Jakie mamy dynie? Rodzaje dyń
Nie wszystkie dynie są jadalne. Niektóre gatunki to dynie ozdobne, które są twardsze, mają fantazyjne kształty i kolory i mogą przez wiele tygodni ozdabiać nasze ogrody, czy wejścia do domów. Warto wiedzieć, jakie mamy rodzaje dyń i jak je wykorzystać w kuchni. Bo każda dynia ma inne mocne strony.
Nie tylko pomarańczowe. Rodzaje dyń
Dynie jadalne nie muszą być pomarańczowe, ale mogą być białe, żółte, brązowe a nawet zielonkawe. Mogą mieć grubsze i cieńsze skórki oraz powierzchnię gładką lub z wybrzuszeniami. Możemy sięgnąć po wiele odmian dyni, typów, wyróżniających się odmiennym kolorem, kształtem i smakiem.
Dyniowy świat jest po prostu bogaty. Znamy około 900 odmian roślin z rodziny dyniowatych. Wśród nich mamy mnóstwo gatunków dostępnych w sklepie i takich, które możemy uprawiać samodzielnie. Generalnie nie jest to zbyt trudne.
Najpopularniejsza jest dynia zwyczajna
Nazwa najbardziej znanej dyni nie jest zaskoczeniem. Jest to dynia zwyczajna, która może osiągać naprawdę ogromne rozmiary. Pochodzi z Ameryki Środowej i południowej Stanów Zjednoczonych. Choć pierwsze wzmianki o dyni pochodzą z około 7000 r p.n.e. z Meksyku. Do Europy dynia trafiła po odkryciu Ameryki przez Kolumba. Od tej pory zainteresowanie nią rośnie, zwłaszcza w ostatnich latach.
Dynia zwyczajna jest pięknie pomarańczowa lub żółta. Ma miękki i smaczny środek, który nadaje się do przygotowywania wszystkich dań z dyni – zup, sosów, ciast, dodatków do obiadów, a nawet chleba.
Jest dość wymagająca w przygotowaniu. Ma grubszą skórę, którą trzeba obrać. Jednak jej potężne rozmiary, mogą utrudniać jej transport i obróbkę przed spożyciem.
Warto jeść dynię, bo jest cennym źródłem cynku, magnezu, selenu, żelaza i manganu. Poza tym to warzywo bogate w błonnik, który idealnie dba o nas jesienią.
Dynia piżmowa jak gruszka
To najłatwiejszy do rozróżnienia gatunek dyni. Jest jaśniejsza od każdej innej dyni. Ma jasnopomarańczową skórkę lub nawet jasnożółtą. Kształtem przypomina bardziej gruszkę niż dynię. Jest najbardziej wydłużoną, smukłą wśród dyń. Nie zachwyca też rozmiarami. Jest raczej niewielka. Łatwo ją jednak wykorzystać w kuchni do przygotowywania smacznych dań.
Świetnie sprawdza się jako składnik do przygotowania frytek, zupy, czy ciasta. Dynię piżmową obieramy ze skóry, możemy także wykorzystać pestki, susząc je i chrupiąc, korzystając z ich walorów zdrowotnych.
Dynia Hokkaido nie trzeba obierać
Bardzo lubiana odmiana dyni, wyróżniająca się tym, że jest zazwyczaj mniejsza od dyni zwyczajnej (waży najczęściej do 3 kilogramów), ma też cieńszą skórkę, dzięki temu nie musi być obierana. Wystarczy ją porządnie wyszorować i przyrządzić w wybrany przez siebie sposób. Ma piękny, zwarty miąższ, kształtem przypomina cebulę. Jest cennym źródłem magnezu, fosforu i potasu.
Nadaje się do natychmiastowego spożycia, a także do zapraw na zimę. Można ją wykorzystać do przygotowania zup, sosów, ciast i właściwie wszystkiego, co nam się wymarzy. Dzięki temu, że jest słodsza od dyni zwyczajnej, to chętniej jest wykorzystywana do przygotowania deserów.
Warto wiedzieć, że pestki dyni Hokkaido nie nadają się do suszenia i do jedzenia, w przeciwieństwie do pestek dyni zwyczajnej, które można suszyć i jeść.
Dynia prowansalska – zielono mi. Jakie rodzaje dyń?
Na koniec jedna z najbardziej „bajkowych” dyń. Dynia prowansalska, inaczej nazywania dynią muszkatołową, dynia muscat, Muscat de Provance. Wyróżnia się zieloną skórką, która może być miejscami pomarańczowa, miąższ jest pomarańczowy, jędrny, słodki. Dynia jest raczej średnia, osiąga wagę do 10 kilogramów.
Odmiana została opracowana we Francji, w XIX wieku. Jest to jedna z najbardziej dietetycznych odmian dyń. Wyróżnia się wysokim stężeniem witaminy A. Z roku na rok Muscat zdobywa coraz szersze grono zwolenników.
Idealnie nadaje się na zupy i przetwory, a także placki.
Zostaw komentarz