tendencję do przyczepiania się bakterii do ściana jelit, pobudzają komórki odpornościowe do lepszej walki z czynnikiem chorobotwórczym i po trzecie – zmniejszają negatywne działanie toksyn.
Płatki drożdżowe działają na wiele sposobów:
- przeciwwirusowo,
- antybakteryjnie,
- wzmacniają odporność.
Na rynku dostępne są produkty dodatkowo wzbogacone w witaminy i minerały.
Płatki drożdżowe nie tylko wzmacniają odporność, świetnie wpływają też na wygląd włosów, skóry i paznokci. Przyspieszają regenerację, odżywiają, wspomagają walkę z trądzikiem. Są po prostu niezastąpione, jeśli chodzi o cały dobrostan organizmu.
Co jeszcze? Ano to, że wysoka zawartość błonnika sprawia, że płatki drożdżowe wspomagają trawienie. Dlatego płatki są też dobrym produktem w diecie osób odchudzających się i dbających o linię.
Znacie ten produkt?
Komentarz ( 1 )
Moja babcia kiedyś pijała mleko z drożdżami, pewnie takimi właśnie. A da się je kupić w każdym sklepie?