Po czym poznać, że lody były dwukrotnie mrożone?
Gdy za oknem żar leje się z nieba, chłodzimy się na wiele sposobów. Jedną z przyjemniejszych metod jest jedzenie lodów. Niestety nawet ta beztroska przyjemność może się latem skończyć w najlepszym wypadku rozstrojem żołądka. Taki będzie finał, jeśli zjemy lody, które zostały zamrożone po rozmrożeniu. Jak stwierdzić, że mamy do czynienia z niskiej jakości produktem?
Według TNS OBOP, lody to ulubiony deser Polaków. Najchętniej jemy lody śmietankowe.
Jak rozpoznać, że lód został zamrożony po rozmrożeniu?
Niestety nie jesteśmy w stanie stwierdzić tego przed zakupem. Lody są sprzedawane opakowane, co utrudnia ocenę ich jakości. To, co możemy sprawdzić, to data przydatności do spożycia. Możemy przyjrzeć się, w jakich warunkach sprzedawane są lody. Mniejszym ryzykiem jest zazwyczaj kupno lodów w dużym sklepie niż u lokalnego niewielkiego sprzedawcy przenoszącego lody w małej lodówce na plaży.
Warto obejrzeć też opakowanie lodu – jeśli jest zdeformowane, pogniecione, kupno takiego lodu to nie najlepszy pomysł.
Lody należy obejrzeć także tuż przed spożyciem, co pozwoli nam stwierdzić, czy nadają się do jedzenia.
Lód był dwa razy mrożony i nie powinien być jedzony, jeśli:
- nie tworzy jednolitej konstrukcji,
- jest pokruszony,
- na powierzchni lodów znajduje się szron.
Dlaczego lepiej nie jeść dwukrotnie mrożonych lodów?
Zjedzenie dwukrotnie mrożonych lodów, czyli produktu, który nie był przechowywany w dobrych warunkach, grozi spożyciem chorobotwórczych drobnoustrojów, w tym salmonelli. Latem niestety nietrudno o zatrucie lodami. Typowe objawy to ból brzucha, nudności, wymioty, złe samopoczucie, a nawet gorączka.
Niestety o rozmrożenie lodów i rozwój bakterii łatwo również podczas transportowania ich ze sklepu do domu. Dlatego podczas zakupów wkładajmy lody na końcu do koszyka, unikajmy sklepów, gdzie są duże kolejki, przenośmy lody w specjalnych torbach izolujących i od razu po przybyciu do domu schowajmy je do zamrażalnika. Najlepiej kupować lody w sklepie znajdującym się możliwie blisko domu. To może nam pomóc zmniejszyć ryzyko rozmrożenia lodów.
Smacznego!
5 komentarzy
Obecnie powstaje coraz więcej miejsc z lodami rzemieślniczymi, które prześcigają się w tworzeniu fantazyjnych smaków. Ilość klientów i długie kolejki mogą być minusem, ale w takim miejscu mamy pewność, że lody są świeże i warte czekania w kolejce 🙂
Jak ja uwielbiam lody! Wszystkie 😀
Nie miałam pojęcia, ze lody dwukrotnie mrożone moga byc groźne 🙁
Najgorsze jest to, że takie sytuacje mają miejsce. Idziesz do sklepu, kupujesz lody i nie wiesz co się z nimi działo…
Ja się odzywam bo tak chciałam i nie wiem czy przypadkiem nie przesadzacie trochę tak z tymi lodami. Ja już nie raz jadłam zamrażane i rozmrażane lody a jakoś nic mi się nie stało.