Główne menu

Przepis na mizerię. To nie takie oczywiste?

W gorące dni nic nie smakuje tak dobrze, jak mizeria. Tradycyjne świeże ogórki ze śmietaną je się w całej Polsce. Znane są także we Włoszech. I choć mizeria oznaczała kiedyś…biedę, prostą sałatkę z ogórkami i mlekiem (śmietana była uważana za zbyt drogą), to dzisiaj już nie jest w ten sposób kojarzona. I co ciekawe przepis na mizerię też nie jest taki oczywisty. Ten popularny dodatek do obiadów przygotowuje się na wiele sposobów.

Tarta czy w plastrach?

Jak wygląda mizeria? Czy jest to ogórek cienko pokrojony w plastry? A może ogórek potarty na grubych oczkach?

Czy mizeria to ogórki ze śmietaną, a może z mlekiem lub ogórki polane sosem śmietanowym z solą, pieprzem i octem? Jak przygotowujesz mizerię?

mizeria

 

Mizeria krok po kroku

Jak zrobić mizerię?

  1. Myjemy i obieramy ogórki. Kroimy w plastry lub ścieramy na tarce.
  2. Lekko solimy, czekamy aż ogórki puszczą wodę.
  3. Odlewamy nadmiar wody.
  4. Następnie dodajemy pieprz, śmietanę i ewentualnie łyżkę octu lub inne dodatki (np. koperek).

Jaka śmietana?

Jedni do mizerii dodają kwaśną śmietanę, inni słodką, jeszcze inni jogurt naturalny. Są też tacy, którzy preferują mleko…lub maślankę.

Czasami mizerię podaje się na talerzu, innym razem…w kubku. Jest naprawdę wiele możliwości.

Mizeria na słodko

Mizeria to nie zawsze ogórki z solą i śmietaną.

Czasami można jeść mizerię na słodko i nie brakuje osób, którym takie połączenie naprawdę smakuje.  Jak przygotować mizerię na słodko?

Ogórka kroimy w plasterki, dodajemy odrobinę soli. W kubeczku mieszamy śmietanę z cukrem. Wszystko razem łączymy. Można dodać też kilka kropel soku z cytryny lub octu. Smacznego.

Mizeria? Tylko z koperkiem lub szczypiorkiem

Co zrobić, żeby urozmaicić smak i aromat mizerii? Oczywiście dodać do niej drobno posiekany koperek lub szczypiorek.

I z innymi dodatkami

Niektórzy do mizerii dodają cebulę i pomidory pokrojone w duże kawałki, inni rzodkiewki. Są też tacy, co mieszają świeże ogórki z ogórkami kiszonymi i konserwowymi lub świeżą sałatą. Tylko czy to nadal mizeria czy już sałatka warzywna?

    Komentarz ( 1 )

  • Ultra

    Można jeszcze wykrawać z ogórka środki z pestkami, bo to one szkodzą jelitom, powodują wzdymanie, a zamiast octu dodać sok z cytryny. Zakwaszenie to podstawa dobrej mizerii.
    Serdeczności zasyłam

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>