Główne menu

Co powinna jeść kobieta po trzydziestce? Tego nie może zabraknąć w Twojej kuchni!

Jagody – dlaczego warto je jeść?

Jagody to zdrowa i smaczna przekąska, która ma niewiele kalorii. Warto je jeść, bo są cennym źródłem antocyjanów i fenoli, świetnie regulują trawienie, poprawiają wzrok oraz spowalniają proces starzenia się skóry. Można je włączać w menu w wersji świeżej, mrożonej, suszonej, jako przetwory.

Mogą być również stosowane w okresie przeziębień i infekcji, bo świetnie radzą sobie z bakteriami i odtruwają organizm. Poza tym przeciwdziałają anemii, na którą narażone są przede wszystkim kobiety oraz regulują poziom cukru we krwi, dlatego sprzyjają utrzymaniu zdrowej i pięknej sylwetki. Warto je mieć pod ręką, jeśli chcemy wyleczyć zatrucie, biegunki, pożegnać bóle brzucha i nudności.

Migdały – przekąska dla kobiet po 30-stce

SONY DSCKiedy tylko możesz, chrup migdały. Jeśli nie lubisz ich samych, wybieraj migdały oblane dobrej jakości gorzką czekoladą, która jest świetnym źródłem antyoksydantów.

Migdały to źródło wapnia – budulca kości i zębów. Według badań 90% kobiet po ukończeniu 20-stychn urodzin spożywa niewystarczającą ilość wapnia.

Są również bogate w żelazo, na którego braki cierpi wiele pań na różnym etapie swojego życia, często nawet o tym nie wiedząc (przeczytaj więcej). Migdały są polecane również dla osób żyjących szybko, często w stresie. Są bardzo ważnym źródłem magnezu. Poza tym chronią przed zawałem i miażdżycą. Zawierają również cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, których nie może zabraknąć w codziennej diecie.

Kasze po trzydziestce

Kasze pomału wracają do łask. Nadal jednak są zbyt rzadko spożywane i obdarzane są zbyt małą uwagą niż na to zasługują. Tymczasem w kuchni warto mieć co najmniej po jednym opakowaniu kaszy jaglanej i gryczanej (najlepiej niepalonej), bo są świetnym dodatkiem do dań oraz idealnym składnikiem, który można wykorzystać w roli głównej.

Kasze to kopalnia cennych składników. Zawierają od 10 do 16 gramów białka. Jest to białko lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż i jest bogate w lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytworzy.

Kasza gryczana jest pełna witamin, soli mineralnych, błonnika. Nie zakwasza organizmu, posiada aż 5,9 g błonnika w 100gramach.

Kasza jaglana z prosa to jedna z najzdrowszych i najstarszych kasz. Podobnie jak kasza gryczana jest zasadotwórcza, dlatego nie zakwasza organizmu. Można ją spożywać na słodko i słono. Zawiera mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajanego białka. Poza tym jest cennym źródłem witamin z grupy B, miedzi i żelaza, które są niezwykle ważne w diecie dojrzałej kobiety.

Kasza jaglana zawiera krzemionkę, która ma świetny wpływ na stan włosów, skóry i paznokci oraz poprawę przemiany materii. Z kolei witamina E i lecytyna dobrze wpływają na pamięć i koncentrację.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>