Co powinna jeść kobieta po trzydziestce? Tego nie może zabraknąć w Twojej kuchni!
Jagody – dlaczego warto je jeść?
Jagody to zdrowa i smaczna przekąska, która ma niewiele kalorii. Warto je jeść, bo są cennym źródłem antocyjanów i fenoli, świetnie regulują trawienie, poprawiają wzrok oraz spowalniają proces starzenia się skóry. Można je włączać w menu w wersji świeżej, mrożonej, suszonej, jako przetwory.
Mogą być również stosowane w okresie przeziębień i infekcji, bo świetnie radzą sobie z bakteriami i odtruwają organizm. Poza tym przeciwdziałają anemii, na którą narażone są przede wszystkim kobiety oraz regulują poziom cukru we krwi, dlatego sprzyjają utrzymaniu zdrowej i pięknej sylwetki. Warto je mieć pod ręką, jeśli chcemy wyleczyć zatrucie, biegunki, pożegnać bóle brzucha i nudności.
Migdały – przekąska dla kobiet po 30-stce
Kiedy tylko możesz, chrup migdały. Jeśli nie lubisz ich samych, wybieraj migdały oblane dobrej jakości gorzką czekoladą, która jest świetnym źródłem antyoksydantów.
Migdały to źródło wapnia – budulca kości i zębów. Według badań 90% kobiet po ukończeniu 20-stychn urodzin spożywa niewystarczającą ilość wapnia.
Są również bogate w żelazo, na którego braki cierpi wiele pań na różnym etapie swojego życia, często nawet o tym nie wiedząc (przeczytaj więcej). Migdały są polecane również dla osób żyjących szybko, często w stresie. Są bardzo ważnym źródłem magnezu. Poza tym chronią przed zawałem i miażdżycą. Zawierają również cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, których nie może zabraknąć w codziennej diecie.
Kasze po trzydziestce
Kasze pomału wracają do łask. Nadal jednak są zbyt rzadko spożywane i obdarzane są zbyt małą uwagą niż na to zasługują. Tymczasem w kuchni warto mieć co najmniej po jednym opakowaniu kaszy jaglanej i gryczanej (najlepiej niepalonej), bo są świetnym dodatkiem do dań oraz idealnym składnikiem, który można wykorzystać w roli głównej.
Kasze to kopalnia cennych składników. Zawierają od 10 do 16 gramów białka. Jest to białko lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż i jest bogate w lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytworzy.
Kasza gryczana jest pełna witamin, soli mineralnych, błonnika. Nie zakwasza organizmu, posiada aż 5,9 g błonnika w 100gramach.
Kasza jaglana z prosa to jedna z najzdrowszych i najstarszych kasz. Podobnie jak kasza gryczana jest zasadotwórcza, dlatego nie zakwasza organizmu. Można ją spożywać na słodko i słono. Zawiera mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajanego białka. Poza tym jest cennym źródłem witamin z grupy B, miedzi i żelaza, które są niezwykle ważne w diecie dojrzałej kobiety.
Kasza jaglana zawiera krzemionkę, która ma świetny wpływ na stan włosów, skóry i paznokci oraz poprawę przemiany materii. Z kolei witamina E i lecytyna dobrze wpływają na pamięć i koncentrację.
3 komentarze
Zawsze ciężko było u mnie z dietą. Po 30-stce jest mi coraz trudniej zrzucić zbędne kilogramy.
Właśnie przekroczyłam 30..artykul przydatny. Ale fasola, groch itp w moim menu nie przejdzie
Można wtedy sięgnąć po inne produkty…Wszystkiego dobrego z 3 z przodu 🙂