Pokrzywa: właściwości niedoceniane i zapomniane
To niesamowite, jak wiele cennych roślin mamy na wyciągnięcie ręki, a ignorujemy ich niebywałą moc. Wiele z nich rośnie zapomnianych na łąkach, na poboczach, niektóre uważane są za całkiem zbędne – tak jak pokrzywa kojarzona z parzącym zielskiem. Tymczasem właśnie ona jest źródłem cennych witamin, mikroelementów i składników, które mogą wspomóc nasze starania o zachowania zdrowego i pięknego ciała. Jakie właściwości ma pokrzywa? Co zrobić, by korzystać z jej walorów?
Pokrzywa – właściwości lecznicze
Najcenniejsze w pokrzywie są liście i korzenie, które są źródłem witamin: C, K, B2, B5, żelaza, magnezu i potasu. Znajdziemy w nich również duże ilości beta karotenu i chlorofilu.
Pokrzywa do picia
Czujesz się osłabiona, zmęczona, nie masz siły na nic? Pij herbatę z pokrzywy – najlepiej ze świeżych liści. Zimą natomiast sięgaj po pokrzywę suszoną, która rozgrzeje i poprawi odporność.
Jak przygotować napar z pokrzywy? Wystarczy zalać liście lub gotową torebkę i parzyć pod przykryciem przez 10 minut. Tak przygotowana herbatka z pokrzywy jest w pełni bezpieczna i może być pita kilka razy dziennie (uwaga, może działać moczopędnie).
Pokrzywa do picia najwięcej korzyści przyniesie z rana. Warto ją pić właśnie o tej porze dnia.
Pokrzywa zwyczajna właściwości
Pokrzywa ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Przede wszystkim:
- wzmacnia włosy i paznokcie,
- walczy z przetłuszczaniem skóry i włosów,
- powstrzymuje wypadanie włosów,
- dba o stan skóry głowy,
- chroni przed łupieżem,
- przyspiesza metabolizm, ułatwia zachowanie szczupłej sylwetki,
- obniża poziom cukru we krwi,
- łagodzi stresy,
- przeciwdziała apatiom,
- oczyszcza organizm,
- naturalnie wzmacnia układ odporności,
- wzmacnia wątrobę,
- pomaga w reumatyzmie.
Młody sok z pokrzywy stosowany zewnętrznie ułatwia gojenie ran i działa bakteriobójczo. Można przygotować go samodzielnie (na przełomie kwietnia i maja) lub kupić w dobrych sklepach zielarskich. Pokrzywę można wykorzystać w daniach obiadowych jako zastępnik szpinaku oraz w cieście. Warto zapoznać się z jej ciekawym smakiem i korzystać z niezliczonych walorów zdrowotnych!
Zostaw komentarz