Pomysł na ciasteczka – 3 przepisy, które zawsze się udają
Nic nie smakuje tak dobrze, jak kruche domowe ciasteczka z gorącą herbatą czy czekoladą w jesienny wieczór. Prawda? Dobra wiadomość jest taka, że można przygotować je szybko i skuteczne, sięgając po niezawodne przepisy. W ten sposób zyskamy ciacha o doskonałym składzie i świetnym smaku. Wypróbuj te przepisy! Udają się każdemu. Najlepsze pomysły na ciasteczka – poniżej.
Pomysł na ciasteczka. Ciasteczka mocno czekoladowe
To jeden z tych przepisów, w którym nie sposób się nie zakochać. Dzięki niemu przygotujesz megaczekoladowe ciasteczka. W pierwszej chwili chrupiące, a później rozpływające się w ustach. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, doskonale popękane…Takie jak polubisz!
Przepis jest bardzo prosty.
Będziesz potrzebować:
- 200 gramów gorzkiej czekolady,
- 60 gramów masła,
- 150 gramów cukru,
- 2 jajka,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 gramów mąki,
- ulubione orzechy lub rodzynki.
W garnku rozpuść czekoladę i masło. Potem odstaw do ostudzenia. Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej dokładnie ubij je z cukrem przez około 8 minut.
Kolejno do jajek dodaj masę czekoladową, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Możesz dodać też posiekane orzechy, żurawinę lub rodzynki, jednak nie musisz. To zależy od Ciebie.
Wykładaj ciasto łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie piecz w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Ciasteczka, będą już gotowe, powinny być miękkie w środku.
Uwaga – ciasteczka wychodzą naprawdę mocno czekoladowe! Trudno się od nich oderwać.
Kruche ciasteczka z czekoladą
Jeśli lubisz czekoladę, ale wolisz ją jako dodatek, a nie składnik podstawowy, to dobrym wyborem będą dla Ciebie ciasteczka z dodatkiem czekolady – posiekanej samodzielnie lub kupionej w wersji gotowej – drobnych groszków.
Przepis na takie maślane ciasteczka z kawałkami czekolady jest szalenie prosty. Będziesz potrzebować:
- 120 gramów masła,
- 250 gramów mąki,
- pół szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- jajko.
Na początku zmiksuj masło z cukrem, potem dodaj jajko i znowu wymieszaj mikserem. Kolejno wrzuć mąkę i proszek do pieczenia, wszystko połącz, dokładnie mieszając. Na sam koniec dodaj kawałki czekolady i połącz je łyżką z ciastem – nie używaj w tym momencie już miksera.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciastka około 8 do 12 minut – w zależności od wielkości.
Klasyczne maślane ciasteczka
I na koniec pomysł na ciasteczka maślane. Klasyczne, smaczne, idealne. To najprostszy możliwy przepis.
Przygotuj:
- 250 gramów mąki,
- 190 gramów masła,
- 1 żółtko,
- 80 gramów cukru pudru.
Zacznij od pokrojenia zimnego masła na mniejsze kawałki. Ze wszystkich składników z przepisu zagnieć ciasto. Włóż owinięte folią spożywczą ciasto na około godzinę do lodówki. Następnie krótko ugniataj ciasto i wałkuj, wykrawaj ulubione kształty. Na koniec układaj na blasze, pamiętając o zachowaniu odstępów.
Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Zostaw komentarz