Przepis na pierniki miękkie od razu – idealne
Wyobrażasz sobie święta bez pierników? Takich samodzielnie upieczonych? Wykrajanych i układanych na wielkiej blasze, a później dekorowanych? Ja również nie. Pieczenie pierników w wielu domach stało się tradycją. I jest kultywowane z wielkim zaangażowaniem. W niektórych domach piecze się pierniki już na mikołajki, by zjeść je jeszcze przed świętami, a kilka odstąpić Mikołajowi podrzucającemu prezenty. Są też domy, gdzie z pieczeniem czeka się na kilka dni przed świętami. W zależności od tego, kiedy zabierzemy się za przygotowywanie ciasta na pierniki, inny będzie sposób wykonania. Poniżej przepis na pierniki miękkie od razu.
Pierniki miękkie od razu
Przepisy na pierniki dzielą się na dwie kategorie. Jedna to pierniczki potrzebujące czasu, żeby zmiękły, do poleżenia. Druga grupa to pierniki gotowe od razu do spożycia, czyli miękkie od razu.
Jeśli decydujesz się na przepis na pierniki, które są miękkie po kilku dniach, tu znajdziesz sposoby na to, aby pierniki szybciej zmiękły.
Jeżeli z kolei poszukujesz przepis na pierniki, które są od razu gotowe do spożycia, to poniżej znajdziesz kilka inspiracji.
Przepis na pierniki miękkie od razu
- 1 kg mąki
- 300 gramów masła
- 250 gramów płynnego miodu (musi być płynny, stały miód sprawi, że pierniczki wyjdą mocno klejące, oblepiające zęby)
- 100 gramów cukru
- 5 łyżek śmietany słodkiej
- 3 żółtka
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy cukier, przyprawę do piernika, kakao, miód. Podgrzewamy aż do połączenia składników, studzimy.
Wystudzą masę łączymy z żółtkami, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, dodajemy mąkę. Ugniatamy ciasto, aż do uzyskania konsystencji gładkiej, jędrnej, podobnej do plasteliny, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Po zagnieceniu wstawiamy do lodówki na półtorej godziny. Rozwałkujemy i wykrawamy ciastka. Pieczemy 8 minut w temperaturze 180 stopniu.
Dekorujemy po wystudzeniu.
Przepis na pierniczki bez glutenu od razu do jedzenia
Chcecie przygotować w domu pierniczki bezglutenowe? Możecie sięgnąć po mąkę z kategorii miksów, stworzoną z myślą o bezglutenowych wypiekach. Możecie też przygotować pierniczki na bazie mąki gryczanej (gotowej lub przygotowanej z kaszy gryczanej niepalonej). Jeśli przygotowujemy mąkę samodzielnie w domu, wystarczy zmielić w młynku do kawy kaszę gryczaną i gotowe. Pierniczki gryczane smakują obłędnie, sprawdźcie 🙂
Przepis jest bardzo prosty, podobny do tego powyżej.
- 500 gramów mąki gryczanej
- 150 gramów masła
- 125 gramów płynnego miodu
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników – bezglutenowej (można też przygotować samodzielnie w domu)
- 125 gramów cukru
- dwie łyżki kakao
- dwa żółtka
- 1 łyżeczka cynamonu (można ominąć)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1-2 łyżki słodkiej płynnej śmietany – 30 lub 36 procent
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy miód, cukier, przyprawę do piernika, kakao, cynamon. Przygotować mąkę, z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i masę miodową, zagnieść ciasto, dodać śmietanę. Odstawiamy ciasto na 10 minut.
Następnie wałkujemy i wykrawamy ulubione kształty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 6-9 minut (w zależności od wielkości pierniczków). Ściągamy z blaszki dopiero po przestudzeniu, żeby ograniczyć pękanie! Lukrujemy i ozdabiamy, gdy pierniczki się wystudzą.
2 komentarze
Ja piekę, odkąd pojawił się junior, bo pierniki są elementem świątecznych przygotowań, a on bardzo lubi je dekorować. To świetna rodzinna zabawa.
Chętnie wykorzystam, tylko cukier muszę zastąpić ksylitolem 🙂
Pozdrawiam 🙂