Główne menu

Pokrzywa: właściwości niedoceniane i zapomniane

To niesamowite, jak wiele cennych roślin mamy na wyciągnięcie ręki, a ignorujemy ich niebywałą moc. Wiele z nich rośnie zapomnianych na łąkach, na poboczach, niektóre uważane są za całkiem zbędne – tak jak pokrzywa kojarzona z parzącym zielskiem. Tymczasem właśnie ona jest źródłem cennych witamin, mikroelementów i składników, które mogą wspomóc nasze starania o zachowania zdrowego i pięknego ciała. Jakie właściwości ma pokrzywa? Co zrobić, by korzystać z jej walorów?

Pokrzywa

Pokrzywa – właściwości lecznicze

Najcenniejsze w pokrzywie są liście i korzenie, które są źródłem witamin: C, K, B2, B5, żelaza, magnezu i potasu. Znajdziemy w nich również duże ilości beta karotenu i chlorofilu.

 

Pokrzywa do picia

Czujesz się osłabiona, zmęczona, nie masz siły na nic? Pij herbatę z pokrzywy – najlepiej ze świeżych liści. Zimą natomiast sięgaj po pokrzywę suszoną, która rozgrzeje i poprawi odporność.

Jak przygotować napar z pokrzywy? Wystarczy zalać liście lub gotową torebkę i parzyć pod przykryciem przez 10 minut. Tak przygotowana herbatka z pokrzywy jest w pełni bezpieczna i może być pita kilka razy dziennie (uwaga, może działać moczopędnie).

Pokrzywa do picia najwięcej korzyści przyniesie z rana. Warto ją pić właśnie o tej porze dnia.

Pokrzywa zwyczajna właściwości

Pokrzywa ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Przede wszystkim:

  • wzmacnia włosy i paznokcie,
  • walczy z przetłuszczaniem skóry i włosów,
  • powstrzymuje wypadanie włosów,
  • dba o stan skóry głowy,
  • chroni przed łupieżem,
  • przyspiesza metabolizm, ułatwia zachowanie szczupłej sylwetki,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • łagodzi stresy,
  • przeciwdziała apatiom,
  • oczyszcza organizm,
  • naturalnie wzmacnia układ odporności,
  • wzmacnia wątrobę,
  • pomaga w reumatyzmie.

Młody sok z pokrzywy stosowany zewnętrznie ułatwia gojenie ran i działa bakteriobójczo. Można przygotować go samodzielnie (na przełomie kwietnia i maja) lub kupić w dobrych sklepach zielarskich. Pokrzywę można wykorzystać w daniach obiadowych jako zastępnik szpinaku oraz w cieście. Warto zapoznać się z jej ciekawym smakiem i korzystać z niezliczonych walorów zdrowotnych!

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>